Samsung 870 QVO 1 TB 2.5 İnç SSD İncelemesi
Bilgisayar sektöründe SSD’ler henüz tam olarak yaygınlaşmış değil. Hâlâ eski tip HDD’lere oranla çok daha pahalı oldukları için düşük bütçeli çoğu kullanıcı tercih edemiyor. Bunun yanı sıra henüz çok yüksek kapasiteleri sunamadığı için yüksek kapasiteye ihtiyaç duyan kullanıcılar da HDD’lere yönelmek durumunda kalıyordu.
Fakat Samsung’un piyasaya yeni sürdüğü 870 QVO serisi SSD’ler bu sorunları çözebilir. Samsung’un kendi içerisinde fiyat/performans olarak konumlandırılan bu modeller sunduğu yüksek kapasiteleriyle birlikte öne çıkıyor. 8 TB seviyesine varan kapasiteler son kullanıcıya sunulmaya başladı!
Samsung 870 QVO
Harddisklere baktığımız zaman aslında geçmişe oranla çok daha hızlı olduklarını görüyoruz. Fakat bu harddiskler hâlâ SSD’lerle yarışacak düzeye gelemedi. Okuma ve yazma değeri olarak iş görecek durumda olan harddiskler yok değil. Fakat iş ufak boyutlu dosyalarla işlem yapmaya geldiği zaman en iyi harddisk bile çok yavaş kalıyor, sistem tıkanıyor. Şimdinin giriş seviyesi SSD’si bile üst seviye harddisklerden daha iyi performans veriyor bu yüzden.
SSD’lere baktığımız zaman içlerinde mekanik bir parça olmadığı için, yani verilen direkt olarak yongalardan okunduğu için düşük boyutlu ve çok parçalı dosyalara erişim sağlarken HDD’lerde olan yavaşlığı görmüyoruz. Eğer render gibi işlerle uğraşıyorsanız edit yaptığınız dosya kesinlikle SSD’de olmalı. Harddiskleri daha çok arşiv ve depolama amaçlı kullanmak çok daha mantıklı.
Samsung’un 870 QVO model SSD’sine baktığımız zaman klasik Samsung SSD tasarımını görüyoruz. Gri ve siyah renklerin kullanıldığı SSD’nin gövdesiyse metalden imal edilmiş. Yani kalite hissiyatı gayet iyi bu SSD’de. Üstelik metal olmasından dolayı sıcaklık çok daha iyi bir şekilde dağıtılıyor.
Samsung 870 QVO Teknik Detaylar
- Kapasite: 1 TB, 2 TB, 4 TB, 8 TB Seçenekleri
- Yonga Tipi: V-NAND 4bit MLC (QLC)
- Yonga Markası: Samsung
- Kontrolcü: Samsung MKX
- DRAM: DDR4L 1 GB
- SLC Cache: 42 GB
- Okuma Hızı (Teorik): 560 MB
- Yazma Hızı (Teorik): 530 MB
- Özellikler: TRIM, AES 256 Bit Şifreleme
- Yazılım: BURAYA Tıklayarak Ulaşabilirsiniz.
- Çalışma Ömrü: 1.5 Milyon Saat / 360 TBW (1 TB Modeli)
Bu SSD’nin vidalarını söküp içini açtığımızda oldukça ufak bir PCB tasarımıyla karşılaşmaktayız. Neredeyse M.2 SSD boyutunda olan bu PCB aslında SSD teknolojisinin gelişimini özetler nitelikte olmuş. Çünkü bu SSD’de kullanılan yeni nesil QLC yongalar 4 katmanlı bir yapıda olduğu için yer tasarrufu yapmak gerçekten çok kolay oluyor. Fakat daha yüksek kapasiteli modellerinde bu PCB değişebilir tabii ki.
Samsung 870 QVO modelinde güncellenmiş bir MKX kontrolcü bulunuyor. Bunun yanı sıra PCB’nin üzerinde 1 GB boyutunda bir LPDDR4 bellek bulunuyor. Yani bu SSD’lerde cache amaçlı bir bellek bulunuyor. İşte bu sayede önbelleğe alınan dosyalarınıza ve programlarınıza erişim süreniz çok daha kısa oluyor.
Samsung’un ayrıca kendisine ait Magician isimli bir SSD kontrol yazılımı bulunmakta. Bu yazılımla birlikte SSD’nizin sağlığını, sıcaklığını görüntüleyebilirsiniz. Üstelik firmware güncellemesi gibi işlemlerinizi de bu yazılımla birlikte kolayca gerçekleştirmeniz mümkün kılınmış.
Samsung 870 QVO Performans Testleri
870 QVO SSD’nin ilk performans testini artık klasikleşen Crystal Disk Mark yazılımıyla yapıyoruz. Test bittiğinde 564 MB okuma hızı ve 536 MB yazma hızı alabiliyoruz. Yani Samsung’un iddia ettiği hızları birebir olarak almak mümkün. Zaten bu hız Sata 3.0 standartının sınırlarında kalmakta.
İkinci testimizi ise AS SSD Benchmark yazılımıyla yapıyoruz. Fakat bu sefer asıl önemli olan değer olan IOPS değerine bakıyoruz. Burada da Samsung’un iddia ettiği IOPS değerlerine rahatlıkla ulaştığını görüyoruz. IOPS değerinin önemi büyük çünkü bu değer sizin gündelik kullanımınızı en iyi simule edecek şeydir.
Diğer bir performans testini ise ATTO Disk Benchmark ile yapıyoruz. Yine aynı şekilde burada da Samsung’un iddia ettiği okuma ve yazma değerlerine rahatlıkla ulaşabildiğini görüyoruz. Üstelik test sırasında bu SSD asla tehlikeli sıcaklıklar ulaşmıyor ve serin bir şekilde çalışmayı başarıyor.
Bu diskte 42 GB boyutunda SLC Cache özelliği olduğunu teknik bilgilerin olduğu kısma yazmıştık. Bu özellik gündelik kullanımda ne işe yarıyor derseniz çok yüksek boyuttaki dosyaları kopyalarken yüksek hızlara ulaşmanızı sağlıyor. Fakat kopyaladığınız dosyanın boyutu 42 GB değerinin üstüne çıkarsa bu diskin hızı saniyede 75 MB civarlarına bile düşebilmekte. Yani bu diski kullanacaksanız daha düşük boyuttaki dosyalarla çalışmanızda fayda var.
Sonuç
Samsung’un son kullanıcı için 8 TB kapasitesine varan SSD sunması güzel bir hamle olmuş. Bununla birlikte artık çok daha yüksek kapasitedeki SSD’lerin sistemlerimize girebileceğini anlıyoruz. Ayrıca bu disklerin performansı çoğu kullanıcı için fazlasıyla yetecek bir düzeyde olmuş.