Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

AMD RADEON RX VEGA 64 İncelemesi

AMD RADEON RX VEGA 64 İncelemesi

Ofisimizin yeni konuğu AMD’nin yeni nesil ekran kartı olan VEGA ailesinin 64 isimli üyesi. AMD’nin kısa süre önce tanıttığı ve hepimizin merakla beklediği VEGA ailesinde 56 ve 64 olmak üzere iki model ekran kartı bulunuyor. VEGA 64’ün de kendi içinde üç farklı modeli bulunmakta. RX VEGA 64, RX VEGA 64 Limited Edition ve RX VEGA 64 Liquid Cooled. Biz RX VEGA 64 incelemesi ile karşınızdayız.

TASARIM

Kart doğrudan AMD üretim olduğu için karşımıza referans tasarım ile geliyor. Rx Vega 64 referans tasarıma sahip olmasına rağmen 85 dereceye ulaştığını görmedik. Blower fanların mantığı, ısınan havayı doğrudan kartın arkasından dışarıya atmaya yönelik ve AMD oldukça başarılı çalışmış. Fiyat olarak rakibi GTX 1080’den daha serin çalışmakta. Karta baktığımızda sağ tarafta bulunan blower fanın üstünde Radeon‘nun R’sini kırmızı bir şekilde görüyoruz. Kartın solunda yazan Radeon yazısı ile fanda ki R yazısı maalesef aydınlatmalı değil. Ön taraftaki plakada sertleştirilmiş plastik kullanılmış ve üstüne noktasal desenler uygulanmış. Bu plastik kartı tamamen kapattığı için PCB’yi görmek pek mümkün değil.

Kartın üstünde yazan Radeon yazısı kırmızı aydınlatmaya sahip. Kartta iki adet 8 pin mevcut ve bu pinlerin olduğu yerde bir aydınlatma bulunuyor. Bu aydınlatmayı siz, kartın arkasındaki bölümden kapatıp açma ya da kırmızı mavi olarak seçiminizi yapmanız mümkün. Pinlerin üstündeki aydınlatmada 8 adet led var. Bu ledler kartın yük durumuna göre yanıyor.

Kartın arka tarafındaki koruma metalden yapılmış ve kartın arkasındaki bu plaka ısı yönünden karta yardımcı olduğunu rahatlıkla söylemek mümkün. Kartın sol kısmında bulunan anahtar sizin iki farklı BIOS kullanımınız için geliştirilmiş. Eğer iki BIOS kullanıyorsanız ki şuan çok yaygın değil, sistem kapalıyken anahtarı soldan sağa çekerek diğer BIOS’a geçiş yapabilirsiniz.

Kartın arka kısmına baktığımızda uzunca bir ızgara görüyoruz, ızgaranın üstünde küçük ızgaralar mevcut. Onların da üstünde 3 adet DisplayPort 1.4 ve 1 adet HDMI 2.0 yuvası bulunuyor. Vega mimarisinin etkilerini görüntü çıkışlarında görebiliyoruz. Polaris mimarisinde 1 adet 4K 60Hz HDR ekran sunarken, Vega mimarisinde 3 adet 4K 60Hz HDR ekrana imkan sunuyor.

RADEON RX VEGA 64 | TEKNİK ÖZELLİKLER

Ekran kartlarının 56 ve 64 ismine sahip olmasının nedeni içinde bulundurduğu yeni nesil işlem biriminin sayısı. Tabloda iki farklı Rx Vega 64 bulunuyor, bunlardan biri bizim inceleme konuğumuz diğeri ise özel üretim olan sıvı soğutmalı versiyon. Fiyat olarak aralarında ciddi fark var ve bununla beraber sıvı soğutmalı Rx Vega 64’ün saat hızları daha yüksek değere sahip. Tabi iyi bir soğutmaya sahip olduğu için rahatlıkla overclock yapmanız mümkün. Zaten kartın TDP değeri 345W. Normal versiyondan tam 50W daha fazla. Hava soğutmalı yani bizde bulunan Rx Vega 64′ün sistemle beraber toplam güç tüketimini 425W olarak ölçtük.

Genel hatları ile kartın teknik özelliklerine baktığımızda bize bir hayli yüksek veriler sunuyor.

Rx Vega 64 ile gelen yeni bazı teknolojiler mevcut.

  • 8 GB HBM2 Bellek: Vega mimarisi ile gelen HBM2 teknolojisi sayesinde GPU paketinin içerisinde bellekler bulunuyor yani normalde GPU’nun yanında bellekler bulunuyordu. Artık bu teknoloji sayesinde GPU etrafındaki bellek sayısı azaltıldı.
  • High-Bandwidth Cache Controller (HBCC): Vega mimarisi High-Bandwidth Cache Controller (HBCC) isminde sunduğu teknoloji sayesinde, Radeon Settings’de bulunan ayar sayesinde ekran kartının sisteminizde bulunan Ram’lerinizden sizin ayarlamanıza göre görüntü hafızası olarak kullanmasını ayarlayabiliyorsunuz. Şuan için bu teknolojiden tam olarak verim alamayabilirsiniz yani fazlasıyla dezavantaja sahip diyebiliriz. Bunun nedeni ise şuan kullandığımız DDR4-3 belleklerimizin %100 uyum içinde çalışmasının pek mümkün olmaması (Bant genişliği sebebinden dolayı). İlerleyen dönemlerde ise bu teknoloji bize bir hayli avantaj sunacak.

  • Radeon Chill: Yeni mimari ile gelmese de AMD’nın güç tasarrufu için geliştirdiği Chill teknolojisinin temel mantığı eğer ekranda görüntü değişimi yoksa, kare sayısı azaltılarak güç tasarrufu sağlanıyor. Eğer ekranda görüntü değişimi olursa FPS eski haline dönüyor. Bu işlem çok hızlı gerçekleştiği için sizin bu durumu hissetmeniz pek de mümkün değil.

Radeon Chill Teknolojisini Destekleyen Oyunlar

Rx Vega 64 vs GTX 1080

Rx Vega 64’ün Nvidia tarafında rakibi GTX 1080. Bu iki güzel ekran kartı fiyat, enerji tüketimi ve oyun performansı konusunda sizler için karşılaştırdık.

The Witcher 3’e baktığımızda üç aşağı beş yukarı aynı değerleri verseler dahi performans olarak Rx Vega 64 bir tık geride kalıyor.

Hitman’e baktığımızda ise Rx Vega 64 yaklaşık 2 FPS önde gözüküyor. Bunun sebebi olarak Hitman’in AMD tabanlı bir oyun olmasını gösterebiliriz. Ama burada özellikle BF1 kadar etkisi yok.

GTA V’e baktığımızda ise GTX 1080 yaklaşık 9 FPS önde gözüküyor. Rx Vega 64 bariz bir fark ile rakibinin gerisinde kalmış.

Tom Clancy’ye baktığımızda ise aralarında çok büyük bir fark olmasada GTX1080, Rx Vega 64’e göre bir tık önde gözüküyor.

Battlefield 1’e baktığımızda ise Rx Vega 64 bariz bir fark ile GTX 1080’i geride bırakıyor. Yaklaşık 12 FPS’lik bu farkın tabi ki temel sebebi AMD destekli bir oyun olması. Sonuç olarak performans konusunda şunu söyleyebiliriz, genel olarak GTX 1080 FPS olarak önde olsada AMD tabanlı bir oyunda Rx Vega 64 öne geçebiliyor.

İki güçlü ekran kartının güç tüketimini kıyasladığımızda arada 90W var ve bu değer oldukça fazla. Bu fark ek 6 pin güç beslemesine ihtiyaç duyan bir GTX 1050Ti kadar. Aradaki bu farktan dolayı oyuncuların seçim yaparken oldukça fazla etkilenebileceğini düşünüyoruz.

Bu iki güzel ekran kartını fiyat olarak kıyasladığımızda gene arada bariz miktarda bir fark var. 650TL olan bu miktar oyuncuların seçimlerini ciddi manada etkileyecektir. Rx Vega 64 oldukça güzel bir kart ama fiyat konusunda bazı sıkıntılar mevcut. AMD eğer Rx Vega 64’ün fiyatını aşağı çekerse tercih konusunda daha fazla öne çıkacağından şüphemiz yok.

OYUN PERFORMANS TESTİ 

Oyun testimiz sırasında Asus’un GPU Tweak II programında Gaming Modunda testler yapıldı. Test sırasında bizi oldukça memnun eden sıcaklık ve FPS değerlerini sizin için oyunlarda tek tek değerlendirdik. Şunu da unutmadan söylemek istiyoruz ki oyun sırasında ufak bir bobin cızırtısı duyabilirsiniz. Çok fazla olmasada kulaklık kullanmıyorsanız ve kasanın kapağı açık üstelik kasa da size yakın ise bobinden gelen cızırtıları duyuyorsunuz.

TEST SİSTEMİMİZ 

  • AMD Ryzen 7 1800X
  • MSI X370 Xpower Gaming Titanıum
  • G.Skill 32GB Trident Z RGB CL15 3000Mhz
  • Cooler Master MasterLiquid 120
  • Samsung 1TB 960 EVO PCIe M.2 SSD
  • WD 3.5″ 2TB Black Sata 3.0 7200 Rpm
  • Cooler Master G750M 750W 80+ Bronze
  • Cooler Master MasterCase Maker 5t

 

Rx Vega 64 PlayerUnknown’s Battlegrounds‘da oldukça güzel sonuçlar sunuyor. Full HD ekran çözünürlüğünde Ultra ayarlarda Minimum 56 FPS, Maksimum 108 FPS ve ortalama olarak 80 FPS ile bizi mutlu etti. PUBG’de bize gerçekten güzel değerler sundu, evet ama peki bu referans tasarım ile gelen Rx Vega 64 ne kadar sıcaklığa ulaştı? GPU’muzun 75°C‘yi geçtiğini görmedik. Bu ısı değeri bizi oldukça şaşırttı.

Battlefield 1’de Full HD çözünürlükte Ultra ayarlarda Minimum 105 FPS, Maksimum 170 FPS ve ortalama 135 FPS aldık. Gayet güzel FPS sonuçları elde ederken GPU sıcaklığımız 80°C‘ydi.

Biliyorsunuz ki GTA V testi bir ekran kartı için olmazsa olmaz. Rx Vega 64 GTA V’de Full HD çözünürlükte normal grafik ve advance grafik ayarları Ultrada (MSAA OFF). Minimum 40 FPS, Maksimum 130 FPS ve ortalama ise 75 FPS verdi. Ekran kartımızın sıcaklığına bakacak olursak anlık 67°C görmemize rağmen genellikle 65°C‘de keyifle oyunumuzu oynadık.

Kendi CS:GO sunucumuzda yaptığımız testte Full HD çözünürlük ve Ultra ayarlarda, Minimum 150 FPS, Maksimum 309 FPS ve ortalama 225 FPS elde ettik. Bu sırada GPU sıcaklığımız ortalama 70°C‘ydi.

Watch Dogs 2’de Full HD çözünürlükte Ultra ayarlarda oyunumuzu oynadık. Extra Detayler 0’daydı bunu belirtmekte fayda var. Rx Vega 64, Minimum 45 FPS, Maksimum 70 FPS ve ortalama 55 FPS aldı. Bu değerler WD2 ye göre oldukça bizi tatmin etti. GPU sıcaklığımız ise 78°C‘ydi.

Sonuç

Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse kartın ortalama fiyatının 3.100 TL olması ve performans testlerine göre kartın rakibinin GTX 1080 olduğunu görüyoruz. Performans konusunda karşılaştırırsak GTX 1080’in genel manada altında kalmasına karşın AMD tabanlı oyunlarda Rx Vega 64 öne geçiyor. Bu kısımda güç tüketimini devreye soktuğumuzda ise GTX 1080 kendini bir tık öne itiyor. Rx Vega 64 oldukça güzel bir kart ama fiyat konusunda bazı sıkıntılar mevcut. AMD eğer Rx Vega 64’ün fiyatını biraz aşağı çekerse tercih konusunda daha fazla öne çıkacağından şüphemiz yok.

AMD, Rx Vega 64 ile üst seviyeye oynamak istemiş. Gayet güzel performans sonuçları sunmasına rağmen fiyat ve güç tüketimi konusunda rakibinin gölgesinde kalıyor. Bize sunulan değerlerin Mining için çok güzel olması bu işte daha çok tercih edilebileceğini gösteriyor.

İstanbul Üniversitesinde Metalurji ve Malzeme Mühendisliği okuyorum. Öğrenimim ile alakası olmasa da çocukluğumdan beri bilgisayara olan ilgim beni bir miktar bu sektöre itti. Bu sektörde aktif olarak 3-4 yıldır çalışıyorum ve birden fazla yayında yazılı ve videolu içerik ürettim. Editörlük haricinde PR sektöründe aktif olarak çalışmalarım bulunmakla beraber Donanım Arşivi'nde Proje Geliştirme ve Editör olarak sizlerleyim.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sistem Gereksinimleri

Obsidian Entertainment’ın merakla beklenen fantezi RPG oyunu Avowed, çıkışına yaklaşırken sistem gereksinimlerini açıkladı. 18 Şubat 2025’te piyasaya sürülecek olan bu yeni açık dünya macerası,...

Oyun Haberleri

Hayatta kalma ve aksiyon oyunları arasında dikkat çekici bir yer edinecek olan Atomfall, 27 Mart 2025’te oyuncularla buluşmaya hazırlanıyor. Rebellion’un geliştirdiği bu heyecan verici...

Sinema Haberleri

Animasyon yapımları denildiği zaman herkesin aklına ilk olarak Disney ve Pixar gelecektir. Birçok başarılı animasyon serisine imza atan iki firma; belki de stüdyoların en...

Oyun Haberleri

Bethesda Game Studios, uzay keşif RPG’si Starfield’ın 15 milyon oyuncuya ulaştığını duyurdu. Bu dönüm noktası, oyunun dünya çapında piyasaya sürülmesinden bir yıldan biraz fazla...