Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

MSI GT75VR 7RF TITAN PRO İncelemesi

MSI GT75VR 7RF (Titan Pro) – 078TR İncelemesi

MSI‘ın oyuncular için geliştirmiş olduğu üst seviye bir oyuncu bilgisayarı bu gün ofisimizin misafirlerinden biri.

Kutuyu ilk elimize aldığımızda, kutunun ağırlığından ve büyüklüğünden içinden performans canavarı çıkacağından emin bir şekilde kutumuzu açtık.

Cihazımızın ismi GT75VR 7RF Titan Pro. VR destekli olduğunu model numarasından anlayabiliyoruz. Türkiye’de satılan modeli için 078TR isimli kodu yanına eklemeyi unutmamış. Bu kod oldukça öneme sahip. Çünkü aynı model numaralı olup içinde ram miktarı ve ssd kapasite miktarı vs. değişebilir. Lafı daha fazla uzatmadan incelemeye koyulalım.

Teknik Özellikler

MSI GT75VR 7RF Titan Pro‘nun teknik özelliklerine değinelim,

  • i7 7700HQ 2.80GHz – Turbo Boost =>3.80GHz | 4 Çekirdek 8 Thread | Intel HD Graphics 630
  • Nvidia GTX 1080 8GB GDDR5X Ekran Kartı
  • 32GB DDR4 2400MHz RAM
  • 256GB SSD + 1TB 7200RPm HDD

Teknik özellikleri ele alacak olursak, önümüzde gerçekten de bir performans canavarı duruyor. Özelliklere bakarak rahatlıkla bilgisayarın çok yüksek FPS sonuçları vereceğini söyleyebiliyoruz lakin sizinle birlikte cihazın nasıl değerler verdiği ve bu değerler sonucunda bilgisayarın kullanılabilirliği, ısınma miktarı ve çeşitli gün içi kullanımda ne gibi artı ve eksilere sahip gelin detaylıca konuşalım.

Taşınabilir bilgisayarımızın diğer özelliklerine şöyle bir değinmek gerekirse,

  • 17.3″ FullHD (1920×1080) Yansımasız 120Hz 3ms tepkime süresine sahip ekranı mevcut
  • FullHD 30FPS kayıt özelliği sunan ön kamera mevcut. Gayet hoş bir kalitede kayıt alabilirsiniz.
  • Killer AC WiFi ve Killer LAN MultiGiG (kablosuz + kablolu) internet bağlantısı mevcut.
  • Blueototh 4.2 ile bir çok aksesuarınızı bağlamanız mümkün. Gayet kullanışlı olduğunu söyleyebilirim.
  • Ses konusu gerçekten bizi tatmin etti. MSI burada ESS SABRE HiFi DAC kullanmış ve 2X 3W Hoparlör + 1X 5W Woofer bulunuyor.
  • MSI her zamanki gibi klavyeyi Steal Series‘e emanet etmiş. Rapid Mekanik Klavye kullanan cihazın her bir tuşu kendi RGB aydınlatmasına sahip. İstediğiniz tuşu istediğiniz renkte aydınlatmakta özgürsünüz.
  • MSI pil konusunda 8 hücreli Li-Ion 75Whr batarya kullanmış. Günlük işlerinizde 2 saat civarlarında kullanım süresi elde ediyorsunuz.
  • Bu pili şarj eden adaptöre baktığımızda ise 330W‘lık devasa bir adaptör var. Ciddi manada rahatsız edici büyüklük ve ağırlığa sahip olan bu adaptör taşıma konusunda size zorluk çıkaracaktır.
  • Titan Pro‘nun boyut oranı şu şekilde, 428 X 314 X 31-58mm. Ağırlık ise adaptör ile birlikte 5kg‘ı buluyor. Cihazın bu denli ağır ve kaba olması onu dizüstü bir bilgisayar olmaktan biraz itiyor.

TASARIM

Yukarıda GT75VR 7RF isimli taşınabilir bilgisayarımızın sahip olduğu özelliklerden detaylıca bahsettik. Peki bu cihaz bu kadar kaliteli bir donanımı nasıl bir kasaya koymuş gelin detaylıca kasanın tasarımını ele alalım.

Çaprazdan cihaza baktığımızda ilk dikkatimizi çeken devasa ızgaraları olması. Soğutma sisteminin verimli çalışması için dört bir tarafa kocaman bu ızgaraları yerleştirmekten MSI hiç çekinmemiş. Izgaralar ile başladık, ısı konusuna değinmez isek olmaz.

Sağda ve solda iki adet fan bulunuyor ve bu fanlar yaklaşık 11 adet bakır boruyu soğutmaya çalışıyor. Kasanın içinde bakır borular gayet güzel bir şekilde gezdirilmiş ve fanlara yönlendirilmiş. Isınan borular kasada bulunan 4 adet ızgaradan üflenerek soğutulmaya çalışılıyor.

Peki ya oyun sırasında ve boşta sıcaklık değerleri nasıldı?


Cihazımız yükte değilken

  • Kasa 25°C
  • Klavye 28°C
  • Ekran 27°C
  • Izgaralar 37°C
  • Arka sol ızgara 30°C, sağ ızgara 45°C

Cihaz yük altındayken (Crysis 3)

  • Kasanın sol tarafı 27°C, sağ tarafı 35°C
  • Klavye genel olarak 33°C
  • Ekran 29°C
  • Sol ızgara 44°C, sağ ızgara 53°C.
  • Arka sol ızgara 45°C, sağ ızgara 60°C

Cihaz yük altındayken fanları TURBO moduna aldığımızda

  • Kasanın sol tarafı 27°C, sağ tarafı 34°C
  • Klavye genel olarak 32°C
  • Sol ızgara 38°C, sağ ızgara 48°C.
  • Arka sol ızgara 35°C, sağ ızgara 53°C

Yukarıdaki değerlere bakacak olursak, cihazın soğutma sistemi gerçekten de iyi çalışıyor. Eğer cihazınızın ısındığını düşünüyorsanız klavyenin sol tarafında bulunan kısım ile fanları turbo modda çalıştırabilirsiniz. Bu mod sayesinde 10°C civarında düşüş yakalayabilirsiniz. Fanların normal sesi 40dB iken fanlar turbo durumda 66dB‘lik bir değere ulaşıyor. Fanların turbo modda çıkarttığı ses sizi rahatsız edebilir ama soğutma konusu bizi ciddi manada tatmin etti.

Titan Pro‘yu klavye ve MousePad konusunda da test ettik tabi ki. Klavye normal kullanım altında 60dB‘lik mekanik klavye sesi çıkartıyor. Her bir tuşun kendine özel RGB lede sahip olması kullanıcıları çok memnun edeceğe benziyor. MousePade baktığımızda ise gayet güzel bir dokuya sahip ve algılama konusunda sıkıntı yaşatmayacaktır. MousePad‘in alt kısmında ise RGB led bulunuyor.

Taşınabilir bilgisayarımızın sol kısmına bakacak olursak 3X USB3.0 girişi mevcut. 1X kulaklık çıkışı, 1X  mikrofon girişi, 2X hoparlör girişi mevcut. Ve artı olarak ızgarayı görüyoruz.

Sağ tarafa baktığımızda ise 2X USB 3.0 girişi bulunuyor. 1X SD Kart okuyucu yuvası var. Tabi arkaya doğru ızgarayı görüyoruz.

Arka tarafta 1X Killer Lan MultiGiG internet yuvası bulunuyor. Birer adet Mini Display Port ve HDMI(4K 60Hz) bağlantı yuvası bulunuyor. Şarj yuvamız da gene burada konumlandırılmış. Arka kısımda ise telefonların yeni yeni kullanıma geçtiği Type-C yuvası bulunuyor.

Titan Pro‘nun alt kısmı oldukça şık duruyor. Havanın rahat bir şekilde çıkabilmesi için ızgara oldukça geniş tutulmuş ve içeri toz girmemezi amacı ile file kullanılmış. Arka tarafta ESS SABRE HiFi DAC teknolojisini barındıran hoparlör sayesinde Titan Pro size gerçekten mükemmel ses deneyimi yaşatıyor. 2X 3W Hoparlör + 1X 5W Woofer arka kısımda yer alıyor.

Titan Pro‘nun tasarımını kendi kullanım ve deneyimlerime dayanarak size aktarmak istiyorum. Cihazımız dışarıdan oldukça güçlü duruyor lakin taşınabilir bir bilgisayar demek pek mümkün değil. Cihazın şarj adaptörü ile birlikte 5kg ağırlığa sahip olması üstüne bu kadar kalın olması kullanım açısından sizi çok rahat ettirmiyor. Tasarımda tuşların ve girişlerin konumlandırılması gayet başarılı olmuş. Ekranın 120Hz olması, sizi göz zevkiniz bakımından rahatlatıyor lakin ekranın çerçeveleri maalesef biraz fazla kalın. Tasarım konusunda yorumlarım bu şekilde.

GT75VR 7RF Titan Pro‘da Dragon Center sayesinde bir çok şeyi yönetebiliyorsunuz. Gerek overclock olsun gerek fanların çalışma hızı ve zamanı olsun tamamen sizin kontrolünüz altında. MSI Dragon Center sayesinde cihazın yönetimi tamamen sizin elinizde.

Performans Testi

Cinebench R15‘de OpenGL ve CPU testini sizler için yaptık ve gayet başarılı sonuçlar elde ettik. OpenGL’de 105.95 FPS elde ederken CPU testinde ise 732cb puan elde ettik.

Cihazda bulunan 256GB SSD‘nin performansını ölçmek amaçlı Crystall Disk Mark testini yaptık. Sonuçları yukarıdaki resimden görebilirsiniz. SSD performansı için mükemmel demek mümkün duruyor.

Crysis 3 oyununda bütün ayarlar Ultra‘da, Alantialiasing MSAA 8X, Minimum 50FPS, Maksimum 120FPS ve ortalama 85FPS elde ettik. Sıcaklık değerleri şu şekilde; Fanlar otomatik iken işlemci 74°C, ekran kartı 85°C. Fanları Turbo (Advanced)’ya aldığımızda işlemci 60°C, ekran kartı 70°C sıcaklığa düştü.

GTA V‘de tüm ayarlar Ultra‘da minimum 40FPS, maksimum 110FPS ve ortalama 60FPS elde ettik. Sıcaklık değerleri şu şekilde; Fanlar otomatik iken işlemci 70°C, ekran kartı 77°C. Fanları Turbo (Advanced)’ya aldığımızda işlemci 57°C, ekran kartı 63°C sıcaklığa düştü.

Performans konusunda Titan Pro‘nun eline su dökmek mümkün olmamak ile beraber fanların Advanced modunun sağladığı -10°C bizi oldukça tatmin etti.

Sonuç

GT75VR 7RF Titan Pro‘nun 078TR isimli modelini detaylıca inceledik. Son bir değerlendirme yapmak gerekirse, cihaz oldukça performanslı ve serin çalışıyor. Oyun oynadığınızda kesinlikle elleriniz yanmıyor, bu gerçekten de önemli bir durum. Cihazın kalın ve ağır olması çok büyük bir eksi yön. Eğer süreli taşıyorum diyorsanız almadan önce iki kez düşünmekte fayda var. Cihazın fiyatını 14.000TL‘ye bulmak mümkün, yanında MSI Gaming Mouse ve MSI Dragon 17.3″ Gaming sırt çantası hediye ediliyor. Bu çanta ile Titan Pro’yu taşımak çok zor olmasa gerek.

İstanbul Üniversitesinde Metalurji ve Malzeme Mühendisliği okuyorum. Öğrenimim ile alakası olmasa da çocukluğumdan beri bilgisayara olan ilgim beni bir miktar bu sektöre itti. Bu sektörde aktif olarak 3-4 yıldır çalışıyorum ve birden fazla yayında yazılı ve videolu içerik ürettim. Editörlük haricinde PR sektöründe aktif olarak çalışmalarım bulunmakla beraber Donanım Arşivi'nde Proje Geliştirme ve Editör olarak sizlerleyim.

3 Yorumlar

3 yorum var

  1. mehemmed

    May 4, 2020 at 10:45

    Fiyati ne kadar

    • mete

      May 17, 2020 at 16:25

      20 tl en az indirimli fiyatı

    • yusuf

      Haz 4, 2020 at 16:29

      14000

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun İndirimleri

Epic Games‘in bu haftaki ücretsiz oyunları INDUSTRIA ve LISA: Definitive Edition, oyunculara zengin ve çeşitli deneyimler sunuyor. Her iki oyun da kendi benzersiz atmosferleri,...

Sinema Haberleri

Dünyanın en çok aboneye sahip olan dijital içerik platformu Netflix, oldukça geniş bir içerik kütüphanesine sahip. Platform orijinal yapımlarının yanı sıra birçok farklı içeriğinde...

Oyun Haberleri

Fallout 76‘nın beklenmedik başarısı, oyun dünyasında büyük yankı uyandırdı ve bir dönüm noktası olarak kabul edildi. Oyun, tek bir günde 1 milyon oyuncuya ulaşarak...

Oyun Haberleri

PUBG: Battlegrounds topluluğu için büyük bir heyecan kaynağı olan bir duyuru geldi: Klasik Erangel haritası, Mayıs 2024’te sınırlı bir süre için geri dönüyor! Geliştiriciler,...