Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus Anakartlarda Yapay Zeka Teknolojileri

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yapay zeka kavramı iyice hayatımıza girmeye başladı. Artık telefonlarda, tabletlerde falan gördüğümüz yapay zeka teknolojileri çok daha farklı şeylere entegre edilmeye başlandı. Tabii bu artışın ilerleyen zamanlarda iyice artarak devam edeceğini tahmin etmek zor olmasa gerek.

Bugün ise Asus markasının bazı anakartlarında sunduğu yapay zeka teknolojilerine bakacağız. Bu teknolojilerle birlikte otomatik olarak hız aşırtma, fan hızı ayarlama ve ağ akışı kontrol etmek gibi şeyleri çok daha basit bir şekilde halledebileceksiniz.

Asus Yapay Zeka Teknolojileri

Asus’un yeni nesil bazı anakartlarında sunduğu yapay teknolojileri aslında bir hayli ilgi çekici bir konu. Çünkü bildiğiniz gibi yapay zeka genellikle hayatı kolaylaştırmak adına kullanılmakta şu an. Tabii telefonlardaki yapay zeka konusu biraz daha farklı, orada yonga içerisinde ek bir birim yapay zekayı kontrol etmekte. Fakat Asus’un yapay zeka teknolojileri şu anda yazılımsal olarak kontrol ediliyor. Asus’un üçe ayırdığı yapay zeka teknolojileri ise şöyle;

  • Asus AI Overclocking
  • Asus AI Cooling
  • Asus AI Networking

Asus AI Overclocking

Bu üç yapay zeka teknolojisinin arasında en iddialı ve en faydalı olanı kesinlikle Asus AI Overclocking olmuş. Overclock işlemi özellikle amatör kullanıcılar için bir hayli zor bir işlem olabiliyor. Bu konuda deneme yanılmalar yaparak kendinizi geliştirebiliyorsunuz, fakat buna rağmen ince voltaj ayarlamaları ve bazı diğer konularda tecrübeli kullanıcılar bile sorun yaşayabiliyor.

Fakat Asus’un AI Overclocking özelliği sayesinde yapay zeka desteğiyle birlikte overclock işlemleri çok daha kolay bir hal alıyor. Overclock konusunda tecrübeli isimlerin desteğiyle birlikte hazırlanan bu özellik işlemcinizin durumuna göre bir overclock uyguluyor. Önceden kullanılan auto overclock teknolojilerinin aksine bu özellik işlemcinizi olabilecek en düşük voltajda ve en yüksek frekansta çalıştırıyor. Biliyorsunuz bu dengeyi tutturmak normalde bir hayli zordur, fakat yapay zeka sayesinde bu işlem bir hayli kolaylaşıyor.

Asus’un yapay zeka destekli overclock teknolojisini kullanmak için aslında yapmanız gerekenler bir hayli basit. Destekleyen anakartların EZ BIOS menüsünden AI Overclocking kısmını bulun, daha sonra oradaki çeşitli modlar arasından “AI Optimized” kısmını seçin. Ya da Asus’un AI Suite yazılımı üzerinde bulunan AI Overclocking bölümünden bu özelliği aktif edebilirsiniz.

Bu özelliği açtığımız zaman Noctua marka kule tipi soğutucu ve i9-10900K gibi bir işlemciyi tek tıkla 5.3 GHz değerine varan frekanslarda çalıştırmayı başardık. Tabii bütün çekirdekleri 5.3 yapamıyor fakat genel anlamda 5.2 GHz gibi çok iyi frekanslara çıkartabildiğini gördük, tabii bunun için 360 MM sıvı soğutma kullanmak çok daha mantıklı bir tercih olacaktır….

Asus’un yapay zeka destekli hız aşırtma teknolojisine destek veren anakartların şu anlık tam listesi aşağıdaki gibidir:


Asus AI Cooling

Asus’un AI Cooling teknolojisi diğerlerine oranla biraz daha olağan diyebiliriz, fakat faydası yine çok büyük. Özellikle üst seviye sistemlerde kullanılan fan sayısı artmaya başlıyor, güçlenen bileşenlerle birlikte ortaya çıkan ısı biraz daha arttığı için bazı kullanıcılar 6’dan fazla fan bile kullanabiliyor. Tabii bu fanları verimli olarak kullanmanın önemi bir hayli büyük, AI Cooling teknolojisi işte tam olarak bunu sağlıyor!

Aslında buna benzer bir olay yıllardır sunuluyor, fakat onda önceden belirlenmiş profiller arasında geçişler yapabiliyordunuz, ya da bir test sonrasında belirlenen sıcaklığa göre fan hızı belirleniyordu. Fakat AI Cooling teknolojisinde bunların hepsi anlık olarak yapılıyor, yani yapay zeka sizin yerinize fan profillerini otomatik ayarlıyor.

Bu özelliği aktif etmek için yapmanız gerekenler oldukça kolay aslında. Desteklenen anakart modellerinden birine sahipseniz “Asus AI Suite 3” yazılımı üzerinden Fan Xpert kısmına giriyorsunuz, daha sonra gördüğünüz gibi AI Colling modunu tek tıklamayla aktif ediyorsunuz. Ya da dilerseniz BIOS üzerinde “Monitor/Q-Fan Configuration” kısmına girdikten sonra AI Cooling özelliğini aktif etmeniz mümkün.

Asus’un yapay zeka destekli fan hızı ayarlama teknolojisine destek veren anakartların şu anlık tam listesi aşağıdaki gibidir:


Asus AI Networking

Gelelim Asus AI Networking teknolojisine. Bu teknoloji gerçekten oldukça detaylı ve özenle hazırlanmış bir yapay zeka teknolojisi olmuş. Bildiğiniz gibi oyun oynarken, yayın yaparken ya da bir şeyler indirirken internet bağlantınızın davranışlarını kontrol etmek çoğu anakartta pek mümkün değil. Bant genişliğinin odaklanacağı programı ayarlamak aslında büyük bir önem taşıyor. Örneğin bir yayın yapıyorsanız hem yayınınızda donma olmaması lazım hem de online bir oyun oynuyorsanız ping yani gecikme değeriniz düşük olmalı.

Asus’un Gamefirst VI yazılımına entegre edilen bu teknoloji yapay zekayı ağ işlemleri için kullanıyor. 200 binden fazla programın bulunduğu devasa bir veri tabanı sayesinde arkada açık olan programları analiz ediyor ve sizin için en uygun ağ kullanım senaryosunu ayarlıyor. Örneğin bu yazılımda bulunan oyun modu sayesinde bütün önceliği çevrimiçi oyunlara vererek pinginizi daha düşük tutabiliyorsunuz.

Ya da örneğin birden fazla internet hattına sahipseniz Wi-Fi olanıyla Twitch yayınlarınızı yapabilirsiniz, kablolu bağlantıyı ise oyunlara atayarak daha stabil bir bağlantı almanız mümkün. Bu ve bunun gibi bütün senaryolar kayıt altında tutuluyor ve dilerseniz bu raporları gözlemlemeniz dahi mümkün.

Bu özelliği kullanmak için ROG GameFirst VI yazılımını kurmanız gerekiyor. Bu yazılımı indirmek için kullandığınız ve destekleyen bir anakart modelinin Asus’un sitesinde bulunan ürün sayfasına gitmeniz gerek. Daha sonra “Destek” kısmından sürücüler ve araçlar kısmına gidin. Seçimi yaptıktan sonra ROG GameFirst VI yazılımını göreceksiniz sağdaki “İNDİR” butonuna tıklayarak gerekli yazılıma erişim sağlayabilirsiniz.

Asus’un yapay zeka destekli ağ akışı kontrol etme, ayarlama teknolojisine destek veren anakartların şu anlık tam listesi aşağıdaki gibidir: 

Dilerseniz bu konu hakkındaki videomuzu izleyebilirsiniz!

 

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

2 Yorumlar

2 yorum var

  1. Recep Öztürk

    Oca 23, 2021 at 01:23

    Hocam öncelikle videonuzu izledim yazınızı okudum. Cougar conquer 2 almayı düşünüyorum. Ve ay ay bilgisayarı toplamak hedefim.
    Bu kasaya asusun z490 serisi uyar mı hangi modelini tercih etmeliyim teşekkürler şimdiden.

    • Mehmet Yılmaz

      Oca 23, 2021 at 12:30

      Kasanın maksimum ATX anakart desteği bulunuyor.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Grand Theft Auto 6’nın çıkış tarihi hakkında spekülasyonlar sürerken, Rockstar Games’in ekibi 2025 çıkış penceresi konusunda oldukça net bir mesaj veriyor. GTA serisinin merakla...

Sinema Haberleri

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaleti sınırları içerisinde yer alan Los Angelese şehri; sahip olduğu kültürel yapı, doğal güzellikleri ve Hollywood‘un orada olması gibi etmenler...

Oyun Haberleri

Naughty Dog’un efsanevi yapımı The Last of Us Part II Remastered, 3 Nisan 2025 tarihinde PC platformunda oyuncularla buluşacak. Ancak bu heyecan verici gelişme,...

Sinema Haberleri

Son yıllarda hem ülkemizde hemde Dünya’da, dijitalleşmenin etkisiyle beraber kullanıcıların, izleme alışkanlıkları da değişti. Son yıllarda TV yayınları ve kablolu yayınlardan ziyade kullanıcıların  daha...