Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Sistem Tavsiyeleri

Core i7-14700K ve GeForce RTX 4080 Super’li Mini Sistem Toplama

Mini sistemler açıkçası kocaman kasalara kurulan sistemlere göre çok daha çekici olabiliyor. Eskiden mini sistemlerde çok bir performans beklentisi olmuyordu fakat günümüzde mini sistemlerden bile çok yüksek performans almak mümkün. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte işlemciler ve ekran kartları ufacık bir kasada bile 4K’da rahatlıkla oyun oynatacak performansa ulaşabildiler.

Bugünkü mini sistem toplama rehberimizde ise Intel Core i7-14700K işlemciye delid ve undervolt işlemi uygulayıp bu ufacık sistemde serin çalışmasını sağlıyoruz. Asus ProArt GeForce RTX 4080 Super ekran kartı ise gerek 2K çözünürlük olsun gerek 4K çözünürlükte olsun çok yüksek bir performansa sahip. Bu donanımlarla birlikte her konuda yüksek bir performans almayı hedefliyoruz. Üstelik çok şık bir ve minicik kasayla birlikte!

Asus ROG Strix Z790-I Gaming WiFi Anakart

LGA 1700 sokette alabileceğiniz en dolu Mini-ITX anakartlardan biri olan Asos ROG Strix Z790-I Gaming WiFi modeli bu sistemde yerini alıyor. Bildiğiniz üzere Intel işlemciler güç tüketimi konusunda pek iyi bir üne sahip değiller. Çok yüksek watt değerlerine ulaştıkları için özellikle üst seviye işlemcilerle birlikte kaliteli bir anakart kullanmakta fayda var. Bu anakart ufak boyutuna rağmen toplamda 12 fazlık bir güç beslemesine sahip bu da Core i7-14700K gibi güçlü bir işlemci için önemli detaylardan biri.

Buna ek olarak hem M.2 SSD yuvasının önünde hem de mosfet soğutucu bölgesinde birer adet fan bulunuyor bu da soğutmaya aktif bir katkı sağlamakta. Ufak boyutlu anakartlarda oluşan sıcaklığı dağıtmak önemli bir detay.

Teknik Detaylar

  • Soket: Intel LGA 1700
  • Çipset: Intel Z790
  • İşlemci Desteği: 14. Nesil i9 (Maksimum)
  • Bellek Desteği: DDR5 4800-7600 MHz Arası
  • Maksimum Bellek: 64 GB, Toplam 2 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 2 x Sata 3.0, 1 x PCIe 4.0 M.2 SSD, 1 x PCIe 5.0 M.2 SSD
  • Genişleme Yuvaları: 1 x PCI Express 5.0 X16
  • Bağlantı: Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E, 1 x 2.5G Ethernet
  • Görüntü Çıkışları: 2 x Thunderbolt, 1 x HDMI 2.1
  • Ses: Realtek ALC4050 7.1 Surround
  • Boyut: Mini-ITX

Intel Core i7-14700K İşlemci

Sistemde Intel Core i7-14700K model işlemci bulunuyor. Bu, özellikle oyun tarafında alabileceğiniz güçlü işlemcilerden biri. Fakat güç tüketimi ve sıcaklık konusunda pek başarılı diyemeyiz. İşte bu sorunu çözmek adına bazı özelleştirmeler yapmak gerekiyor. Biz bu işlemciye delid işlemi uyguladık, zaten üstündeki IHS yani ısı dağıtıcı plaka lehimli fakat bu sıvı metal kadar iyi bir çözüm değil. Biz bu üzerindeki soğutucuyu sökerek soğutucuyla direkt temas etmesini sağladık. Bunun için ise Çin’den aldığımız bir montaj aparatı kullanıyoruz. Yani Noctua soğutucumuz direkt olarak işlemci zarına temas ediyor ve çok daha verimli bir soğutma sağlanıyor.

Teknik Detaylar

  • Soket: Intel LGA 1700
  • Performans Çekirdekleri: 8 Çekirdek, Hyper Threading Destekli
  • Verimlilik Çekirdekleri: 12 Çekirdek, Hyper Threading Yok
  • Performans Çekirdekleri Boost Frekansı: 5.6 GHz
  • Verimlilik Çekirdekleri Boost Frekansı: 4.3 GHz
  • Önbellek: 33 MB Smart Cache
  • GPU Modeli: Intel UHD 770 1.60 GHz Max
  • TDP: 125W / Maximum Turbo Güç 253W
  • Üretim Teknolojisi: 10 NM

Asus ProArt GeForce RTX 4080 Super 16GB OC Ekran Kartı

Ufacık bir kasada artık GeForce RTX 4080 Super gibi üst seviye anakartları kullanmak mümkün bu gerçekten çok güzel. Burada özellikle Asus’un ProArt çözümü gerçekten çok uygun. 2.5 slotluk kalınlığıyla birlikte böyle ufak sistemlere uyum konusunda diğer modellere göre daha iyi durumda. Alan dar olduğu için ekran kartı ne kadar ufak olursa o kadar iyi oluyor. Bu ekran kartı hem genişlik hem de uzunluk olarak sistemimiz için biçilmiş kaftan.

3 fanlı bu ekran kartı aslında o kadar ufak sayılmaz fakat diğer RTX 4000 serisi ekran kartlarını düşünecek olursak genel anlamda daha az yer kaplıyor. ProArt serisi olduğu için tasarımı genel hatlarıyla sade, siyah renkler tercih edilmiş durumda. Boyutunun ufak olması sizi yanıltmasın performans tarafında hiçbir kısıtlama yok, aksine ufak bir fabrikasyon hız aşırtma bile yapılmış durumda.

Teknik Detaylar

  • GPU: AD103-400-A1
  • Mimari: Ada Lovelace
  • CUDA Çekirdekleri: 10240
  • Temel Çekirdek Frekansı: 2200 MHz
  • Boost Çekirdek Frekansı: 2610 MHz
  • Bellek Frekansı: 22.4 Gbps GDDR6X
  • Bellek Bant Genişliği: 256 Bit
  • Bellek Miktarı (VRAM): 16 GB
  • RT Çekirdekleri: 80 (3. Nesil)
  • Tensor (AI) Çekirdekleri: 320 (4. Nesil)
  • Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4a , 1 x HDMI 2.1a
  • Üretim Teknolojisi: TSMC 4 NM
  • Desteklenen Teknolojiler: DX 12, 3. Nesil Ray Tracing, DLSS 3.0
  • Güç Konnektörleri: 1 x 16-Pin
  • TDP: 320W

Viper Gaming Xtreme 5 16 + 16 32GB 8200 MHz CL38 RAM

Sistem DDR5 olunca bellek frekansları bir hayli yüksek olabiliyor tabii. Biz de burada Viper Gaming’in Xtreme 5 serisi 16 + 16 toplamda 32 GB kapasite sunan 8200 MHz CL38 belleklerini kullandık. Bunlar gerçekten üst seviye belleklerden biri. Böylesine güçlü bir sistemde bize olumlu yönde bir katkı sağlayacaktır. Aslında bir RGB aydınlatma olsaydı hiç fena olmazdı sonuçta pahalı bellekler bunlar.

Apacer AS2280F4 2 TB PCIe 5.0 M.2 SSD

Sistemin M.2 SSD modeli de tepe seviye modellerden biri. Apacer AS2280F4 model kodlu bu SSD 2 TB kapasiteye sahip ve PCI Express 5.0 standartını kullanıyor. Bu da 12 GB seviyelerine varan okuma ve yazma hızları demek. Bunlar gerçekten mükemmel değerler. Fakat bu M.2 SSD’yi biz anakarta montajlarken yer sıkıntısı nedeniyle PCI Express 4.0 yuvasına montajlayabildik, ayrıca dahili fanlı soğutucusu da maalesef sığmadığı için farklı bir M.2 SSD soğutucusu kullandık ama bir sorun yaşamadık SSD gayet serin bir şekilde çalışıyor.

Fractal Design Terra Mini Kasa

Bu sistemin en özel parçası tabii ki kasası. Fractal Design’ın Terra model kasası bizim büyük beğenimizi kazandı. Bu kasanın birden fazla rengi var fakat bizdeki yeşil rengiydi. Kasanın çoğu kısmı metal yapıda. Ön taraftaki ahşap detaylı ön panel ise kasaya gerçekten çok güzel bir hava katmış. Bu kasa oldukça ufak haliyle hava akışı çok önemli. Bu yüzden bu kasanın sağı, solu, üstü hava açıklıklarına sahip bu da içerideki sıcak havanın tahliyesi açısından gerekli bir detay.

Bu kasanın gerek dış, gerek iç tasarımı olsun büyük özelleştirmeler söz konusu. Yukarıdaki görselde görebileceğiniz üzere bu kasanın içi bir hayli ufak. Fakat bu iç iskelet aslında ayarlanabilir bir yapıda. Ekran kartı Riser ile farklı bir tarafa takılıyor. En solda ve en sağda gördüğünüz vidalı kısımların sayesinde bu kasanın iç iskeletini hareket ettirebiliyorsunuz. Mesela ekran kartınız kalın, işlemci soğutucunuz ufaksa ekran kartı tarafının payını artırıyorsunuz. Yani donanımlarınızın boyutuna göre bu kasanın içini özelleştirebiliyorsunuz bu da montaj aşamasında size bir esneklik sağlamakta.

Asus ROG Strix Loki SFX-L 1000W 80+ Platinum ARGB

Kasa ufak olunca haliyle güç kaynağının da ona göre ufak olması gerekiyor. Burada Asus ROG Strix Loki SFX-L model 1000W güç kaynağı imdadımıza yetişiyor. Ufacık boyutlara sahip olan bu güç kaynağı tam 1000W güç sunabiliyor bu muazzam bir değer. Üstelik 80+ Platinum sertifikasıyla birlikte geliyor, full mıdüler yapıda ve RGB aydınlatmaya da sahip. ATX 3.0 standartına sahip olması da güncel bir ekran kartıyla kullanırken büyük avantaj gerçekten.

Noctua NH-L12S İşlemci Soğutucu

Böyle bir kasada low profile soğutucu kullanmak zorundasınız. Fakat aynı zamanda performans tarafında da iyi olması gerek çünkü Core i7-14700K gibi çok güç çeken ve ısınan bir işlemciyi soğutması gerekiyor. Noctua markası hava soğutma tarafındaki en başarılı markalardan biri çünkü uzmanlıkları bu yönde. NH-L12S model hava soğutma bu taraftaki tercihimiz oluyor. Fakat bu tarz soğutucular işlemcinin üzerindeki IHS’ye göre tasarlandığı için delid yapılan işlemciye tam uyum sağlamadı ve arada ufak bir boşluk kaldı. Bunu ise taban tarafına 2 adet demir plaka yerleştirerek çözdük, biraz uğraştırdı bu modlama ama sonuç olarak gayet güzel bir şekilde çalıştı.

Buradaki diğer önemli nokta ise nikel kaplı tabana sahip olması. Çünkü delid yapılan işlemciye uyguladığımız sıvı metal bakır ve alüminyum tabanlarla kimyasal reaksiyona girip zamanla tabana zarar verme gibi sorunlara yol açıyor. Nikel kaplama ise bu sorunu çok büyük ölçüde kaldırıyor. Bu soğutucuyu tercih etmemizdeki diğer önemli nokta ise buydu aslında.

Sistemin Performansı

Amacımız mini bir sistemle yüksek performans elde etmekti. Fakat yüksek performanslı donanımsal tahmin edebileceğiniz üzere daha sıcak çalışabiliyorlar. Böylesine ufak bir kasada bile yaptığımız zorlu oyun testlerinde işlemcimiz 75, ekran kartımız da 75 derece civarlarında seyretti. Alanın ufaklığını düşünecek olursak bunlar gerçekten güzel değerler. Ekran kartı fanı 2200 RPM gibi nispeten hızlı bir devirde dönüyordu fakat özel tasarım fanlar beklediğimizden çok daha sessiz çalışıyorlar.

Cinebench R23 testinde ise işlemci 90 derecelere kadar çıkıyor fakat undervolt ve delidle birlikte bu ufak sistemde bile performansını kaybetmiyor ve tam performansını sunabiliyor. Core i7-14700K’nın termal başarımını düşünecek olursak delid ve undervolt işleminin başarısı tartışılmaz.

Sonuç

Açıkçası uzunca bir süredir mini sistem toplamıyorduk. Yeni donanımların da çıkmasıyla birlikte Intel Core i7-14700K işlemci ve GeForce RTX 4080 Super 16GB ekran kartını barındıran yüksek performanslı bir mini PC ortaya çıkardık. Ufacık boyutlara sahip olan bu sistem gerek tasarım açısından olsun gerek performans açısından olsun bizi memnun etmeyi başardı. Alan ufak olduğu için ekstra kablolama ve yaptığımız modlamalar bir hayli yorucuydu fakat ortaya çıkan sonucu görünce kesinlikle buna değdini söyleyebiliriz.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Phantom Blade Zero, oyun dünyasında büyük bir heyecanla beklenen yapımlardan biri olarak dikkat çekiyor. Geliştirici S-Game, oyunun çıkış tarihine dair bilgilerin 2025 yılı içerisinde...

Oyun Haberleri

Grand Theft Auto VI’nın potansiyel fiyatlandırma stratejisi, yalnızca oyuncuları değil, oyun endüstrisinin tamamını etkileyebilecek bir gelişme olarak gündemde. Ünlü oyun analisti Matthew Ball’un “2025’te...

Oyun Haberleri

Microsoft’un “Ücretsiz Oyun Günleri” etkinliği bu hafta da oyun dolu bir hafta sonu sunuyor. Eğer Xbox Game Pass Ultimate, Standard veya Core abonesiyseniz, bu...

Sistem Gereksinimleri

DOOM evreninin karanlık ve Orta Çağ temalı yeni halkası DOOM: The Dark Ages, PC oyuncuları için gereken donanım detaylarını nihayet gün yüzüne çıkardı. Bethesda...