ASUS ROG STRIX 2060 & 2070 SUPER İNCELEMESİ
Bugünkü incelememizde sizlerden çokça istek alan yeni nesil RTX 2060 Super ve RTX 2070 Super ekran kartlarına yakından bakacağız. Bilindiği üzere rekabetin artmasıyla birlikte Nvidia, RTX 2060, RTX 2070 ve RTX 2080 model ekran kartlarına bir güncelleme yaparak Super serisini piyasaya çıkardı.
Bizim inceleyeceğimiz modeller ise Asus‘un üst seviye ROG Strix RTX 2060 Super ve 2070 Super ekran kartları olacak. Bakalım ROG Strix özelleştirmeleri ile bu ekran kartları bize neler sunabilecek!
TASARIM
ROG Strix model RTX 2060 Super ekran kartına baktığımızda Asus’un önceki serilerde kullandığı tasarımla aynı bir tasarım görüyoruz. 3 adet 87 MM boyutundaki özel tasarım çift bilyalı fanla gelen bu tasarımda ekran kartının bir hayli büyük olduğunu görmeniz mümkün.
Peki ROG Strix RTX 2070 Super ekran kartında değişen durum ne derseniz bu kartta Asus’un artık yeni nesil fanlara geçiş yaptığını görüyoruz. Eksen Teknolojili Fan adı verilen yeni tasarımın daha verimli olduğunu iddia eden Asus ayrıca çeşitli toza dayanıklılık özelleştirmelerine de sahip. Ayrıca belirtmeden geçmeyelim bu iki ekran kartının fanları sıcaklık 55 dereceye ulaştıktan sonra çalışmaya başlıyor.
ROG Strix serisi ekran kartlarının en önemli özelliklerinden biri olan soğutma kısmına geldiğimizde bizleri üzerinde gerçekten büyük özelleştirmelerin bulunduğu bir soğutma sistemi karşılıyor. 6 adet nikel kaplı bakır ısı borusu gördüğümüz bu soğutmanın alüminyum ısı dağıtıcı yaprakları ise bir hayli büyük tercih edilmiş. Böylelikle bakır ısı borularıyla taşınan sıcaklık 3 adet fan yardımıyla hızlıca tahliye ediliyor.
Bu dev ekran kartını çevirip arka tarafına baktığımızda bizleri tam boy bir arka plaka karşılıyor. Bu arka plaka sayesinde hem pasif bir soğutma desteği alıyorsunuz hem de ekran kartınız çok daha sağlam durabiliyor. Bu arka plakadaki en dikkat çekici kısım ise şeffaf ROG gözü. Bu RGB ROG gözünü, Asus’un Aura Sync yazılımı ile istediğiniz renkte ve efektte kullanmanız mümkün.
ROG Strix ekran kartlarını tasarım olarak daha ileriye taşıyan kısmı kesinlikle başarılı RGB aydınlatması. 3 adet fanın çevresinde bulunan RGB aydınlatmalar eğer camlı bir kasa kullanıyorsanız gerçekten çok şık görünebiliyor.
Bu iki ekran kartında RGB aydınlatma olduğundan bahsettik. Tabii bunu sevmeyen bazı kullanıcılar olabilir işte tam o noktada ekran kartlarının arkasına konumlandırılan “LED ON/OFF” butonu ile karttaki LED aydınlatmayı açıp-kapatmanız mümkün kılınmış.
ROG Strix ekran kartlarının sunduğu ek özellikler ise gerçekten çok iyi düşünülmüş. Görselde gördüğünüz kısımda kırmızı renkte olan kısıma RGB LED şeritlerinizi takabileceğiniz bir Header konumlandırılmış. Hemen yanında ise 2 adet 4 pin fan header bulunuyor bu kısıma kasa fanlarınızı takıp kontrol etmeniz mümkün kılınmış.
TEKNİK DETAYLAR
RTX 2060 Super
- GPU: TU106-410-A1
- Mimari: Turing
- CUDA Çekirdekleri: 2176
- Baz Çekirdek Frekansı: 1470 MHz
- Boost Çekirdek Frekansı: 1830 MHz
- Bellek Frekansı: 14000 MHz GDDR6
- Bellek Bant Genişliği: 256 Bit
- Bellek Miktarı (VRAM): 8 GB
- RTX-OPS: 41 T
- Çıkışlar: 2 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.0B, USB Type-C
- Çoklu Ekran Kartı Desteği: Bulunmuyor
- Üretim Teknolojisi: TSMC 12nm
- Güç Konnektörleri: 1 x 8-Pin + 1 x 6-Pin
- TDP: 160W
- Uzunluk: 300 MM
RTX 2070 Super
- GPU: TU104-410-A1
- Mimari: Turing
- CUDA Çekirdekleri: 2560
- Baz Çekirdek Frekansı: 1605 MHz
- Boost Çekirdek Frekansı: 1905 MHz
- Bellek Frekansı: 14000 MHz GDDR6
- Bellek Bant Genişliği: 256 Bit
- Bellek Miktarı (VRAM): 8 GB
- RTX-OPS: 52 T
- Çıkışlar: 2 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.0B, USB Type-C
- Çoklu Ekran Kartı Desteği: Bulunmuyor
- Üretim Teknolojisi: TSMC 12nm
- Güç Konnektörleri: 1 x 8-Pin + 1 x 6-Pin
- TDP: 215W
- Uzunluk: 300 MM
Bu ekran kartlarının RGB aydınlatmalarını detaylı olarak kontrol etmek için Asus’un Aura Sync yazılımını kullanabilirsiniz. Bu yazılımda çeşitli aydınlatma modları, renkleri gibi çokça seçenek mevcut. Bunun yanı sıra diğer Aura Sync destekli ekipman ve donanımlarınızı senkronize şekilde çalıştırmanız mümkün.
Asus’un sunduğu diğer yazılım imkanlarından biri ise GPU Tweak 2 yazılımı. Bu yazılımla çeşitli modlar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Buna ek olarak başarılı bir şekilde manuel overclock yapmanız mümkün kılınıyor. Bu işlemleri yaparken ise ekran kartınızın sıcaklık, frekans durumlarını anlık olarak görüntüleyebiliyorsunuz.
PERFORMANS TESTLERİ
Peki bu yeni nesil RTX 2060 & 2070 Super ekran kartları nasıl bir performans sunuyor diyecek olursanız testlerimizi kartları iyice zorlamak adına 4K çözünürlükte yaptık. RTX 2070 Super ekran kartı Battlefield 5 oyununda 4K High ayarlarda ortalama 65 FPS alabilirken kardeşi RTX 2060 Super ise 55 FPS civarlarında bir değer alabiliyor.
PUBG testinde ise FPS farkları biraz daha açılıyor. RTX 2070 Super ekran kartı 70 FPS civarlarında değerler alırken RTX 2060 Super ekran kartımız ise 55 FPS civarlarında bir sonuç alıyor.
Diğer bir battle royale oyunu olan Fortnite’da ise 4K Destansı grafik ayarlarında RTX 2070 Super ekran kartımız ortalama 120 FPS verirken RTX 2060 Super ekran kartı ise 105 FPS civarlarında kalabiliyor.
Bu ekran kartlarının dev soğutmasından bahsetmiştik. Peki işi pratiğe dökünce nasıl bir sonuç çıkıyor derseniz elimizdeki ekran kartları oyun testlerimizde 60 derece civarlarında kalarak oldukça serin bir performans sergiledi. Tabii bunun üstüne ROG Strix kartların sunduğu overclock potansiyelini de eklersek 61-62 derece civarlarında bir değer alabilirsiniz.
SONUÇ
Nvidia’nın güçlendirdiği RTX 2060 ve 2070 ekran kartları Super modellendirmesiyle karşımızdaydı. Kartların gücü önceki seriye göre gerçekten artmış buna ek olarak RTX 2060 Super’de fazladan 2GB VRAM yükseltmesi ileride oluşabilecek yetersiz VRAM sorunlarının da önüne geçmiş. Bu verimli kartlarla birlikte ROG Strix’in sunduğu şık tasarım ve başarılı soğutma ise işin artısı olmuş.