Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Haber

AMD Ryzen 4000G APU Serisi Resmi Olarak Duyuruldu!

AMD Ryzen 4000G APU Serisi Resmi Olarak Duyuruldu!

İşlemci tarafında Ryzen serisi ile önemli işler başaran AMD, rakibi Intel’e karşı performans alanında her yıl biraz daha yaklaşıyor. Bütünleşik grafik ara birimi sunan APU işlemciler ise markanın son dönemdeki en önemli ürünleri arasında yer alıyor. Kullanıcı tarafında uzun süredir beklenen AMD Ryzen 4000G APU serisi, bugün yapılan resmi duyuru ile resmen tanıtıldı!

AMD’den 8 Çekirdekli APU Geldi: Ryzen 7 4700G!

Hatırlanacağı üzere 4. nesil Ryzen işlemciler, ilk olarak dizüstü bilgisayar modelleri için geçtiğimiz aylarda duyurulmuştu. Serinin masaüstü tarafındaki yeni oyuncuları ise merakla bekleniyordu. Bugün yapılan duyuru ile 4. nesilin ilk üyeleri olan Ryzen APU işlemciler gün yüzüne çıktı. 7 nm üretim tekniğine geçiş yapan Ryzen 4000G serisi, daha performanslı ve enerji verimliliği yüksek bir paket vadediyor.


Bunu da Okuyabilirsiniz: Xiaomi Redmi Note 10 Modelinde MediaTek İşlemci Kullanılabilir!


Toplam 6 modele sahip olan AMD Ryzen 4000G ailesi, üç APU’yu kompakt formdaki bilgisayarlara ayırıyor. Bu işlemciler GE takısına sahip olmakla birlikte daha düşük frekans saat hızı barındırıyor. Bunun dışındaki 3 adet APU ise doğrudan son tüketiciyi hedef alıyor.

AMD Ryzen 7 4700G, serideki en tepe APU olmakla beraber 8 çekirdek/12 izlek yapısına sahip ilk model unvanını ele geçiriyor. 4.4 GHz değerine kadar frekans değeri sunan işlemci, 12 MB önbellek ve 8 çekirdekli Vega GPU’yu bünyesinde barındırıyor. İşlemcinin performansı ise kesinlikle dikkate değer bir başarı gösteriyor. Cinebench R20 testinde Intel Core i7-9700’ün %71 önünde olduğu görülen R7 4700G, 3D Mark TimeSpy’da ise rakibine %227’lik fark atıyor.

AMD Ryzen 4000G serisinin orta modelini ise R5 4600G oluşturuyor. 6 çekirdek ve 12 izlek sunan APU, turbo frekansta 4.2 GHz değerine ulaşıyor. 11 MB L3 önbellek ve 7 çekirdekli Vega GPU da işlemcinin diğer özellikleri arasında yer alıyor. APU’nun Intel cephesindeki rakibi olan Core i5-9500’ü önemli ölçüde geride bıraktığı görülüyor.

Serideki giriş modeli ise AMD Ryzen 3 4300G olarak adlandırılıyor. Son anda isim değişikliğine uğrayan APU’da 4 çekirdek ve 8 izlek bulunuyor. Turbo frekansta 4.0 GHz saat hızı sunan işlemcideki Vega GPU’da 6 çekirdeğe yer verilmiş. Bu arada 3 modelin de 65W gibi düşük bir TDP değerine sahip olduğunun altını çizelim.

Fiyat tarafında ise AMD sürpriz yaparak herhangi bir bilgilendirmede bulunmadı. 4. nesil Ryzen APU modellerinin ilk etapta “özelleştirilmiş masaüstü bilgisayar üreticileri” için sunulacağı belirtildi. Bu da son tüketici tarafında diğer Ryzen işlemciler ile piyasaya çıkabileceğinin bir göstergesi olabilir. Yine de beklentiler, tepe modelin 300 dolar altı bir fiyat etiketine sahip olabileceği yönünde şekilleniyor.

1996 İstanbul doğumlu olan Batuhan Karalar, teknoloji ve otomobil odaklı pek çok web sitesinde uzun yıllar editörlük yapmıştır. Karalar, son olarak Donanım Arşivi internet sitesinde güncel ve ilgi çekici teknoloji haberlerini okurlar ile paylaşmaktadır. Anadolu Üniversitesi İİBF mezunu olan Karalar, teknoloji editörlüğünün yanı sıra girişimcilik alanında da çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Editörümüzü aşağıdaki sosyal medya hesapları üzerinden takip edebilirsiniz.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Teknoloji Haberleri

Nvidia’nın DLSS hamlesi ekran kartlarında yeni bir akım başlatmıştı diyebiliriz. AMD ise buna geç bile olsa FSR ile cevap vermişti. Fakat Nvidia’nın yapay zekadan...

Teknoloji Haberleri

Intel’in başı son aylarca büyük bir dertte. 13. ve 14. nesil işlemcilerde yaşanan problemler nedeniyle şirket büyük eleştirilere maruz kalmıştı. Çünkü bu sorunlar kullanıcıların...

Oyun Haberleri

Grand Theft Auto serisinin en yeni oyunu olan GTA 6 için beklenen çıkış tarihi hala 2025 Sonbaharı olarak planlanıyor. Take-Two Interactive, 2024 yıllık raporunda...

Sinema Haberleri

1949 yılında ilk olarak verilen Emmy Ödülleri, bu yıl 76.defa sahiplerini budu. Geçtiğimiz saatlerde yani 15 Eylül tarihinde, Los Angeles’taki Peacock Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle...