i7-10700K ve RTX 2080 Ti İle Sistem Toplama Rehberi
Detaylı sistem toplama rehberlerimiz uzunca bir süredir devam etmekte. En son Intel tarafında i9-9900K işlemciyi barındıran bir sistemi toplamıştık. Fakat üzerinden baya bir zaman geçti ve Intel yeni nesil işlemcilerini çıkarttığı için o rehber artık güncelliğini yitirmişti.
Şimdiyse Intel’in yeni piyasaya sürdüğü 10. nesil Core i7-10700K işlemci ve Asus ROG Strix RTX 2080 ti ekran kartı barındıran bir sistem topluyoruz. Bu sisteme XPG’nin çeşitli donanımları ve ekipmanları da eşlik ediyor. Ortaya şık ve performanslı bir sistem çıkarmayı hedefledik!
Asus ROG Strix Z490-E Gaming Anakart
Sistemde herhangi bir bütçe sınırı olmadığı için parça tercihlerinde büyük kısıtlamalar yapmak zorunda kalmadık tabii ki. İşte bu yüzden sistemimizde Asus’un en üst seviyeye oynayan ROG Strix Z490-E Gaming model koduna sahip ATX anakartını kullandık. Bu anakart en üst seviyelerde olduğu için yüksek overclock performansı ve çok şık bir tasarımla gelen başarılı bir model.
Bu anakarta baktığımız zaman işlemci çevresinde devasa mosfet soğutucuları görüyoruz. Bakır ısı borusuyla birlikte sıcaklık çipset soğutucusuna kadar varıyor ve bu sayede çok daha etkin bir soğutma sağlanıyor, üstelik ufak bir fanla da aktif olarak desteklenmekte. Bunun yanı sıra giriş-çıkış portlarının hemen üzerinde RGB aydınlatmaya sahip bir RGB koruma bulunuyor.
Bu anakart en üst seviyelere oynadığı için toplam 3 adet PCI Express ekran kartı yuvası bulunuyor. Bunların en üst ikilisinde sağlamlaştırıcı metal bariyerler kullanılıyor, eğer Intel 11. nesilde PCI Express 4.0 desteği gelirse bu anakart tam olarak destekleyecek zaten. Buna ek olarak SupremeFX ses yongasının üstünde de bir koruma plakası bulunuyor, bu sayede çevredeki parazitlerden arındırılmış daha temiz bir ses alabiliyorsunuz.
Teknik Detaylar
- Soket: Intel LGA 1200
- Çipset: Intel Z490
- İşlemci Desteği: Intel 10. Nesil
- Bellek Desteği: DDR4 2133 – 5000+ MHz
- Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
- Depolama: 6 x Sata 3.0, 2 x M.2 PCIe SSD
- Genişleme Yuvaları: 3 x PCI Express 3.0/4.0, 3 x PCI Express X1
- Arka Usb Portları: 4 x USB 2.0, 3 x USB 3.2 Gen 2, 2 x USB 3.2 Gen 1, 1 x Type-C
- Görüntü Çıkışları: 1 x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 1.4B
- Ses: ROG SupremeFX 8 Kanal S1220A, Çift Amplifikatör
- Boyut: ATX
Intel Core i7-10700K İşlemci
Intel’in 10. nesil işlemcileri arasında oyun performansı olarak bizi oldukça memnun eden bir modeldi i7-10700K. Yüksek frekans değerleriyle birlikte artan çekirdek sayısının da etkisiyle hem render işlerinde hem de oyunlarda gerçekten çok iyi bir performans veriyor bu model. Fakat 14 NM ile üretildiği için rakibine göre çok daha fazla güç tüketip daha fazla ısınnan nispeten daha verimsiz bir işlemci modeli.
Teknik Detaylar
- Soket: Intel LGA 1200
- Çekirdek: 8
- İzlek: 16
- İşlemci Temel Frekansı: 3.80 GHZ
- İşlemci Boost Frekansı: 5.10 GHZ
- Önbellek: 16 MB Smart Cache
- Gpu Modeli: Intel UHD 630 1.20 GHz
- TDP: 125W
- Üretim Teknolojisi: 14+++ NM
Asus ROG Strix RTX 2080 Ti Advanced Edition Ekran Kartı
Sistemimizde en özel parçalardan biri kesinlikle Asus ROG Strix RTX 2080 Ti model ekran kartı oluyor. ROG Strix model ekran kartları en üst seviyeye hitap eden hem performanslı hem de oldukça şık modeller olmasıyla öne çıkmakta. 3 fanlı devasa soğutmasıyla birlikte çok güçlü ekran kartlarında bile serin diyebileceğiniz sıcaklık değerlerini görebildiğimiz bir model. Ayrıca gördüğünüz gibi fanların çevresinde Aura Sync destekli RGB aydınlatmalar bulunuyor.
Bu ekran kartının arkasında oldukça kalın bir arka plaka bulunuyor. Bu arka plaka siyah renge boyanmış ve üzerinde gri çizgiler barındırmakta. Bunun yanı sıra sağ üstte gördüğünüz gibi şeffaf bir ROG gözü var, bu gözü Asus Aura Sync yazılımıyla birlikte senkron bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Görünüme ek olarak bu arka plaka karta pasif bir soğutma katmakta.
Teknik Detaylar
- GPU: TU102-300A-K1-A1
- Mimari: Turing
- CUDA: 4352
- Baz Çekirdek Frekansı: 1350 MHz
- Boost Çekirdek Frekansı: 1575 MHz
- Bellek Frekansı: 14000 MHz GDDR6
- Bellek Bant Genişliği: 352 Bit
- Bellek Miktarı (VRAM): 11 GB
- Görüntü Çıkışları: 2 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.0b, USB Type-C
- Çoklu Ekran Kartı Desteği: Nvidia SLI
- Üretim Teknolojisi: 12nm
- Desteklenen Teknolojiler: DX 12, Ray Tracing, DLSS 2.0
- Güç Konnektörleri: 2 x 8-Pin
- TDP: 250W
XPG Spectrix D60G 32GB (4×8) Bellekler
Sistemimizde toplam 32 GB sağlayan XPG Spectrix D60G model koduna sahip 4×8 GB kurulumlu RGB belleklerini kullandık. 32 GB kapasite hem günümüz hem ilerisi için oldukça yüksek bir seviye zaten. Fakat bu bellekleri 4000 MHz CL18 1.46v ayarlarında çalıştırmak zorunda kaldık. Çünkü anakartlardaki bütün RAM slotlarını doldurunca bellek frekansını stabil tutmak biraz daha zor oluyor.
XPG Spectrix S40G 2TB PCIe 3.0 SSD
Sistemdeki SSD’de tıpkı diğer parçalar gibi RGB bir aydınlatmayla geliyor. PCI Express NVMe bir SSD olan XPG S40G modelinin RGB aydınlatmasını maalesef söküyoruz. Çünkü anakartımızın üzerinde dahili olarak gelen M.2 SSD soğutucu blok çok daha büyük. Bu sayede bu SSD daha serin çalışarak performansını çok daha uzun süre koruyabilecektir. SSD’nin performansına değinecek olursak saniyede 3500 MB seviyelerine varan okuma, 3000 MB seviyelerine varan yazma hızları sunan performanslı bir model.
XPG Levante 240MM Sıvı Soğutma
Sistemimizde sıvı soğutma XPG’nin Levante 240MM sıvı soğutması oluyor. En üst seviyeye oynayan bir model olduğunu söyleyemeyiz fakat tasarımıyla oldukça şık duran bir model. Üstelik borularında kumaş kaplama olması gayet güzel bir artı. 240MM radyatörü ise ince diyebileceğimiz bir yapıda, yani üst seviyelere oynayan bir model değil bu.
Bu sıvı soğutucunun içerisinden sıra dışı tasarıma sahip 2 adet fan çıkıyor. 12 CM boyutundaki bu fanlar farklı yaprak tasarımıyla birlikte daha iyi bir hava akışı vaat ediyor. Bunun yanı sıra hem çerçevesindeki ARGB aydınlatma hem de yarı şeffaf yaprakların parlamasıyla birlikte oldukça güzel bir görselliğe sahip.
XPG Battlecruiser Kasa
Bu kasanın fiyatı 1000 TL seviyesinde olmasına rağmen bizleri çok şaşırtan bazı kısımları oldu. Önü, üstü, solu ve sağı temperli camlarla çevreli olan bu kasanın modüler bir yapıda geldiğini görüyoruz. Evet 1000 TL bir kasa için az bir ücret değil fakat diğer 1000 TL fiyat seviyesindeki kasalarda olmayan farklı özelliklerin XPG’nin bu yeni kasasında toplanması gerçekten ilgi çekici olmuş.
Kasada toplam 4 adet ARGB aydınlatmalı 12 CM fan dahili olarak bulunuyor. Bu fanlar neredeyse bütün anakart üreticilerin yazılımlarına destek veren üst seviye modeller aslında. Yani kasanın bütün ARGB aydınlatmasını birbirleriyle senkron bir şekilde çalıştırmanız mümkün…
Kasanın üst tarafına baktığımız zaman giriş çıkış birimlerinin zengin olduğunu görüyoruz. Üstelik standart olan giriş-çıkış birimleri ek olarak bir adet USB Type-C portuyla desteklenmiş, yani bu fiyat seviyesinde görmek isteyeceğimiz şeyler bunlar.
Üstteki camın hemen altındaysa modüler bir metal parça görüyoruz. Fanlarınızı ve radyatörlerinizi buraya montajlıyorsunuz. Fakat eğer kalın bir radyatör kullanacaksanız bu modüler parçayı söküp çevirerek anakartla üst kısım arasında yeterli boşluğu oluşturabiliyorsunuz. Yani kalın radyatörler anakartınıza temas edip kurulumunuzu bozmuyor, güzel düşünülmüş detaylardan biri.
XPG Core Reactor 750W 80+ GOLD Güç Kaynağı
Sistemimizde XPG’nin yine yeni piyasaya sürdüğü 750W güç kaynağı bulunuyor. Core Reactor ismine sahip bu model 750W gücün hepsini tek 12V kanalından verebilen oldukça güçlü bir PSU. Üstelik 80+ gold sertifikasıyla birlikte oldukça verimli çalışan bir güç kaynağı. Ayrıca XPG’nin Core Reactor 750W güç kaynağının globalde tam 10 yıl garantisi bulunuyor. Yani XPG bu güç kaynağına gerçekten güveniyor!
Bu güç kaynağı tahmin edebileceğiniz gibi ucuz bir model değil. Bu sayede full moduler bir yapıda geliyor. Üstelik bazı kablolar sleeved bir yapıda olduğu için şık bir görüntü elde etmeniz mümkün tabii ki. Full moduler yapı sayesinde kasanın içerisinde gereksiz kablo karmaşası olmuyor daha temiz bir kablolama yapabiliyorsunuz.
Modifikasyonlar
Ana bileşenleri bir kenara bırakıp görsellik kısmına geldiğimiz zaman o tarafta yine XPG’nin piyasaya yeni sürdüğü bazı Prime serisi ekipmanlarını görüyoruz. Sıkı dokunmuş fiber olan bu uzatma kabloları ARGB desteğiyle birlikte neredeyse her anakart üreticisinin RGB yazılımlarıyla senkron bir şekilde çalışarak sisteminize çok güzel bir görüntü katmakta.
XPG Prime serisi ARGB uzatıcılar sadece ekran kartı güç bağlantısı için değil aynı zamanda anakartın 24 pin güç bağlantısı için de kullanılabiliyor. 16 AWG saf bakır kablo yapısıyla birlikte oldukça kalite bir kablo aslında.
XPG Ekipmanlar
Bu sistemin klavyesi XPG Summoner Cherry MX model koduna sahip mekanik klavye oluyor. Mavi switchlere sahip bu modelde suni deri bir bilek desteği bulunuyor, fakat kalitesi gerçekten üst seviyelere oynuyor. Bunun yanı sıra ses tekerleği gibi güzel eklentilere sahip. Bu klavyenin detaylarını göstermek için yeni bir yazımız olabilir, takipte kalın 🙂
Sistemimizdeki faremizin modeli XPG Infarex M20 oluyor. Fark edebileceğiniz üzere rakipsiz diyebileceğimiz bir ürün değil. 20 milyon tıklama ömürlü Omron marka switchler ve 5000 DPI seviyesine varan sensörle gelen sade tasarımlı bir fare.
Bunun yanı sıra yine RGB aydınlatmayla gelen XPG Battleground XL Prime model kodlu mousepad kullandık. Neredeyse masayı kaplayan devasa boyutu, kaliteli yüzeyiyle oldukça başarılı bir model olmuş.
Son ekipmanımız ise XPG’nin Precog model koduna sahip sanal 7.1 oyuncu kulaklığı oluyor. Hi-Res ses destekleyen bu oyuncu kulaklığı aslında oldukça iddialı modellerden biri olmasıyla öne çıkıyor. Ayrıca çift sürücülü bir oyuncu kulaklığı olduğu için oyunlardaki ses ayrımıyla rakiplerinden bir adım öne geçebilen bir model.
Sistemin Performans Testi
Bu sistemle çok fazla oyun testi yapmayacağız, zaten i7-10700K ve RTX 2080 Ti modellerinin detaylı incelemesinde bolca oyun testi yapmıştık. Bu yüzden oyun testimizi Battlefield 5’in multiplayer moduyla yapıyoruz. 2K çözünürlükte ve ultra grafik ayarlarında testler gerçekleştirdik ve 80-100 FPS civarlarında sonuçlar aldık.
Buradaki asıl amaç sıcaklık değerlerini görmekti. Ekran kartında maksimum olarak 66 derece gibi değerler gördük, ROG Strix modeli burada gerçekten farkını koymuş ortaya. İşlemci tarafındaysa Levante 240MM sıvı soğutma gayet güzel bir iş başararak tahminimizden daha iyi değerler sunmayı başardı.
Sonuç
Intel’in 10. nesil Core i7-10700K işlemcisi ve Asus’un ROG Strix RTX 2080 Ti model ekran kartıyla birlikte çok yüksek performans verebilen bir sistem kurduk. Bunların yanı sıra XPG’nin çeşitli ekipmanlarıyla birlikte sistemimizin görselliğini çok daha üst düzeylere taşımayı başardık!
Özkan
Eyl 12, 2020 at 11:06
Selam,
Youtube’da da sormuştum ama farkedilmedi galiba.
XPG Prime ARGB 24 Pin ve 8+8 pin ürününü almak istiyorum, nereden temin edeceğim?