Greenwashing (ya da greenwash), Cambridge Sözlüğü’nde “İnsanları, bir şirketin çevreyi korumak için gerçekte olduğundan daha fazlasını yaptığına inandırmak” şeklinde tanımlanıyor. Ek olarak greenwashing kelimesi brainwashingden (beyin yıkamak) türetilmiştir.
Markalar Tarafından Sıkça Uygulanıyor
Günümüzde birçok şirket ve marka tarafından, toplumların hassas olduğu konulara parmak basılıyor, toplum destekleniyor veya destekleniyormuş gibi yapılıyor. Son yıllarda artarak devam eden sahte duyarlardan birisi ise ne yazık ki çevre konusunda yapılan duyarlardır.
Greenwashing kelimesini icat eden ve ilk kullanan insanlardan biri Amerikalı çevreci Jay Westerveld’dir. Jay Westerweld, 1986 yılında yazdığı bir makalede greenwashing kelimesinden bahsederken kelimenin nasıl beyninde oluştuğunu şu şekilde açıklıyor: “Bir otel, odalardaki havluların her gün değişmeyeceğini ve bu sayede çevreyi koruyabileceklerini duyurmuştu. Üstelik otel, bu kararını ülke genelinde dev reklamlarla da süslemişti. Ülke genelinde otelin ne kadar çevreci olduğu konuşulurken ve duyarlı tüm müşterileri çekerken; ben bu abartı reklamın peşine düştüm”.
Jay Westerveld, sözü geçen oteli araştırıp kayıtlarına ulaştığında, otelin tek gayesinin daha az maliyetle daha çok kâr elde etmek olduğunu ortaya koydu.
Günümüzde Apple’ın doğayı korumak gerekçesini öne sürüp; iPhone kutularından kulaklık ve şarj adaptörünü çıkarıp, kutu boyutlarını küçülterek, hem taşıma maliyetini yarıya indirmesini hem de cihazları ve adaptörleri ayrı satarak altı milyar dolar kâr etmesini greenwashinge örnek gösterebiliriz.
Kaynak: https://www.businessnewsdaily.com/10946-greenwashing.html