Yeni bir bilgisayar aldınız ve görüntüde sorun olduğunu düşünüyorsunuz, ölü piksel testi ile gerçekten sorun olup olmadığını göreceksiniz. Eğer gerçekten sorun var ise bilgisayarı veya monitörü aldığınız firmaya iade edebilir veya değiştirebilirsiniz. Bugünkü yazımızda da ölü piksel testi nasıl yapılır? Bu soruya cevap buluyoruz.
Monitör ekranı dizüstü bilgisayar ve televizyondaki görüntüler yüzlerce hatta binlerce pikselin bir araya gelmesi sonucunda oluşur. Bir pikselde oluşan sorun o an içerisinde ekranda olumsuz bir etki oluşturmayabilir, ya da fark edemeyebilirsiniz fakat ölü piksel testi sonucu görülen bir sorun ilerleyen dönemlerde büyük problemler çıkarabilir çünkü tek bir ölü piksel bile bir arızanın göstergesidir.
Peki, ölü piksel testi nasıl yapılır? Nasıl anlaşılır? Ölü piksel testini herkes kendi evinde kendi imkanları ile yapabilir bunlar için yazılar ve Youtube videoları vardır herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Monitöründe bir sorun olduğunu düşünen kullanıcıların kolayca nasıl yapabileceği ölü piksel testi nasıl yapılır? sorusunu yanıtladık ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattık.
İçindekiler
Ölü Piksel Nedir?
Ölü piksel, ekran üzerinde bulunan binlerce piksellerden birinin artık işlevini bitirmiş ve görüntüleme gerçekleştirmiyor olmasıdır. Ölü piksel ile sıklıkla karşılaşan cihazlar şunlardır; LCD ekran kullanan masaüstü, televizyonlar, laptop ekranları ve mobil cihazlardır. Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır?
Ölü piksel testi yapmadan önce ekranınızı temizlediğinizden emin olun çünkü ölü piksel testi sırasında ekranınızda bulunan toz veya siyah noktayı ölü piksel zannedebilirsiniz.
Ölü piksel testi sitesini açın, size vereceğimiz site renkler üzerinden hazırlanan temel test sitesidir. Her biri aynı testi gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır isterseniz farklı sitelere ve Youtube videolarına bakabilirsiniz. Siteyi açtıktan sonra ölü piksel testini başlatın ve yönlendirmeleri izleyerek testi tamamlayın.
Ölü Piksel Neden Olur?
Ölü piksel neden olur? Bu sorunun cevabı aslında biraz karışık. LCD veya benzeri ekranlarda ekran içerisindeki bileşenin geçerliliğini yitirmiş olması ekranın üzerinde ölü pikselin ortaya çıkmasına neden olabilir. Ölü pikselin oluşmasında en sık karşılaşan sorun fabrika hatasıdır. Cihazın üretimi sırasında yaşanan bir sorun veya yapılan bir dikkatsizlik yüzünden ekranda ölü piksel bulunabilir. Ölü piksel oluşumunun diğer bir sebebi ise düşme, çarpma gibi kullanıcı kaynaklı hatalardır. Böyle bir darbe aldığı zaman cihazda ölü piksel sorunu ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda cihaz birkaç tane değil oldukça geniş alana yayılan ölü pikseller bile görülebilir, bu da görüntüyü mahvedecektir.
Ölü Piksel Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Ölü piksel olup olmadığını nasıl anlarız? Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit. Monitörünüzdeki ölü pikseli normal kullanım esnasında anlayabilirsiniz. Eğer şüpheleniyorsanız bu yazımızda gösterdiğimiz yöntemlerle birlikte ölü piksel tespiti rahatlıkla yapabilirsiniz.
Ölü Piksel Nasıl Düzeltilir?
Ölü piksel sorununu çözecek yazılımlar görebilirsiniz fakat bu tamamen teknik bir sorun ancak içindeki panel veya parça değişimi ile çözülebilir. Ölü pikselin nedeni fabrika kaynaklı hata ise ürünü değiştirebilir veya iade edebilirsiniz. Kullanıcı kaynaklı hata ise çözümü için ücret ödemeniz gerekebilir. Bilgisayarınızın, laptopunuzun ve akıllı televizyonunuzun ekranında sorun olduğunu düşünüyorsanız ölü piksel testi ile sorun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Bugün sizler için ölü piksel nedir? Ölü piksel testi nasıl yapılır? Gibi sorulara yanıt bulduk. Aklınıza takılan soruları yorum yazarak bizlere sorabileceğinizi unutmayın.
İzzet
Kas 30, 2023 at 03:24
Birşey soracağım lütfen yardımcı olun ben lol oynuyorum pc ve monitörü herşeyi sıfır aldım oyunu kurdum giriş ekranına gelince ölü piksel testi yapıyor otomatik kendi kendine oyun oynayamıyorum sürekli aynı şeyi yapıyor nasıl düzelteceğim