Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Rehber

AMD Ryzen 9 7900X & 7950X3D Oyun Performansı Nasıl Artırılır?

AMD Ryzen 7 7800X3D işlemci dünyanın en güçlü oyun işlemcilerinden biri olarak kabul ediliyor. Fakat ondam daha üstün özelliklere sahip Ryzen 9 7900X3D ve Ryzen 9 7950X3D modelleri genel anlamda oyunlarda bir tık daha düşük bir performans sergiliyor. Özellikleri daha iyi olmasına rağmen bu işlemcilerin düşük performans vermesinin bir nedeni var ve bunu büyük ölçüde çözebiliyorsunuz, bugünkü rehberimizde bu işlemcilerin oyun performansı nasıl artırılır? Sorusuna cevap veriyor olacağız.

AMD Ryzen 9 7900X & 7950X3D Oyun Performansı Artırma

Bu işlemcilerin oyun performansını artırmak için aslında birden fazla yöntem var, bazı yöntemler direkt işe yararken bazı durumlarda ise farklı seçeneklere gitmeniz gerekiyor. Biz burada bu sorunu en kısa yoldan nasıl çözüp işlemcilerin oyun performansını artıracağınızdan bahsediyor olacağız.

1: Güncel ve Temiz Kurulumlu Bir Windows 11 Kullanın

Eğer önceden 3D V-Cache teknolojisine sahip olmayan bir işlemci kullanırken bu işlemcilere geçiş yaptıysanız yazılımsal olarak bazı sorunlara hazırlıklı olun. Çünkü Windows bunu önceki işlemcinize göre optimize ediyor ve yenisine göre kendini ayarlayamıyor. Bunun için öncelikle anakartınızın chipset driverını silerek temiz bir kurulumla baştan kurmanız gerekiyor, bu sayede 3D V-Cache optimizasyonu yazılımı da bilgisayarınıza yüklemiş olacaksınız. Eğer bu ve aşağıdaki çözümler de işe yaramazsa size önerimiz en güncel BIOS’a geçerek temiz bir Windows kurulumu yapmanız yönünde olacaktır, çünkü bu şekilde sorunu çözen çok sayıda kullanıcı var.

AMD Chipset Driver İndirme Sayfası

2: Çeşitli BIOS Ayarları

Yukarıda da görebileceğiniz üzere AMD’nin sunumunda BIOS üzerinde bulunan “CPPC Dynamic Preferred Cores” ayarının önemi büyük. Yukarıda da görebileceğiniz üzere bu ayarda yapacağınız değişiklikler işlemcinizin performansını doğrudan etkiliyor. AMD’nin buradaki önerisi Auto olarak kalması fakat eğer siz düşük performans sorunu yaşıyorsanız Cache ya da Driver ayarlarını da sırasıyla deneyerek aradaki performans farkını gözlemleyebilirsiniz ve size en uygun ayarı kullanabilirsiniz.

  1. BIOS’a giriş yapın
  2. Advanced bölümünü seçin
  3. AMD CBS Menüsüne girin
  4. SMU Common Options bölümünü seçin
  5. “CPPC Dynamic Preferred Cores” ayarını “Auto” olarak seçin.

Kaynak: Graphically Challenged

Diğer yöntemlerden biri ise BIOS’ta Precision Boost Overdrive sekmesi altında bulunan “Per-Core Boost Limit” ayarlarından frekansı daha yüksek olarak görüntülenen çekirdeklerin frekansını diğer 3D V-Cache bulunan çekirdeklerin 50 MHz kadar altına düşürmek. Bu işlemlerden sonra değişiklikleri kaydedip BIOS’tan çıkın. Buradaki olay ise 3D V-Cache bulunan CCD bölümüne öncelik verdirmek, böylelikle Windows daha yüksek frekansa ve 3D V-Cache teknolojisine sahip olan bu çekirdeklere öncelik verecek ve oyun performansınız ciddi anlamda artacak.

3: Yazılımsal Optimizasyonlar

Bu işlemcileri geri plana düşüren en büyük şey aslında yazılımsal sorunlar. İlk başta Windows’ta zaten bulunan Xbox Game Bar isimli yazılımı güncellemeniz öneriliyor, bunu da Microsoft Store üzerinden gerçekleştirmeniz mümkün, bu sayede işletim sisteminiz açılan şeyin bir oyun olduğunu anlayacak ve işlemci çekirdeklerini buna göre optimize ederek performansı artıracak. Hatta bunu yazılımsal olarak çözmenin diğer bir yolu ise ParkControl isimli yazılım, yani bu sorunu çözmek için yapmanız gerekebilecek bayağı bir yöntem var aslında.

NOT: İçerik geri dönüşlerinizle birlikte güncellenecektir ve detaylandırılacaktır. Bunun için aşağıdan yorum yazıp destek olabilirsiniz.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

1 Yorum

1 yorum

  1. serkan

    The Real Person!

    Author serkan acts as a real person and passed all tests against spambots. Anti-Spam by CleanTalk.

    Eki 19, 2024 at 18:05

    7950X3D ve 7900X3D işlemcisinden birine sahipseniz, Biostan CPPC ayarını Cache seçin ve F10 yapıp çıkın. Daha sonra bir oyun açın, daha sonra görev yöneticisi ayrıntılar kısmından açtığınız oyunu bulup sağ tıklayın, öncelik ayarla tıklayıp gerçek zamanda yapın ve performansın nasıl uçtuğunu görün. Bu kadar.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sinema Haberleri

Son dönemde Cartoon Network‘ün izleyiciyle buluşturduğu yeni, kalitesiz yapımlar varolan izleyici kitlesinin ayrılmasına ve kanalın eski popülerliğini kaybederek kan kaybetmesin yol açtı. Hal böyle...

Oyun İndirimleri

Epic Games Store, oyunseverleri her hafta sunduğu ücretsiz oyunlarla sevindirmeye devam ediyor. Bu haftanın dikkat çeken ücretsiz oyunları ise Invincible Presents: Atom Eve ve...

Oyun Haberleri

Resident Evil serisi, yıllardır korku ve aksiyon türünde oyunseverlerin gönlünde taht kurmayı başaran bir efsane. Özellikle Resident Evil 7: Biohazard ile serinin aldığı yeni...

Oyun Haberleri

Rockstar Games, GTA Online’da bu yılın Cadılar Bayramı temalı etkinliği olarak “Ludendorff Mezarlığında Hayatta Kalma” modunu duyurduğundan bu yana, oyun topluluğu adeta bu nostaljik...