Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

RYZEN APU ile Oyun Bilgisayarı Toplamanın Altın Kuralları

RYZEN APU ile Oyun Bilgisayarı Toplamanın Altın Kuralları

Kısa bir süre önce AMD yeni işlemcilerini tanıtmıştı. Kısa süre önce tanıtmış olduğu bu işlemciler uzun zamandır beklenen Ryzen APU’lardı. Biz de sizler için dünya ile aynı anda sizlere detaylı bir Ryzen APU incelemesi sunmuştuk.

AMD’nin Ryzen 3 2200G ve Ryzen 5 2400G işlemcilerini güzelce incelemiştik ve elde ettiğimiz değerleri sizlere sunmuştuk. Bugün ise sizlerin yoğun isteği üzerine ve internette APU sistemler için verimli bir bilgi olmadığından dolayı APU sistem toplamanın “Altın Kuralları” na değinmek istedik.

Altın Kurallar

1) Anakart

İlk “Altın Kuralımız” Anakart. Anakart kısmı oldukça kritik ve önemli. Bizim tavsiyemiz B350 Chipsetli bir anakart seçmelisiniz. Neden B350 diye sorar gibisiniz hemen açıklayalım, Ryzen APU işlemcilerimiz iyi bir OC performansı sunuyor. Ryzen APU’larınıza overclock işlemi uygulayarak daha güçlü ekran kartlarını beslemeniz mümkün.

Anakart seçiminde bir kritik olay daha mevcut, RAM slot sayısı. RAM slot sayısı aslında alacağınız RAM miktarına bağlı. Eğer RAM’leriniz 2x4GB ise mutlaka 4 slotlu bir anakart almanız gerekiyor. Eğer 2x8GB ise 2 slot yeterli olacaktır ama tercihen gene 4 slotlu bir anakart alabilirsiniz.

2) RAM

APU sistemler güçlerini sisteminizde bulunan RAM’lerden alıyor. Sisteminizde kullandığınız RAM’in tek kanal ya da çift kanal olması, RAM frekansı ve RAM miktarı almış olduğunuz FPS miktarını doğrudan etkiliyor. Yani APU sistemler için RAM konusu çok ama çok önemli.

  • Tek Kanal / Çift Kanal

Bir çok kullanıcı genelde 2 slotlu bir anakart alıp, tek kanal RAM kullanmayı tercih ediyor. Lakin APU sistemlere geldiğimizde tek kanal RAM kullanmak çok yanlış bir hamle oluyor. APU sistemlerde mutlaka ama mutlaka çift kanal ram kullanmalısınız. Tek kanal ile çift kanal arasında ne olursa olsun 2 katı kadar FPS farkı bulunuyor.

  • Ram Frekansı

Bununla birlikte sisteminizde kullandığınız RAM’lerin frekans miktarı çok önemli. Kullandığımız RAM’lerin frekansları ne kadar yüksekse aldığımız FPS miktarları bir o kadar yüksek oluyor. Basit bir örnek vermek gerekirse, 3200MHz bir RAM ile 2400MHz bir RAM arasında yaklaşık olarak 10FPS’lik büyük bir fark bulunuyor.

  • RAM Miktarı

RAM miktarına baktığımızda ise minimum 8GB RAM kullanmalıyız ama ilerleyen zamanlarda bu miktarı 16GB’a çıkartmakta fayda var. Çünkü şuan için APU’lara en fazla 2GB RAM verebiliyoruz ve sistemde 8GB RAM kullandığımızda oyunlarda kullanmak için 6GB RAM kalıyor ve bu miktar şuan için ucu ucuna yetiyor.

İlerleyen zamanlarda ise gelecek olan BIOS güncellemeleri ile APU’da bulunan VEGA GPU’suna 4GB ve 8GB RAM aktarabileceğiz ve bu da demek oluyor ki 8GB RAM yeterli olmayacak. Dediğimiz gibi yüksek FPS istiyorsanız 2x8GB ve minimum 3000MHz bir RAM tercih etmelisiniz.

APU’ya Alternatif Sistem

APU’yerine daha ucuza daha yüksek FPS istiyorum diyorsanız yani şuan sadece yüksek FPS almak istiyorsanız AMD Athlon X4 950 ve GT 1030 ikilisini tercih edebilirsiniz. Bu iki parçanın fiyatı ve performansı Ryzen 3 2200G’ye göre çok daha yüksek olacaktır çünkü yukarıda bahsettiğimiz RAM konusu bir hayli maliyetli.

Lakin iş ileriye dönük ve işlemci performansına gelince maalesef Athlon x4 950 iyi bir seçenek gibi durmuyor. Çünkü Ryzen APU’lar işlemci gücü olarak x4 950’yi ezer geçer. Ryzen APU’ların işlemci güçlerini kıyaslamak istersek Ryzen 3 2200G = Ryzen 3 1300x ‘e Ryzen 5 2400G = Ryzen 5 1500x’e. 

AMD burada, iyi bir ekran kartı alana kadar Ryzen APU’lar ile idare edin demek istemiş ve işlemci fiyatlarını buna göre uygun fiyatta oluşturmuş.

Sonuç

APU sistem kurmanın altın kurallarını ele alacak olursak 2 ana başlık altında ele alabiliyoruz ve burada Anakart tercihi ve RAM tercihi çok önemli. Anakart konusunda B350 Chipsetli ve 4 RAM slotlu bir anakart tercih edilmeli. RAM konusunda ise çift kanal kullanmak çok ama çok önemli. Minimum (2X4GB) 8GB Ram miktarı tercih edilmeli ve RAM frekansı ne kadar yüksek ise o kadar çok verim alıyoruz. Burada da minimum 3000MHz RAM tercih edilmeli.

 

İstanbul Üniversitesinde Metalurji ve Malzeme Mühendisliği okuyorum. Öğrenimim ile alakası olmasa da çocukluğumdan beri bilgisayara olan ilgim beni bir miktar bu sektöre itti. Bu sektörde aktif olarak 3-4 yıldır çalışıyorum ve birden fazla yayında yazılı ve videolu içerik ürettim. Editörlük haricinde PR sektöründe aktif olarak çalışmalarım bulunmakla beraber Donanım Arşivi'nde Proje Geliştirme ve Editör olarak sizlerleyim.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sinema Haberleri

Dünyanın en çok aboneye sahip olan dijital içerik platformu Netflix, son dönemlerde oldukça kötü zamanlar geçiriyor. Geçtiğimiz aylarda ilk defa abone kaybetmeye başlayan platform,...

Oyun İndirimleri

Epic Games‘in bu haftaki ücretsiz oyunları INDUSTRIA ve LISA: Definitive Edition, oyunculara zengin ve çeşitli deneyimler sunuyor. Her iki oyun da kendi benzersiz atmosferleri,...

Sinema Haberleri

Dünyanın en çok aboneye sahip olan dijital içerik platformu Netflix, oldukça geniş bir içerik kütüphanesine sahip. Platform orijinal yapımlarının yanı sıra birçok farklı içeriğinde...

Oyun Haberleri

Fallout 76‘nın beklenmedik başarısı, oyun dünyasında büyük yankı uyandırdı ve bir dönüm noktası olarak kabul edildi. Oyun, tek bir günde 1 milyon oyuncuya ulaşarak...