Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nde görev yapmakta olan bilim insanları, Kuzey Kutbu’ndaki bir balığın bol miktarda antifriz içerdiğini keşfetti.
Antifriz içeren balıklar ilk defa 1972 yılında keşfedilmişti. Antifriz içeren balıklar tahmin edeceğiniz üzere soğuk bölgelerde yaşayan balıklardır. Antifriz tıpkı otomobillerde olduğu gibi balıklarda da aynı şekilde görev yapmaktadır. Bünyesinde yüksek miktarda antifriz bulunduran balığın adı ise alacalı salyangoz balığıdır.
Küresel Isınmanın Etkisi ile Yok Olabilirler
Keşfedilen bu balık aynı zamanda etrafını aydınlatacak kadar yeşil ve kırmızı ışık da saçmaktaydı. Bilim insanları alacalı salyangoz balığını inceleyerek hakkında çok daha detaylı bilgilere sahip olacaklar.
Keşfin makale yazarlarından David Gruber, “Kuzey ve Güney kutuplarındaki balıklar bu proteinleri birbirinden şekilde geliştirdi. Aşırı soğuk sularda yaşayan bu küçük salyangoz balığının antifriz proteinleri ürettiğini zaten biliyorduk. Ancak proteinlerle ne kadar dolu olduğunu ve bunları üretmek için ne kadar çaba harcadığını fark etmemiştik.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.
Günümüzde küresel ısınma çoğu türün neslinin tükenmesine sebep olabilecek hale geldi. İnsanlar olarak bu durumu düzeltmezsek eğer, yok olacak türler arasına bu ışıldayan balıklarında ekleneceğini söyleyebiliriz.
Bu haber ilginizi çekebilir: Bilim İnsanları Küresel Isınmayı Engellemek İçin Dünya’nın Etrafını Baloncuklarla Saracak
Kaynak: https://www.iqstock.news/n/tiny-glowing-fish-full-antifreeze-survive-greenlands-icy-waters-4403660/