Oyuncu laptopları özellikle 2024 yılında çok daha farklı bir yere evrilebilir. Çünkü artık laptop ve masaüstü işlemcilerinde de yapay zeka odaklı çözümler görmeye başlıyoruz. İlk başlarda daha çok iş odaklı cihazlarda gördüğümüz AI destekli işlemciler artık oyuncu dizüstü bilgisayarlarında da aktif olarak kullanılacak. Bunun ilk temsilcilerinden biri olan MSI Katana A17 AI B8VF modeli ise bunu güncel bir AMD Ryzen işlemciyle birlikte sağlıyor.
AMD Ryzen 7 8845HS model üst seviye işlemciye GeForce RTX 4060 Mobile 105W ekran kartı eşlik ediyor. 17.3 boyutunda bir ekrana sahip olduğu için büyük ekranlı dizüstü bilgisayar arayanlar için bu ekran boyutundaki uygun fiyatlı modellerden biri olmasıyla öne çıkıyor. MSI Katana A17 AI B8VF incelemesinde bu cihazın artı ve eksi yönlerini sizler için değerlendireceğiz.
İçindekiler
MSI Katana A17 AI B8VF Oyuncu Dizüstü Bilgisayarı
MSI Katana A17 AI modeli genel anlamda ince ve zarif görünen bir cihaz. Zaten Katana serisi cihazlar genelde böyle daha taşınabilirlik odaklı oluyorlar. Renk şeması yine koyu gri ve siyah olarak belirlenmiş. 17.3 boyutunda olan bu cihazın kasası plastik bir malzemeden imal edilmiş. 17.3 inç cihazlarda metal kasa kullanıldığında ağırlık biraz daha artabiliyor. Zaten 17.3 inç cihazlar denk özelliklerdeki 15.6 inç cihazlara göre daha pahalı oluyorlar.
Ekran çerçevelerine baktığımız zaman ise genel anlamda günümüzün standartlarına uygun olacak şekilde ince çerçevelere yer verildiğini görüyoruz. Tabii çok daha ince çerçeveler görmedik değil fakat bu fiyat seviyesindeki bir oyuncu dizüstü bilgisayarı için standart diyebileceğimiz bir durum bu.
Cihazın arka kapağı da yine metalik siyah renklere sahip fakat plastik bir malzemeye sahip. Orta üst tarafa pek dikkat çekici olmayacak şekilde MSI’ın ejderha logosu yerleştirilmiş. Bu ejderha logosu en azından krom renklerde olabilirdi, daha dikkat çekici olabilirdi. RGB aydınlatmayı ise bu seviyede beklemek biraz haksızlık olacaktır zaten. Sade, şık bir tasarım dili benimsendiğini fark etmek rahatlıkla mümkün.
Cihazın alt kısmında ise 2 adet havalandırma ızgarası olduğunu görüyoruz, arka tarafta herhangi bir giriş-çıkış birimi bulunmuyor. Güç girişi gibi birimlerin bu tarafta olması çok daha büyük bir kullanım kolaylığı sağlayabiliyor.
Cihazın klavyesine gelecek olursak 4 farklı bölgede RGB aydınlatmaya sahip. WASD tuşları yarı şeffaf bir yapıda bu da artık klasikleşen tasarımlardan biri. Cihazın klavyesi genel anlamda başarılı, tabii bir mekanik klavye performansı beklememek lazım. Touchpad de aynı şekilde işini layıkıyla yerine getiriyor fakat bu bir oyuncu dizüstü bilgisayarındaki önceliklerden biri değil.
Cihazın sol tarafındaki giriş-çıkış birimlerine geldiğimizde ise en solda; DC güç girişi, havalandırma ızgarası, USB 3.2 Gen 1 yuvası, USB 2.0 yuvası bulunuyor. En sağdaki 2.0 yuvası yerine 3.0 yuvası görmek isterdik açıkçası.
Sağ tarafa baktığımızda ise en sağda; Gigabit ethernet yuvası, HDMI 2.1 yuvası, DisplayPort destekli USB 3.2 Gen 1 Type-C yuvası, USB 3.2 Gen 1 yuvası ve en solda ise 3.5mm kombo jak yuvasını görmekteyiz. Cihazın sağ tarafı sol tarafına göre çok daha dolu olmuş.
MSI Katana A17 AI B8VF-855XTR Teknik Detaylar
- İşlemci: AMD Ryzen 7 8845HS (Boost 5.10 Ghz, 8 Çekirdek 16 İzlek)
- Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX 4060 8 GB GDDR6, 105W Boost, Mux Switch
- Ekran: 17.3 İnç Full HD (1920 x 1080) 144 Hz, IPS-Level
- Bellek: 2 x 8 GB 5600 MHz DDR5
- Depolama: 1 TB PCI Express 4.0 M.2 SSD
- Kablolu Bağlantı: Gigabit Ethernet
- Kablosuz: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3
- Klavye: 4 Bölgeli RGB
- Kamera: 720P 30 FPS
- Ses: 2 x 2W Hoparlör
- Adaptör: 200W
- Batarya: 53.5 Whr
- Boyutlar: 398 x 273 x 25.2 mm
- Ağırlık: 2.70 KG
Dizüstü bilgisayarın içini açtığımızda bizleri toplamda 6 adet bakır ısı borusuna sahip bir soğutma sistemi karşılıyor. Bu bakır ısı boruları maalesef herhangi bir kaplamaya sahip değil. Bu bakır ısı borularına ise oldukça büyük boyutlardaki alüminyum ızgaralar ve orta boyutlarda 2 adet fan eşlik ediyor. MSI’ın bu soğutma sistemine verdiği özel isimlendirme ise Cooler Boost 5.
Mux Switch Desteği
MSI, MSI Katana A17 AI B8VF modelinde sıkça aranan MUX Switch özelliğini es geçmemiş. Dahili ve harici ekran kartına sahip bir dizüstü bilgisayara sahipseniz oyunlarda harici ekran kartını kullansanız bile görüntü çıkışı esnasında bu veriler dahili grafik biriminden de geçiyordu. Bu yüzden performans kayıpları maalesef yaşanabiliyordu, özellikle harici monitör bağladığınız zaman yaşanan stabilite bozulmaları ve performans kaybı gibi olumsuz şeyler olabiliyordu.
MUX Switch sayesinde istediğiniz zaman dahili veya harici ekran kartını devre dışı bırakıp görüntünün tek bir kaynaktan iletilmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu da bazı senaryolarda performans artışı demek. Ayrıca batarya ömrüne de minik bir katkısı bulunuyor diyebiliriz.
MSI Katana A17 AI B8VF Performans Testleri
Ekran Testleri
Cihazın ekranı beklentilerimizin biraz altında kaldı diyebiliriz. Renk gamut testi yaptığımızda %59.8 SRGB, %43 DCI P3 renk gamutu destekleyebildiğini görüyoruz. Evet çok pahalı bir cihaz olmayabilir fakat biraz daha iyi bir renk performansı görmek isterdik açıkçası. Şu anki değerlerle profesyonel işlere çok uygun olduğunu söylemek biraz zor. Gündelik kullanımda ise her türlü işinizi görecektir.
Bu bir oyuncu dizüstü bilgisayarı ve ekranının akıcı olması büyük bir önem taşıyor. İşte burada özellikle uygun fiyatlı cihazlardaki ekranlar tepki süresi açısından pek başarılı olmuyor. Bu durum bu model de maalesef geçerli. Test cihazımızla birlikte yaptığımız testlerde bu ekran ortalamada 12 MS gibi bir tepki süresine sahip, en iyi alabildiği anlık değer ise 9.2 MS olarak ölçülüyor. Bunlar ise ortalamanın altında diyebileceğimiz değerler, tabii bu ekranın çok kötü olduğu anlamına gelmiyor fakat üstün bir akıcılığa sahip değil.
CPU / GPU Performans Testleri
Cinebench R23 testinde bu cihaz çoklu çekirdekte 15704 gibi bir puan alırken tekli çekirdekte ise 1691 puan alıyor. Bu değerler hiç fena değil. Fakat ilginç bir şekilde bu cihaz 65W değerinin üzerine çıkmıyor, yani MSI burada işlemciye bir güç sınırı koymuş olabilir. Zaten işlemci böyle zorlu bir testte 67 dereceyi geçmedi bile, bu bir laptop için çok iyi bir değer. Tabii bu kısıtlamanın performansa etkisini de es geçmemek lazım.
Cyberpunk 2077 testinde 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik kalitesinde DLSS 3 ile birlikte 100-120 FPS gibi değerleri rahatlıkla görebiliyoruz. Sıcaklıklar ise yukarıda da görebileceğiniz üzere gerçekten çok iyi.
Apex Legends oyununda 1080P çözünürlükte ve yine en yüksek grafik kalitesinde 200 FPS’leri rahatlıkla alabiliyoruz. Burada da sıcaklıklar bir hayli iyi.
God of War testinde de 1080P çözünürlükteydik, yüksek grafikler ve DLSS kalite modundayken 90-110 FPS gibi değerleri rahatlıkla gördük. Bu zorlayıcı oyunda bile işlemci 70 derecelerdeyken ekran kartı ise 75 derece civarlarında seyrediyordu.
Sonuç
MSI Katana A17 AI B8VF oyuncu dizüstü bilgisayarı incelemesinin sonuna geliyoruz. Bu cihaz yüksek bir AI performansı sunan AMD Ryzen 7 8845HS mobil işlemcisi ve GeForce RTX 4060 Mobile ekran kartıyla birlikte özellikle 1080P çözünürlükte oyunculukta gerçekten iyi işlere imza atıyor. Cihazın en güzel yanlarından biri ise 17.3 inç ekran boyutuna sahip olması. Eksi yanı ise 17.3 inç boyutundaki bu ekranın renk kalitesi ve tepki süresi tarafında beklentilerimizin çok daha altında kalmasıydı.