AMD Ryzen 3 1300X İncelemesi
Yeni incelememizin konuğu AMD’nin Ryzen 7 ve Ryzen 5 bombasından sonra oldukça merakla beklenen Ryzen 3 1300X işlemcisi oluyor. AMD, Ryzen 3 serisi işlemcilerinde rakibine göre 4 çekirdek ve 4 izlek kullanarak yine çoklu çekirdek konusunda iddiasını sürdürmeyi hedefliyor.
ZEN MİMARİSİ
AMD ZEN mimarisinde tekli çekirdek performansı konusunda Excavator mimarisine oranla %52 gibi bir artış katettiğini söylüyor ki bu gerçekten çok iyi bir gelişme olmuş. Buna ek olarak güç tüketimi gibi önemli konularda da çeşitli iyileştirmelere yer verilerek verimlilik gerçekten çok üst düzeylere taşınmış.
YENİ TEKNOLOJİLER
Bu yeniliklerden en iyisi kesinlikle çift kanal DDR4 bellek desteği oluyor. AMD uzun süredir DDR3 desteği sunan işlemcilerle karşımızdaydı ama yeni ZEN mimarisi ile güncel teknolojilerin hepsine yer verilmiş. Bu yeni teknolojilerden birkaçına değilenelim isterseniz; USB 3.1 GEN2, Sata+NVMe, Sata Express gibi teknolojileri yonga setine dahil olarak sunuyor.
YENİ SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ
AMD Ryzen işlemcilerle birlikte yeni nesil Wraith soğutucularını da tanıtmıştı bildiğiniz gibi. Bunları düşük modelden yükseğe sıralarsak; Wraith Stealth, Wraith Spire, Wraith Spire RGB ve Wraith Max modelleri oluyor.
Bu yeni nesil soğutucular bir önceki nesile oranla hem daha başarılı bir soğutma sunuyor hem de daha sessiz çalışmayı başarıyor. İncelememizde bulunan Ryzen 3 1300X işlemci Wraith Stealth soğutucu ile geliyor.
TEKNİK DETAYLAR
Yukarıda verdiğimiz CPU-Z görselinde gördüğünüz üzere Ryzen 3 ailesi frekans değeri olarak kullanıcıları tatmin edecek düzeyde gibi duruyor zaten Ryzen ailesi işlemcilerin çarpan kilidi açık olduğu için hız aşırtma işlemi yapabiliyorsunuz.
Gelelim işlemcilerimizin bazı teknik detaylarına. Ryzen 3 ailesi işlemciler 4 çekirdek ve 4 izlekle beraber geliyor yani rakip olarak konumlandırılan i3 ailesi işlemcilere göre bir avantajı bulunuyor.
Ek olarak sunulan frekans değeri rakiplerine oranla bir miktar düşük gibi görünse de XFR teknolojisi sayesinde çok yakın değerlere frekans yükseltmesi sağlanabiliyor. Bunlara ek olarak işlemcimizin toplam olarak 10 MB önbelleğe sahip olduğunu görüyoruz ki bu değer rakiplerine oranla gerçekten fazla.
Son olarak işlemcilerimizin TDP değerlerine bir göz gezdirelim. Bize inceleme için yollanan 1300X işlemcisinde 65W TDP değeri bulunuyor, bu değer rakiplerine oranla bir tık daha yüksek gibi görünüyor ama 4 çekirdek ve sunduğu daha yüksek önbellek bu farkı önemsiz hale getirmeyi başarıyor.
AMD bir önceki nesile oranla verimliliğini gerçekten artırmayı başarmış, bunun en büyük nedenlerinden biri yeni nesil 14nm FinFET üretim teknolojisi oluyor. Ayrıca R3 1300X’de XFR desteği bulunuyor yani işlemcimiz uygun bir soğutucuyla kendi hızını 3.9 GHZ gibi değerlere çıkartabiliyor.
İŞLEMCİNİN PERFORMANS TESTLERİ
Testlerimize ilk olarak 3DMARK’ın Time Spy testiyle başlıyoruz. R3 1300X bu testten grafik skoru olarak 4350 puan, CPU skoru olarak 3256 almayı başarıyor. Bu değerler rakiplerine oranla bir tık daha yüksek görünüyor.
Diğer bir testimizi Cinebench R15’in render testinden yana kullanıyoruz bu test işlemcimizin hem tek çekirdek render hem de çoklu çekirdek render performansını görmemize olanak sağlıyor.
R3 1300X bu testten 559 çoklu çekirdek, 155 tek çekirdek performansı vermeyi başarıyor bu değerler işlemcide bulunan 4 çekirdeğin gücünü kanıtlar nitelikte.
Gelelim karşılaştırmalı testlerimize. R3 1300X Cinebench R15 testinde rakibi i3-7100’e 148 puanlık bir fark atmayı başarıyor bu değer gerçekten yüksek. Diğer yandan R3 1300X’ile R3 1200’ün aralarında 82 puanlık bir fark bulunuyor.
Aynı testin tekli çekirdek performansına baktığımızda i3-7100 bu konuda iddiasını sürdürüyor. R3 1300X 155 puanlık bir skor alıyor rakibi i3-7100 ise 161 puan almayı başarıyor. Aralarında 6 puanlık bir fark oluşuyor yani neredeyse denk güçteler.
Gelelim oyun testlerimize. Grand Theft Auto 5’de 1080P çözünürlükte Ultra grafik ayarlarında yaptığımız testlerde sonuçlar gerçekten şaşırtıcı. R3 1300X rakibine 4-5 FPS kadar fark atmayı başarıyor. Böylelikle Grand Theft Auto 5 işlemcilerin çekirdeklerine yüklenmeyi seven bir oyun olduğunu bir kez daha gösteriyor.
Sistemleri gerçekten zorlayan bir diğer oyun olan Watch Dogs 2 testimizde ise yine 1080P çözünürlükte ve ultra ayarlarda yaptığımız testlerde sonuçlar denk çıkıyor.
Günümüzün popüler oyunlarından Playerunknown’s Battlegrounds’ın testinde ise bariz AMD üstünlüğü görüyoruz. 1080P çözünürlük ve Ultra grafik ayarlarında R3 1300X rakibi i3-7100’e 8 FPS bir fark atmayı başarıyor.
Prey adlı oyunumuzda 1080P çözünürlükte Very High ayarlarda yaptığımız testlerde i3-7100 iki işlemcimizi de 2-3 FPS civarlarında geçmeyi başarıyor. Anlaşıldığı üzere bu oyunda tek çekirdek performansı bir tık daha öne çıkıyor.
SONUÇ
AMD, zaten Ryzen 5 ve Ryzen 7 serisi işlemcilerinde çoklu çekirdek performansı konusunda ne kadar iddialı olduğunu bizlere göstermişti. Test için kullandığımız R3 1300X işlemcisinde de bu iddiasını sürdürmeyi başarmış. İşlemci rakibine göre render konusunda bariz üstünlüğünü korurken oyunlar konusunda da oldukça rekabetçi sonuçlar vermeyi başarıyor.