ACER NITRO 5 AN515-42 OYUNCU DİZÜSTÜ BİLGİSAYARI İNCELEMESİ
Bugünkü incelememizde Acer’ın Nitro 5 AN515-42 model koduna sahip başarılı soğutmasıyla öne çıkan oyuncu dizüstü bilgisayarını inceliyoruz. Başarılı soğutmasındaki en büyük katkı ise düşük TDP değerine sahip Ryzen 7 işlemcisi ve RX 560X ekran kartı!
Acer’ın Nitro serisinde kullandığı klasik tasarım izlerini barındıran cihaz AMD’nin Ryzen 7 2700U işlemcisi ve RX 560X ekran kartından güç alıyor. Başarılı donanımından yanı sıra karbon fiber dokuya sahip şık kaplaması ile dikkat çeken cihaz bakalım kullanıcısına neler sunuyor.
TASARIM
Cihazın tasarımına baktığımızda ilk dikkat çeken kısım kırmızı ve siyah renk düzeni ile oyuncu temasının vurgulanması oluyor. Karbon fiber dokuya sahip plastik kasası tasarıma oldukça güzel bir hava katmayı başarmış. Geniş ve rahat touchpad alanı, ortalama kalınlıkla ekran çerçeveleri ile de bu tasarım desteklenmiş. Cihazın ekranı 15.6 inç boyutunda olduğu için 17.3 inç rakiplerine göre daha taşınabilir bir yapıda oluyor bunu da eklemeden geçmeyelim.
Cihazın ekran kapağında da bu karbon fiberli doku devam ediyor. Ortada kalan ufak bir Acer yazısı bulunuyor ve bu yazıda herhangi bir aydınlatma bulunmuyor, zaten bu seviyedeki bir cihaz için normal bir durum bu. Fakat bu açıdan bakıldığında görülen kırmızı renkte Nitro yazılı kısım ise bu tarafa bir şıklık katıyor.
Cihazın arka tarafına baktığımızda bizleri simetrik havalandırma ızgaraları karşılıyor. Fakat buradaki önemli konu ise bu cihazda 2 adet fan bulunuyor ve bu fanlar yan yana konumlandırılmış. Yani görülen simetrik yapıdaki ızgara kısımlarından birinin içi boş. Açıkçası simetrik yapının tercih edilmesi tasarım açısından mantıklı bir hareket olmuş.
Cihazı çevirip altına baktığımızda bizleri oldukça geniş yapıda 4 adet kauçuk ayak karşılıyor. Bu ayaklar hem cihazı zeminden biraz daha yukarıda tutuyor hem de kaymasını engelliyor. Cihazın güzel yanlarından biri ise alt tarafının kapaklı yapıda olması, yani cihazın bazı donanımlarına erişim oldukça kolaya indirgenmiş.
Bir oyuncu dizüstü bilgisayarından bahsettiğimiz için cihazın klavyesi önem kazanıyor. Kırmızı aydınlatma ile gelen klavye basım hissiyatı olarak oldukça iyi, oynama yapmayan sağlam hissiyata sahip yani fiyat/performans odaklı bir cihaz için gerçekten iyi bir klavyeye sahip olduğunu söyleyelim.
Cihazın sağ tarafına baktığımızda bizleri DC jak girişi, bildirim ışıkları, 2 adet USB Type-A portu ve kulaklıklarınızı bağlayabileceğiniz bir 3.5 MM kombo jak karşılıyor.
Cihazın sol tarafı ise sağ tarafa göre biraz daha dolu olmuş. Burada; Kensington kilidi, Gigabit Ethernet portu, USB 3.1 Type-C portu, HDMI, USB 3.0 Type-A portu ve en sağda ise SD Kart okuyucu yuva bulunuyor. Bu kısımdaki eleştirimiz ise bizce 1 tane daha USB 3.0 portu konumlandırılırsa daha iyi olabileceği.
TEKNİK DETAYLAR
İşlemci: AMD Ryzen 7 2700U (Boost 3.8 Ghz, 4 Çekirdek 8 İzlek)
İşletim Sistemi: Windows 10 Home
Ekran Kartı: AMD Radeon RX 560X 4GB GDDR5
Ekran: 15.6 İnç FHD (1920×1080) Mat IPS Panel (300 Nit Maksimum)
Bellek: 16 GB DDR4 2133 MHZ (Maksimum 32 GB)
Depolama: Hynix 256 GB M2 Sata SSD + 1 TB 5400 RPM SSD
LAN: Gigabit LAN
Kablosuz: AC Wi-Fi
Klavye: Kırmızı Aydınlatma
Ses: 2 x Hoparlör (Acer True Harmony + Dolby Premium)
Batarya: 4-Hücre, 3320 MAH
Adaptör: 135W
Boyutlar: 26.8 MM Yükseklik, 390 MM Genişlik, 266 MM Derinlik
Ağırlık: 2.70 KG
PERFORMANS TESTLERİ
Cihazdaki oyun testlerimizin ilki Battlefield 5 oyunu ile oluyor. Bilindiği üzere oldukça güncel ve ağır grafikli oyunlardan biri bu. 1080P çözünürlükte ve orta grafik ayarlarında 40-60 FPS civarlarında oldukça akıcı bir oyun deneyimi yaşatan cihaz bizce gayet iyi bir performans sergiliyor. Üstelik sıcaklık değerleri de görüldüğü üzere oldukça iyi düzeyde.
Diğer bir oyun testimizi ise başarılı FPS oyunlarından biri olan Counter Strike: Global Offensive (CSGO) ile yapıyoruz. 1080P çözünürlükte ve en yüksek ayarlarda 100 FPS’in üzerinde oldukça iyi bir performans almayı başarıyoruz.
Son oyun testimizi ise piyasayı kasıp kavuran Apex Legends oyunu ile yapıyoruz. 1080P çözünürlükte ve yüksek grafik ayarlarında oyunda bulunan ufak optimizasyon sorunları nedeniyle 40-65 FPS arası değerler görüyoruz. Oyun henüz yeni olduğu için bu değerler ilerleyen zamanlarda iyi-kötü yönde değişim gösterebilir.
Cihazdaki soğutma performansının oldukça başarılı olduğunu incelememizin başında söylemiştik. Prime 95 testinde otomatik fan devrinde sadece 56 derece olan işlemci eğer turbo fanı devreye sokarsanız 52 dereceye düşüyor. i7-7700HQ rakibi bir işlemci için gerçekten çok iyi bir sonuç bu.
Cihazın performansını kıyaslayacak olursak çoklu çekirdekte i7-7700HQ işlemci ile denk sonuçlar almayı başarıyor. Tekli çekirdek performansında ise i7-7700HQ işlemcisinden daha yüksek bir skor almayı başarıyor. Buradaki asıl can alıcı kısım ise bu işlemcinin sadece 15W TDP değeri ile gelmesi. Çünkü i7-7700HQ işlemcisi 45W değerine varan TDP değerleriyle gelip daha fazla ısınan bir işlemci.
SONUÇ
Karbon fiber dokulu şık tasarımı, i7 7700HQ‘yu geçen fakat çok daha az ısınan başarılı işlemcisi, RX 560X ekran kartının Full HD çözünürlükteki tatmin edici performansıyla fiyat/performans odaklı cihaz arayan kullanıcılara gerçekten iyi bir alternatif olmuş.