AMD Ryzen 7000 serisi işlemcilerle birlikte Ryzen Eco mode iyice öne çıkmaya başladı. Çünkü Ryzen 7000 serisi işlemciler özellikle verimlilik tarafında iddialı bir nesil. Örneğin 45W gibi bir TDP değeriyle birlikte gayet iyi bir performans sunabiliyor. Düşük TDP değeri sayesinde de çok daha az ısınma ve güç tüketimi devreye giriyor. Peki bunu sağlayan AMD Ryzen ECO Mode nedir? AMD Ryzen ECO Mode nasıl açılır? Bu merak edilen soruların cevabı rehberimizde!
İçindekiler
AMD Ryzen ECO Mode Nedir? Avantajları Neler?
AMD Ryzen ECO Mode aslında çok yeni bir şey değil. Önceki nesil işlemcilerde de biraz daha farklı yollarla olsa bile kullanabildiğiniz bir özellikti. Bu özellik işlemcinin güç tüketim değerini sınırlandırarak sıcaklığını düşürmeye yarıyor. Böylelikle bu güçlü işlemciyi HTPC sistemlerde ya da SFF kasalarda bile ufak soğutucularla kullanabiliyorsunuz. Üstelik performans tarafında fena işlere imza atmıyor. Böylelikle ufacık bir sistemde güçlü bir oyun deneyimi, hatta render performansı elde edebiliyorsunuz. Sisteminiz de genel anlamda çok daha serin çalışabiliyor.
TDP tarafındaki bu kısıtlama size çok daha düşük bir güç tüketimi sunuyor, beraberinde de daha düşük sıcaklıklar demek oluyor. Bu durum özellikle çoklu çekirdek isteyen görevlerde ciddi bir performans düşüşüne neden olabiliyor. Fakat işi sadece oyunla olanlar için çok şaşırtıcı oyun testleri sonucu var. Daha düşük güç tüketimi ve sıcaklıkla birlikte oyunlarda daha fazla FPS alabildiğimiz senaryolar bile var.
Tabii ki bu işlemin bir performans kaybı olabiliyor. Bugünkü yazımızda da Ryzen ECO Mode’un performansa olan etkisini göstermek adına detaylı testlere yer veriyor olacağız.
AMD Ryzen ECO Mode Nasıl Açılır?
Peki AMD Ryzen Eco Mode teknolojisi Ryzen 7000 serisi sistemlerde nasıl açılır? Aslında bu ayarı yapmak bir hayli kolay. Biz bu ayarı MSI MPG X670E Carbon WiFi model anakart için göstereceğiz fakat diğer anakartlarda da çok farklı olmayacaktır.
- Sistem açılırken “DEL” tuşuna basıp BIOS ekranını açın
- Soldaki OC yazan bölümü seçin
- Advanced CPU Configuration yazan seçeneğe gelin ve Enter tuşuyla bu menüye girin
- Açılan ekranda “Config TDP” yazan kısmı göreceksiniz
- Burada farklı TDP seçenekleri bulunuyor
- Buradan istediğiniz TDP modunu seçin
- Daha sonra F10 tuşuna basarak ayarları kaydedip BIOS’tan çıkabilirsiniz
Görebileceğiniz üzere Config TDP yazan bölümde toplamda 7 adet mod bulunuyor. Bu modlar sizin anakart modeliniz, BIOS sürümü ve işlemci modelinize göre değişiklik gösterebilir. Ryzen 9 7950X tarafındaki etkisini görmek için ise yazımızın devamındaki performans sonuçlarına bakıp karar verebilirsiniz.
AMD Ryzen ECO Mode Performans Testleri
AMD Ryzen Eco Mode için çok farklı modlarda testler gerçekleştirdik. Farklı TDP seçenekleriyle denemeler yaptığımız için fazla test oldu, bu yüzden testleri ayırarak karışıklığın önüne geçiyoruz.
Performansı net olarak görmek adına MSI MPG X670E Carbon WiFi model anakarta yer verdik ve ekran kartı tarafında Nvidia GeForce RTX 4090 modelini kullandık. Böylelikle işlemcinin performansını tam olarak görebileceğiz.
MSI MPG X670E Carbon WiFi Anakart
Testte MSI MPG X670E Carbon WiFi model anakartı kullandık. Bu anakart tepe seviye bir model olmamasına rağmen sunduğu özellikleriyle gerçekten ilgi çekici bir model oldu diyebiliriz. Toplamda 21 fazlı VRM güç birimleriyle birlikte tepe seviye Ryzen işlemcilerde bile yüksek hız aşırtma imkanı sunabiliyor. Ayrıca üzerindeki büyük boyutlardaki mosfet soğutucular ise 7 W/mk değerindeki termal padlerle desteklenmiş durumda.
Bunun yanı sıra bu anakartta tam 2 adet PCIe 5.0 ekran kartı yuvası bulunuyor. Bu da güncellik açısından gerçekten güzel bir seçenek sunuyor. Bunun yanı sıra yine 2 adet PCIe 5.0 M.2 SSD desteği sunması da gayet güzel olmuş. Üstelik bu M.2 SSD yuvalarının hepsinin üzerinde kaliteli termal padler bulunuyor ve oldukça büyük soğutucularla desteklenmiş durumdalar. Yani ısınma sorunlarının da önüne geçilmiş.
Teknik Detaylar
- Soket: AMD AM5
- Çipset: AMD X670E
- İşlemci Desteği: AMD Ryzen 7000 Serisi
- Bellek Desteği: DDR5 6400-4800 MHz Arası
- Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
- Depolama: 6 x Sata 3.0, 2 x M.2 PCIe 5.0 SSD, 2 x M.2 PCIe 4.0 SSD
- Genişleme Yuvaları: 2 x PCI Express 5.0 X16, 1 x PCI Express 4.0 X4 modu
- Arka Usb Portları: 6 x USB 3.2 Gen2, 1 x USB 3.2 Gen 2×2 Type-C, 1x USB 3.2 Type-C 2 x USB 2.0
- Görüntü Çıkışları: 1 x HDMI, 1 x DisplayPort
- Kablolu Bağlantı: 1 x 2.5G Ethernet
- Kablosuz Bağlantı: WiFi 6E, Bluetooth 5.2
- Ses: Realtek ALC4080 7.1 HD Codec
- Boyut: ATX
Sentetik Performans Testleri
Blender’ın render testleri işlemcileri ciddi anlamda zorluyor. İşlemci 45W TDP değerine ayarlandığında Monster testinde 141 skor alabilmiş. 65W modunda ise performans tarafında ciddi bir sıçrayış olmuş ve 211 skoru görüyoruz. İşlemcinin tam performansı ise 297 skor oluyor. Aradaki güç tüketimi ve sıcaklık farkını düşünecek olursak bu zorlayıcı test için normal sonuçlar.
Cinebench R23 testi de oldukça zorlayıcı bir test. Fakat fark edebileceğiniz gibi performans farkı çoklu çekirdek tarafında açığa çıkmış. 45W modunda 17804 skor alabilen işlemci otomatik modda 37720 skor alabiliyor. Tekli çekirdek tarafında ise çoğu mod arasında kayda değer bir fark yok, yani 1-2 çekirdek boostlandığı zaman bu işlemcide yeterli bir performans alabiliyorsunuz.
Geekbench 5 testinde de aslında benzer bir sonuç görüyoruz. Çoklu çekirdek tarafındaki yüke göre performansta ciddi farklar söz konusu. Çünkü bütün çekirdekler yüke girince işlemcinin güç tüketimi çok daha yüksek oluyor. Fakat tekli çekirdek tarafındaki performans farkı göz ardı edilebilir düzeyde olmuş. Bu da bazı oyunlarda şaşırtıcı sonuçlara yol açabilir. Bunu yazımızın devamındaki bazı oyun testlerinde de görebileceksiniz.
3D Mark TimeSpy CPU testinde de ilginç sonuçlar görüyoruz. 45W TDP modundayken 11118 alan AMD Ryzen 9 7950X işlemci otomatik modda ise 15006 skor alıyor. Şaşırtıcı kısım ise diğer TDP modları arasındaki performans farkı bu testte daha az olmuş. 105W TDP modu genel anlamda çok başarılı bir işe imza atmış bu testte.
3D Mark CPU Profile Max Thread testine geldiğimizde ise işler bir hayli değişiyor. İşlemcinin bütün çekirdeklerini sömüren bu testle birlikte 170W TDP yani otomatik modda ciddi bir performans farkı var. 14969 gibi çok iyi bir skor görüyoruz. 45W TDP modunda ise 7539 skor görüyoruz, aradaki fark neredeyse yarı yarıya! 105W ve 125W TDP modu ise bu testte gayet iyi bir işe imza atmış.
Oyun Performansı Testleri
Oyun testlerinde ilginç sonuçlar görebileceğimizden bahsetmiştik. Red Dead Redemption 2 testinde işlemcileri iyice zorlamak adına 1080P çözünürlüğü tercih ediyoruz, böylelikle darboğaz artıyor ve aradaki fark açılıyor. Burada 45W modu hariç bütün modların aslında gayet iyi bir sonuç verdiğini görüyoruz, çünkü ekran kartımız RTX 4090 gibi tepe seviye bir modeldi.
Cyberpunk 2077 testine geldiğimizde ise şaşırtıcı sonuçların devam ettiğini görüyoruz. 45W TDP modunda 150 FPS alabiliyorken otomatik modda ise 168 FPS gibi bir değer alıyoruz. Yine diğer modlar arasında bir FPS farkı bulunmuyor, bunlar gerçekten kıymetli testler aslında.
Shadow of the Tomb Raider testinde ise sonuçlar biraz değişiyor. İlginç bir şekilde otomatik moddaki işlemcimiz 125 TDP moduna göre daha düşük bir FPS veriyor. Yani daha az tüketimle daha fazla FPS veriyor. 45W modunda ise 215 gibi yine oldukça iyi bir FPS değeri alabiliyoruz. Oyunların işlemci kullanımları cidden büyük farklılıklar gösteriyor.
Assassin’s Creed Valhalla testinde de bu durum devam ediyor. En yüksek performansı 105W TDP modunda almayı başarıyoruz. 170W yani otomatik mod ise bu testte 211 alarak yine biraz daha geride kalmış.
Dirt 5 testinde de benzer sonuçlar görüyoruz. 170W otomatik modla 65W modu arasında çok yüksek bir fark göremiyoruz. GeForce RTX 4090 ekran kartına rağmen bu kadar düşük bir performans farkı olması gerçekten güzel. İşi sadece oyunla olanlar daha az sıcaklıkla benzer FPS değerleri alabilir!
Counter Strike: Global Offensive oyununda ise 105W TDP modu ilginç bir şekilde 804 FPS vererek liderliği eline almış. Otomatik mod ise 795 FPS vererek ilginç bir şekilde gerisinde kalıyor.
Sıcaklıklar ve Güç Tüketimi
AMD Ryzen Eco Mode bize verimlilik tarafında neler sunuyor diyecek olursanız burada gerçekten büyük bir başarı söz konusu. Cinebench R23 testi esnasındaki değerlere bakacak olursanız ciddi bir güç tüketimi ve sıcaklık farkı olduğunu görüyorsunuz. Bu testler arasında 125W ve 105W TDP modu gerçekten iyi bir işe imza atıyor. Otomatik modda 95 derece olan işlemci 125W TDP modunda 68 derecelere kadar düşüyor, güç tüketimi tarafında ise 90W civarlarında bir fark oluşuyor.
45 ve 65W modu ise HTPC sistemler gibi durumlarda kurtarıcı olabilir. MSI MPG CoreLiquid K360 model sıvı soğutmayla tam yükte 58 derece civarlarında kalıyor. Yani çok daha ucuz bir soğutucuyla birlikte bu işlemciyi soğutabilmenize imkan tanıyor.
Genele bakacak olursak AMD Ryzen Eco Mode teknolojisinin bu denli aktif olarak kullanılması güzel bir hamle olmuş. Sadece oyun oynamak isteyen kullanıcılar daha düşük güç tüketimi, daha düşük sıcaklıkla birlikte gayet yüksek bir oyun performansı bile alabiliyor. Tabii ufak sistem kurmak isteyenler için ise gayet güzel bir özellik olmuş.
Bugünkü yazımızda AMD Ryzen Eco Mode nedir? AMD Ryzen Eco Mode nasıl açılır? Gibi sorulara yanıtlar bulduk. Peki siz AMD Ryzen Eco Mode teknolojisini beğendiniz mi? Buraya yorum yazarak fikirlerinizi belirtebileceğinizi unutmayın.