Üst seviye dizüstü bilgisayarlar aslında sadece oyun oynamak için üretilmiyor. Bunun en net örnekleri MSI’ın Titan serisi dizüstü bilgisayarları diyebiliriz. Aslında bunlar oyuncu dizüstü bilgisayarları fakat sundukları yüksek donanımlarla ve ek özelliklerle birlikte iş tarafına da hitap etmeyi başarıyorlar. Bugünkü MSI Titan 18 HX A14V incelemesinde de görebileceğiniz üzere bu cihazların kullanım alanları çok geniş.
Şu an için alabileceğiniz en güçlü dizüstü bilgisayarlardan biriyle karşı karşıyayız. Intel Core i9-14900HX model tepe seviye işlemcisi ve tam güçte çalışan GeForce RTX 4090 Mobile ekran kartıyla birlikte bu cihaz tam bir performans canavarı.
İçindekiler
MSİ Titan 18 HX A14V Oyuncu Dizüstü Bilgisayarı
MSI Titan 18 HX A14V model oyuncu dizüstü bilgisayarı her şeyiyle tepe seviye bir model. Buna tasarımını da rahatlıkla dahil edebiliriz. İçerisindeki tepe seviye donanımlara rağmen çok kalın bir tasarıma sahip olmaması gerçekten güzel. Çünkü geçtiğimiz yıllarda bu tarz cihazlar gerçekten çok kalın bir yapıda oluyorlardı ve taşınabilirlik, tasarım tarafında pek iddialı sayılmazlardı. Bu cihaz ise çoğu modelden farklı olarak 18 inç ekrana sahip sıra dışı bir model. Haliyle büyük ve ağır modellerden biri diyebiliriz.
Bu cihazın üst kapağı komple metal malzemeden imal edilmiş. Görebileceğiniz üzere orta üst tarafta bir MSI ejderhasına yer verilmiş. Bu yarı mat ve siyah koyu gri renkteki metal yüzeyin tasarıma olan katkısı gerçekten büyük, sade bir yapıda olmasına rağmen şıklık katıyor. Bu metal yüzeyin görüntüye olan katkısı tabii ki güzel bir şey fakat çizilmeye çok müsait. Bizdeki inceleme örneğinde kısa sürede bir çizik oluştu bile. Haliyle dikkatlice kullanmakta fayda var. Böylesine pahalı bir cihazın çizilmesini istemezsiniz 🙂
Bu cihazın her şeyiyle tepe seviye olduğundan bahsetmiştik. Garibinize gidebilir fakat bu cihazın alt tarafında bile mükemmel bir tasarım yapılmış. Yani ayda yılda bir görülecek olan alt tarafta bile bu kadar tasarım detaylarına yer vermeleri cihaza gösterdikleri özetin en büyük kanıtlarından biri. Metalik renklerdeki bu alt kapağın ortasında “TITAN” yazısına yer verilmiş. Aslına bakılırsa cihazın altının ciddi bir bölümü havalandırma ızgaraları ve hoparlör deliklerinden oluşuyor. Fakat bunları bile etkileyici bir tasarım diliyle uygulamayı başarmışlar. Mükemmel!
Cihazın ön tarafında da metal bir malzemeye yer verildiğini görüyoruz. Bu da yine kalite hissiyatını artıran şeylerden biri olmuş, fakat cihazın ağırlığını artıran bir hamle olduğunu da belirtmeden geçmemek lazım, çünkü bu cihaz 3.6 KG ağırlığa sahip.
Cihazın touchpad kısmı ise aslında cihaz kapalıyken fark edilmiyor. Bunun sebebi touchpad için özel bir alan açılarak işaretlenmemiş olması. Cihaz açıldıktan sonra devreye giren aydınlatma sayesinde touchpad bölümünü görebilirsiniz. Buranın hissiyatı gerçekten çok iyi, akıcı bir kullanıma sahip. Fakat herhangi bir sınır çizgisi olmadığı için elinizin dışarıya taşıp işlevsiz kaldığını fark edebiliyorsunuz. Görünüş olarak güzel fakat kullanış açısından tartışılır.
Cihazın touchpad kullanımı tartışmaya açık. Fakat klavyesi ise gerçekten çok iyi. Cherry’nin Ultra Low Profile mekanik anahtarlarına sahipler. SteelSeries imzalı olan bu klavyenin gerek yazım hissiyatı olsun gerek sesi olsun kesinlikle üst seviyeye hitap ediyor. Özel keycaplerle donatılan bu klavyenin her bir tuşuna farklı renk atayabiliyorsunuz ve tahmin edebileceğiniz gibi makro desteğini de beraberinde getiriyor.
Fakat burada önemli bir detay var, F tuşları ve numeric tuşların membran yapıda olduğunu belirtelim. Yani bu oldukça pahalı bir cihaz, bütün tuşların mekanik olmasını tercih ederdik.
Giriş ve Çıkış Birimleri
Cihazın sol tarafına baktığımızda soldan sağa olacak şekilde; Kensington kilidi, oldukça büyük bir havalandırma ızgarası, 2 adet USB 3.2 Gen2 yuvası ve en sağ tarafta ise USB 3.0 destekli bir SD kart okuyucu görüyoruz.
Sağ tarafta ise yine büyükçe bir havalandırma ızgarası, biri PD3.1 ve DisplayPort destekli olmak üzere toplamda 2 adet Type-C Thunderbolt 4 yuvası, USB 3.2 Gen2 Type-A yuvası ve en solda ise 3.5MM kulaklık jak girişi bulunuyor.
Cihazın güç girişinin arka tarafa konumlandırılması güzel olmuş, bu tercih kablo kirliliğini büyük ölçüde azaltıyor. Buna ek olarak burada HDMI 2.1 yuvası ve Killer Ethernet yuvası bulunuyor. Ayrıca burada da sağda ve solda havalandırma ızgaralarını görüyoruz.
MSİ Titan 18 HX A14VIG-067TR Teknik Detaylar
- İşlemci: Intel Core i9-14900HX 95W (Boost 5.80 Ghz, 24 Çekirdek 32 İzlek)
- Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX 4090 16 GB GDDR6, 175W Boost, MUX Switch
- Ekran: 18 İnç UHD (3840 x 2160) 120 Hz, %100 DCI-P3, HDR1000, Mini-LED IPS
- Bellek: 4 x 32 GB 5600 MHz DDR5
- Depolama: 2 + 2 TB PCI Express 4.0 M.2 SSD, RAID 0
- Kablolu Bağlantı: 2.5G Ethernet
- Kablosuz: Intel Killer Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4
- Klavye: CherryMX Mekanik, Per-Key RGB
- Kamera: 1080P 30 FPS
- Ses: 4 x 2W Hoparlör + 2 x 2W Woofer
- Adaptör: 400W
- Batarya: 99 Whr
- Boyutlar: 404 x 307.5 x 24-32.05 mm
- Ağırlık: 3.60 KG
Vapor Chamber Soğutma Sistemi
Bu cihazın soğutma sistemi önceki nesil Titan cihaza göre çok farklı. Önceki cihazda toplamda 4 adet fan bulunurken bu cihazda 2 adet büyük boyutlardaki fanlara güvenilmiş. Bunun sebebi ise soğutma sisteminin komple değişmiş olması. Bu modelde vapor chamber buhar odalı bir soğutma sistemine gidilmiş. Komple bakır olan bu soğutucuda yüzey alanı bir hayli geniş görebileceğiniz üzere. Vapor chamber soğutma sistemi yıllardır kullanılan bir sistem aslında hatta telefonlarda bile ufak bir hali kullanılıyor.
Fakat buradaki asıl sorun ise 2 adet fan gibi görünüyor. Bu cihazın işlemcisi ve ekran kartı gerçekten yüksek güç tüketimlerine ulaşabiliyorlar. Haliyle bizim testlerimizde Intel Core i9-14900HX işlemcinin 100 dereceye kadar çıktığını gördük. Tabii burada Intel’in güç verimliliği konusundaki verimsizliğinin de etkisi bir hayli büyük.
Sıcaklıkların klavye tarafına etkisi ise yoruma açık olmuş. Daha çok oyundayken kullanılan WASD tarafının sıcaklığı 35-36 derece civarlarında bu oldukça iyi bir değer. Fakat orta taraflarda 49 derecelere kadar ulaşabildiğini görüyoruz bu yüksek bir değer fakat el koyulan yerden uzak olması bir avantaj.
Ekran ve Ses Detayları
Cihazın ekranı 4K çözünürlüğe sahip, 120 Hz tazeleme hızıyla birlikte geliyor. Mini LED aydınlatmayla birlikte bu cihazın ekranı tepe seviye bir konumda. %99.9 SRGB desteği ve %98,5 DCI-P renk gamut desteğiyle profesyonel işlerde de uygun. Zaten MSI bu ekranı fabrikasyon olarak kalibreli bir şekilde yolluyor bu büyük bir avantaj. Buna ek olarak HDR açıkken maksimumda 491 candela parlaklık görebildik bu iddia edilenden daha düşük.
İşin oyun tarafında ise ortalamada GTG olarak 9,1 MS gibi bir tepki değeri söz konusu. Bu çok iyi bir değer değil fakat ekranın genel başarımını düşünecek olursak hem oyunculukta hem profesyonel işlerde çoğu kişinin işini rahatlıkla görebilecek düzeyde.
Cihazın ses sistemi de bir hayli özel tahmin edebileceğiniz üzere. 4 adet 2W hoparlöre 2 adet 2W gücünde woofer eşlik ediyor. Cihazın ses performansı gerçekten çok iyi. Ses genel anlamda dengeli fakat detay seviyesinin bir tık daha iyi olabileceğini düşünüyoruz. Tabii ses biraz göreceli bir konu olduğu için kişiden kişiye değişecektir bu.
MSİ Titan 18 HX A14V Performans Testleri
Cihazın Cinebench R23 testlerine baktığımızda iki farklı test yaptık. Dengeli moddayken çoklu çekirdekte 29751 gibi bir sonuç ortaya çıkıyor, bu bir laptop işlemcisi için gerçekten çok yüksek bir değer. Bu testte işlemci 89 dereceye kadar çıktı ve cihaz ortalama 54 desibellik bir ses seviyesine ulaştı.
Silent modda ise cihaz ciddi anlamda daha sessiz ve serindi fakat çoklu çekirdek skorunun 20000 seviyelerine kadar düştüğünü görüyoruz. Ciddi bir kayıp var fakat hâlâ yüksek bir skor bu!
Cihazın depolama birimi tarafında da Samsung’a güvenilmiş. 2 x 2 TB diske yer verilmiş bu diskler ise Raid0 kurulumuyla birlikte saniyede 12 GB seviyelerine varan okuma ve 10 GB seviyelerine varan yazma hızları sunabiliyor. Cihazın seviyesine yakışır bir tercih olmuş.
Cyberpunk 2077 testinde Mux Switch aktifti, extreme modunda ve oto fan hızında cihaz en yüksek grafik kalitesi, 4K çözünürlük ve RT açıkken DLSS 3’ün yardımıyla da 50-60 civarlarında bir FPS değerine ulaşabiliyor. 2K’da ise 100-110 FPS’lere kadar çıkabiliyor.
God of War oyunu da yine zorlayıcı yapımlardan birisi. 4K çözünürlükte, en yüksek grafik kalitesinde ortalamada 90-100 FPS’lere rahatlıkla ulaşabiliyor. Fakat bu testteyken işlemcinin 100 dereceye kadar ulaştığını görüyoruz. Bu gerçekten çok yüksek bir sıcaklık!
Call of Duty Warzone oyununda da 4K çözünürlükte ve en yüksek grafik kalitesinde 80-90 FPS civarlarında bir ortalama FPS değeri söz konusu. Bu testte de işlemci 90 derecelerdeydi. Ayrıca MSI’ın başarılı güç yönetimi sayesinde ekran kartı tam gücüne rahatlıkla ulaşabiliyor.
Apex Legends oyununda FPS değerleri tahmin edebileceğiniz gibi çok daha yüksek. 150-200 FPS arasındaki değerler görüyoruz. Bu da ekranın tazeleme hızını rahatlıkla kullanabileceğiniz anlamına geliyor.
Sonuç
MSI Titan 18 HX A14V incelemesinin sonuna geliyoruz. Bu cihaz şu an için alabileceğiniz en güçlü dizüstü bilgisayarlardan biri olma özelliğini taşıyor. 18 inç 4K 120Hz MiniLED ekranı, Intel Core i9-14900HX işlemcisi ve Nvidia GeForce RTX 4090 Mobile ekran kartıyla hem oyunculuk tarafında hem de profesyonel iş tarafında bu cihaz biçilmiş kaftan. Tabii her şeyiyle tepe seviye olan bu cihaz kusursuz değil. Örneğin işlemci sıcaklığı bir hayli yüksek, buna ek olarak bataryası büyük olmasına rağmen kullanım süresi olarak en basit senaryoda bile 4 saat civarlarında bir ekran süresi veriyor. Buna ek olarak metal yerlerin çizilmeye müsait olması da bir dezavantaj denebilir.