Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

MSI Meg Z490 Ace Anakart İncelemesi

MSI MEG Z490 ACE LGA 1200 ANAKART İNCELEMESİ

AMD işlemci piyasasında uzunca bir süre çok bir aktiflik elde edememişti. Fakat Ryzen hamlesiyle birlikte rekabet tekrar alevlenmeye başladı. Ryzen işlemcilerin yüksek çekirdek sayısı sayesinde özellikle çoklu çekirdek performansında Intel işlemciler bir hayli geride kalıyordu. 8. ve 9. nesilde bu olay böyle devam etti. Fakat 10. nesil Intel işlemcilerle birlikte bu durum büyük oranda değişmeye başladı. Intel rakibinden geride olduğu çoklu çekirdek konusunda büyük gelişmelere gitti. Mesela i3 işlemciler artık 8 izlek yapıldı, i5 işlemciler 12 izlek, i7 işlemciler 16 izleğe çıkartıldı. Bu çekirdek artırımıyla birlikte artık Intel’in rakibinden geride kalır pek bir yanı kalmadı.

Bugünkü incelememizde ise 10. nesil işlemcilerle birlikte ortaya çıkan Z490 çipseti barındıran bir anakart olan MSI Meg Z490 Ace modeli var. Çekirdek artımıyla birlikte ortaya çıkan yüksek güç tüketimini karşılamak adına LGA 1120 anakartların önemi bir hayli arttı. Bu ihtiyacı karşılamak adına önümüzde çok başarılı bir model bulunuyor. 16+1 faz tasarımı, aktif mosfet soğutucu sistemiyle birlikte bu anakart yeni Z490 platformu için alabileceğiniz en iyi anakartlardan biri oluyor.

Tasarım

İlk olarak bu şık anakartın kutu tasarımından başlayalım isterseniz? Kutunun sol kısmına anakartın genel bir görüntüsü yerleştirilmiş. Sağ kısımda hoş bir fontla MEG Z490 ACE yazısı yazılmış. Kutunun arka tarafında ise bu anakartın teknik detaylarına yer verilmiş. Bu anakart en üst seviyelere oynayan bir model olduğu için kutu tasarımı bile gerçekten şık olmuş.

MSI Meg Z490 Ace anakartın genel tasarım diline baktığımızda oldukça sağlam bir görüntüsünü olduğunu söyleyelim. Üst seviyeye konumlandırıldığı için anakartın üzerindeki soğutucular, bileşenler bunu kullanıcısına hissettirecek şekilde tasarlanmış. Bu güçlü görüntüye ise fırçalanmış alüminyum kısımlar eşlik ederek çok daha şık bir görüntünün elde edildiğini görüyoruz. Anakartın sağ alt köşesinde kalan kısımda ise çipset soğutucusu bulunuyor. Burada Mystic Light ile kontrol edilebilen bir RGB bölüm bulunuyor. Camlı bir kasada kullandığınız zaman oldukça şık bir görüntü sunabilmekte!

Anakartın mosfet soğutucularının hemen üstünde arka portların olduğu kısmı kapatan bir parça bulunuyor. Alt tarafı fırçalanmış alüminyum görüntüsündeyken üst tarafında ise şeffaf kısımlar bulunuyor. Buradaki şeffaf kısım MSI’ın Mystic Light yazılımı ile çeşitli renklere, modlara ayarlanarak şık bir RGB görüntüsü elde edilmiş oluyor. Ayrıca arka portların olduğu kısım kapatıldığı için çok daha derli toplu bir görüntü elde ediliyor.

Anakartın mosfet kısmına baktığımızda ise 16+1 fazlık ve 90 Amper bir güç yönetimi görüyoruz. Bu güç yönetimi yeni nesil dayanıklı mosfetler, kapasitörler ve bobinlerle donatılarak stabil bir güç sağlanması hedeflenmiş. Güç beslemesini yapan mosfetlerin üzerlerine ise oldukça büyük mosfet soğutucuları yerleştirilmiş. Soğutucu blokların altında ise 7W/MK iletime sahip kaliteli termal pedler bulunmakta. Bu soğutucular sayesinde i9-10900K gibi çok güç çeken bir işlemciyi bile rahatlıkla hız aşırtabiliyorsunuz, iyi soğutulduğu için çok daha stabil bir güç sağlayabilmekte.

Buranın hemen yanına geldiğimizde ise bizleri 4 adet DDR4 bellek slotu karşılıyor. 4800 MHz frekansına kadar bellek destekleyen bu slotların çevresi çelik bir korumayla kaplanmış. Bu sayede belleklerinizi tak-çıkar yaparken yaptığınız baskı sonrasına bu slotların zarar görmesinin önüne geçilmiş. Dayanıklılığı artırmak adına böyle hamleler yapılması oldukça güzel bizce.

Cihazın bellek slotlarının çelik bir kaplamayla sağlamlaştırıldığından bahsetmiştik, aynı işlem 3 adet Pci Express 3.0 slotları için de yapılmış. Piyasadaki Strix, Gaming X Trio gibi ekran kartları bir hayli uzun ve ağır kartlar olduğu için bu yuvalara baskı yapabiliyor. Bu baskıyı en aza indirip daha sağlam bir bağlantı elde etmek adına artık üst seviye anakartlarda böyle çelik korumalara gidilmekte, bu gelenek bu anakartta da devam ettirilmiş zaten.

Pci Express slotlarının aralarındaki M.2 SSD yuvalarına baktığımız zaman ise tam 3 adet soğutuculu M.2 yuvası görüyoruz. Pci Express M.2 SSD’lere kadar destek veren bu yuvalara 3 GB seviyeleri aşan okuma ve yazma hızı sunan yüksek performanslı SSD’lerinizi takabilirsiniz. Üstelik üzerlerindeki pasif soğutma blokları sayesinde uzun kullanım senaryolarında daha serin kalarak performansını düşürmeyecektir. Fakat bu M.2 yuvaları Sata portları ile ortak bant genişliği kullanmakta. Eğer birinci yuvaya takarsanız Sata_2 yuvası iptal olmakta. İkinci yuvayı kullandığınız zaman ise Sata_5 ve Sata_6 yuvalarının iptal olduğunu da söylemekte geçmeyelim.

Anakartın arka giriş çıkış birimlerinin hemen altında ise üzerinde “AUDIO BOOST HD” yazan bir kısım görüyoruz. Bu MSI’ın üst seviye ses çözümlerinden biri. Altında Realtek’in ALC1220 model ses yongası bulunuyor, bu yonga en üst seviyelere oynayan bir onboard ses yongasıdır. Bu yonga ise ESS Sabre SABRE9018Q2C model bir 32 bit Hi-Fi DAC ile desteklenmiş. Yani bu anakartla birlikte üst seviye kulaklıklarınızı rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Teknik Detaylar

  • Soket: Intel LGA 1200
  • Çipset: Intel Z490
  • İşlemci Desteği: 10. Nesil i9 (Maksimum)
  • Bellek Desteği: DDR4 2133-4800 MHz Arası
  • Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 6 x Sata 3.0, 3 x M.2 PCIe SSD
  • Genişleme Yuvaları: 3 x PCI Express 3.0 X16, 2 x PCI Express 3.0 x1
  • Arka Usb Portları: 4 x USB 3.2 Gen2, 2 x USB 3.2 Gen1, USB 3.2 Type-C Gen2
  • Bağlantı: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, 1G LAN, 2.5G LAN
  • Görüntü Çıkışları: Bulunmuyor
  • Ses: Realtek ALC1220 7.1 + ESS SABRE9018Q2C Combo DAC
  • Boyut: ATX

Intel’in 10. nesil işlemcileriyle birlikte herhangi bir Pci Express 4.0 desteği bulunmamakta. Fakat 11. nesilde bu desteğin geleceği söyleniyor. MSI’ın söylediğine göre bu anakart ve tüm MSI Z490 anakartlar Pci Express 4.0 standartına tam destek verecek. Bu sayede çok daha yüksek hızda M.2 SSD’leri bu anakartla birlikte kullanabileceksiniz. Umarız Intel 11. nesille birlikte bu desteği işlemciye entegre eder ve Intel kullanıcıları bu güncel teknolojiden mahrum kalmaz.

Anakartın işlemciyi besleyen güç bileşenlerine baktığımızda 16+1 fazlık bir kurulum görüyoruz. 90 amperlik yüksek bir akım sağlayan mosfetlere sahip bu kurulum özellikle 10. nesilde artan performansla birlikte oluşan güç tüketimini karşılamak adına oldukça yeterli görünmekte. 7W/MK iletkenliğinde bir termal pedle mosfet soğutucularına bağlanan bu mosfetlere Titanium Choke 3 bobinler eşlik ediyor. İşlemciye ne kadar stabil bir güç sağlarsanız işlemciniz o kadar iyi overclock performansı gösteriyor, yani bu güç bileşenlerinin önemi büyük! Fakat burada ilk bakışta göremeyeceğiniz bazı detaylar var. Ortasından bakır ısı borusu geçen bu mosfet soğutucuların aslında kenarında ufak bir fan bulunmakta, bu sayede aktif bir soğutma sağlanıyor!

Velocity Boost

Intel’in güncel işlemcileriyle birlikte artık karşımıza yeni bir tabir daha çıkıyor. “Thermal Velocity Boost” yeni termal hız artışı. Bu teknoloji hem tekli çekirdek hem de çoklu çekirdek konusunda fazladan 100 MHz bir hız artışı daha yapmakta. Fakat bu teknolojinin tam olarak çalışması için işlemcinizin yük altında 70 derecenin altında stabil bir şekilde çalışması gerekmekte. Aksi takdirde bu yeni teknolojiden yararlandığınız pek söylenemez…

Çipset Tarafındaki Değişiklikler

Öncelikle artık Z490 çipsetle birlikte USB 3.2 Gen 2 desteğine kavuşmuş olduk. Bu sayede 10 Gbpss hızlarına varan çok yüksek hızları bir USB çıkışı üzerinden almanız mümkün kılındı. Fakat çipset tarafındaki bu yeniliğin yanı sıra bu anakartta Asmedia’nın ek bir kontrolcüsüyle birlikte USB 3.2 Gen 2×2 20 Gbpss hızında çalışan bir Type-C portu bulunmakta. Eğer destekleyen bir cihaza sahipseniz çok yüksek hızlara bu anakartla birlikte ulaşmanız mümkün!

Anakartın Performans Testleri

Böylesine güçlü bir anakarta Core i9-10900K işlemcisi yakışırdı tabii ki. Bu işlemciyle birlikte yaptığımız Cinebench çoklu çekirdek testinde 6371 skor almayı başardık. Ayrıca işlemcinin turbo frekansa çıkması konusunda anakart tarafında pek bir engelle karşılaşmadık. Fakat bu işlemcilerin gerçekten iyi soğutulması şart!

Diğer bir testimiz ise Cinebench R20’nin tekli çekirdek testiyle oluyor. i9-10900K işlemci bu testte 541 skor almayı başarıyor. Bu mod tekli çekirdeği ölçtüğü için işlemcinin turbo frekanslara ulaşması çok daha kolay, çünkü çok yüksek sıcaklıklara çıkmıyor çekirdek kullanımı daha az olacağı için.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun İndirimleri

Epic Games, oyunculara her hafta ücretsiz oyunlar sunarak onları memnun etmeye devam ediyor. Bu haftanın ücretsiz oyunu ise hayli ilgi çekici bir yapım olan...

Oyun Haberleri

Bethesda Game Studios, uzay keşif RPG’si Starfield’ın 15 milyon oyuncuya ulaştığını duyurdu. Bu dönüm noktası, oyunun dünya çapında piyasaya sürülmesinden bir yıldan biraz fazla...

Oyun Haberleri

Xbox Game Pass, her ay oyunculara yeni oyunlar sunarak, oyun dünyasında her zevke hitap eden geniş bir kütüphane oluşturuyor. Kasım ayının ilk yarısında birçok...

Oyun Haberleri

Half-Life 2’nin çıkışının üzerinden tam yirmi yıl geçti ve bu çeyrek asra yaklaşan süreye rağmen, oyun hala oyun dünyasında yankı uyandırmayı başarıyor. Valve’ın ikonik...