Detaylı sistem toplama rehberlerini çok sık yapmıyoruz. En son yapmamızın üzerinden bayağı bir vakit geçmişti. Bugün ise bu bekleyişe bir son veriyoruz ve 120 bin TL bütçeli AMD Ryzen 9 7950X3D işlemcili, Nvidia GeForce RTX 4080 ekran kartlı yüksek bütçeli bir tepe seviye sistem toplama yapıyoruz. Bu sistemdeki her bileşen özenle seçilmiş pahalı ve kaliteli bileşenler. Haliyle sistemin bütçesi bir hayli yüksek.
Sistemin ana bileşenlerinin haricinde diğer bileşenlerde de üst seviye kaliteli bileşenlere yer verildi. Bu bileşenler hem performans tarafında üst seviyeler hem de tasarımsal açıdan şık modeller. Kasa da show için uygun olunca ortaya çok şık bir ssitem çıkarttık.
İçindekiler
Asus ROG Strix X670E-E Gaming WIFI Anakart
Sistemin anakartı gerçekten çok şık. Asus ROG Strix X670E-E Gaming WIFI model anakart üst seviye modellerden biri. X670E çipset hız aşırtma gibi konularda daha yetenekli olan AMD’nin şu anki tepe seviye çipseti olduğu için bu anakart bir hayli dolu dolu. En dikkat çekici kısım ise bu anakartın neredeyse her yerinin alüminyum soğutuculardan oluşması. Mosfet soğutmaları, çipset soğutmaları falan derken gerçekten çok ağır bir anakart ortaya çıkmış.
18 + 2 fazlı güç kurulumu AMD Ryzen 9 7950X3D gibi çok güçlü bir işlemciyi bile rahatlıkla kaldıracak düzeyde. Hatta hız aşırtma tarafında da Ryzen 9 7950X3D gibi üst seviye işlemcilerin de sınırlarını bir hayli zorlayacaktır. Çünkü ciddi anlamda yüksek güçlere çıkabilen bir güç kurulumu bu. Üzerinde de böylesine büyük soğutucular olunca hem stabil hem serin çalışıyor.
Yan özellik tarafında da bir hayli dolu. WiFi 6E, Bluetooth 5.3 gibi güncel teknolojileri de dahili olarak destekliyor. SupremeFX ses teknolojisi ile de gelişmiş bir ses çıkışı sunuyor.
Bu anakartın aslında en ilgi çekici tarafı sunduğu geniş depolama seçenekleri olmuş. Bu anakartta toplamda 4 adet M.2 SSD yuvası bulunuyor. Bunlardan 3’ü en güncel PCI Express 5.0 standartına sahip bu gerçekten güzel. Diğer yuva ise PCI Express 4.0 standartına sahip. Yeni nesil M.2 SSD modelleri aslında bir hayli ısınıyor, bu yüzden Asus burada oldukça büyük soğutucular kullanmış. Hatta yetmemiş kutunun içerisine çok daha büyük bir ek soğutucu seçeneği de ilave etmeyi ihmal etmemiş.
Ayrıca sağ tarafta tuş gibi bir şey göreceksiniz. Bu aslında Asus’un Q-RELEASE adını verdiği basit bir yapı. Bu tuşa bastığınız zaman en üstteki PCI Express X16 yuvasının tutma mandalı açılıyor. Büyük ekran kartları kullanırken o mandala erişemem sorununun önüne geçmişler, basit ama etkili.
Teknik Detaylar
- Soket: AMD AM5
- Çipset: AMD X670E
- İşlemci Desteği: AMD Ryzen 7000 Serisi
- Bellek Desteği: DDR5 7000-4800 MHz Arası
- Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
- Depolama: 4 x Sata 3.0, 3 x M.2 PCIe 5.0 SSD, 1 x M.2 PCIe 4.0 SSD
- Genişleme Yuvaları: 2 x PCI Express 5.0 X16, 2 x PCI Express 4.0 X4 modu
- Arka Usb Portları: 10 x USB 3.2 Gen2, 2 x USB 3.2 Gen 2 Type-C, 1 x USB 3.2 Gen 2X2 Type-C
- Görüntü Çıkışları: 1 x HDMI 2.1, 1 x DisplayPort 1.4
- Kablolu Bağlantı: 1 x 2.5G Intel Ethernet
- Kablosuz Bağlantı: WiFi 6e, Bluetooth 5.3
- Ses: ROG SupremeFX ALC4080
- Boyut: ATX
AMD Ryzen 9 7950X3D İşlemci
Sistemde AMD Ryzen 9 7950X3D model işlemciye verdik. Bu şu an dünyanın en güçlü oyun işlemcilerinden biri. Oyunlarda tepe seviye bir performans veriyor çünkü içerisinde L3 önbelleğine ek olarak tam 64 MB boyutunda AMD 3D V-Cache önbellek bulunuyor. AMD’nin yüksek hızlı bu önbellek teknolojisi özellikle oyunlarda muazzam bir performans artışı sergiliyor. Böylelikle bu işlemci zirveye oynuyor işte.
Tabii bu işlemcinin tek başarısı oyun tarafında değil. Aynı zamanda 5.7 GHz boost frekansa sahip ve 16 çekirdek 32 izlekli yapısıyla aslında çoklu çekirdek gerektiren işlemlerde de büyük bir başarı sergileyebiliyor.
Teknik Detaylar
- Soket: AMD AM5 / LGA1718
- Çekirdek: 16
- İzlek: 32
- İşlemci Temel Frekansı: 4.2 GHz
- İşlemci Boost Frekansı: 5.7 GHz
- Toplam L3 Önbellek: 128 MB
- Toplam L2 Önbellek: 16 MB
- Toplam L1 Önbellek: 1 MB
- Gpu Modeli: AMD Radeon Graphics, 2 Çekirdek, 2200 MHz
- TDP: 120W
- Üretim Teknolojisi: TSMC 5 NM / Zen 4 Mimarisi
- Soğutucu: Bulunmuyor / Sıvı Soğutucu Önerilir
Asus TUF Gaming GeForce RTX 4080 16GB OC Ekran Kartı
Sistemde Asus TUF GeForce RTX 4080 16GB ekran kartına yer verdik. Asus’un yeni TUF serisi ekran kartları gerçekten premium bir hissiyata sahip. Fanların olduğu taraf bile metal bir yapıda haliyle oldukça sağlam bir yapıya sahip. Önü ve arkası metal olduğu için oldukça ağır da bir model olmuş.
Soğutma tarafında ise Asus’un yeni nesil 3 adet fanlarına yer verilmiş. Bu fanlar hem yüksek statik basınç hem de düşük gürültü dereceleriyle öne çıkıyorlar. Bu ekran kartı yük durumunda bile bir hayli sessiz kalabiliyor zaten. Ekran kartında kullanılan bol bakır ısı borusu ve devasa alüminyum soğutucu bloğu da düşününce bu pek şaşırtmıyor.
Ekran kartı genel anlamda oldukça büyük. Fakat bu büyüklüğün tamamı PCB’ye ait değil. PCB tarafı görebileceğiniz üzere %60 kadar, kalanı ise soğutucu bloğun uzantısı olmuş. Metal arka plaka genel anlamda şık bir tasarıma sahip, 3. fanın olduğu kısımın da olduğu kısım açık bırakılarak hava akışının artırılması hedeflenmiş.
Teknik Detaylar
- GPU: AD103-300-A1
- Mimari: Ada Lovelace
- CUDA Çekirdekleri: 9728
- Temel Çekirdek Frekansı: 2205 MHz
- Boost Çekirdek Frekansı: 2505 MHz
- Bellek Frekansı: 21 Gbps GDDR6X
- Bellek Bant Genişliği: 256 Bit
- Bellek Miktarı (VRAM): 16 GB
- RT Çekirdekleri: 76 (3. Nesil)
- Tensor (AI) Çekirdekleri: 304 (4. Nesil)
- Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4a , 1 x HDMI 2.1a
- Üretim Teknolojisi: TSMC 4 NM
- Desteklenen Teknolojiler: DX 12, 3. Nesil Ray Tracing, DLSS 3.0
- Güç Konnektörleri: 1 x 16-Pin
- TDP: 320W
XPG Lancer RGB 4 x 16GB 6400MHz CL32 Bellekler
Sistemde bellek olarak 2 x 16 GB kapasite sunan 2 tane kit kullandık. Yani toplamda 64 GB gibi yüksek bir kapasite söz konusu. XPG Lancer bellekler ise 6400 MHz frekansa sahipler ve CL32 gecikme değerine sahipler. Tasarım açısından ise aslında oldukça şıklar. Siyah soğutucunun üst tarafına şeffaf RGB plaka yerleştirilmiş. AMD EXPO desteği sunduğunu da belirtelim. Zaten Asus Aura Sync desteği de sunuyor, yani aydınlatmalar uyumla çalışacak.
XPG Gammix S70 2TB PCIe 4.0 M.2 SSD
Bu sistem PCI Express 5.0 M.2 SSD desteği sunuyor. Şu an için PCI Express 5.0 SSD’ler pek popüler sayılmaz. Burada XPG Gammix S70 Blade model 2 TB kapasite sunan PCI Express 4.0 modelini tercih ettik. Bu model saniyede 7400 MB seviyelerine varan okuma, 6800 MB seviyelerine varan yazma hızlarına rahatlıkla ulaşabilen yine tepe seviye modellerden biri. İçerisinden dahili bir soğutucu çıkıyor fakat biz anakartın büyük soğutucusunu kullanıyoruz, böylelikle sıcaklık nedenli throttle yapmıyor.
Asus TUF GT502 Kasa
Sistemde Asus TUF GT502 model kasaya yer verdik. Küp kasalar üst seviye bileşenlerle birleşince gerçekten güzel bir görsellik sunuyor. Sistemin anakartı, ekran kartı, sıvı soğutması oldukça şık bir tasarıma sahip. Böyle camlı kasalarla birlikte sergilendiğinde ARGB aydınlatmalarla birlikte öne çıkabiliyor. GT502 modeli de buna çok uygun. Geniş iç hacmi, sunduğu kablolama rahatlığıyla her seviyedeki sistemde kullanılabilecek bir kasa.
Bu kasanın aslında 2 farklı bölümü var, çünkü geniş bir kasa bu. Sağ kapağın iç tarafına güç kaynağını yerleştiriyorsunuz. Yan taraf geniş olduğu için kablolama tarafında size çok fazla seçenek sunuyor bu kasa. Bu geniş yapı aslında havalandırma konusunda da size bir avantaj sunuyor. Bu kasanın önü kapalı fakat alt tarafından iyi bir şekilde hava alabiliyor.
Asus ROG Strix AURA 1000W 80+ Gold Güç Kaynağı
Pahalı ve üst seviye bir sistem toplanıyorsa güç kaynağına da önem vermek şart. Burada tercihimiz Asus ROG Strix Aura 1000W modelinden yana oldu. Aslında 1000W bu sistem için fazla bile, fakat güç kaynaklarının daha az ısınıp daha verimli çalışması için pay bırakılması en mantıklısıdır. Bu güç kaynağı da 135 CM fanıyla zaten genel anlamda oldukça serin ve sessiz çalışan bir model.
80+ Gold sertifikasına sahip, aynı zamanda verimlilik tarafında da gayet iyi. ATX3 destekli olmasıyla birlikte RTX 4080 ekran kartına dönüştürücüye gerek kalmadan güç sağlayabiliyor olması büyük avantaj. Çünkü dönüştürücüler hem görüntü kirliliği yapıyor hem de hâlâ bir riski yok değil.
Güç kaynağının etiketine baktığımızda 12V kanalından tam 996W gibi muazzam bir güç verebildiğini görüyoruz. Yani gücünün tamamını bu kanaldan sağlayabiliyor. Bu da Ryzen 9 7950X3D ve GeForce RTX 4080’li bir sisteme rahatlıkla yeteceği anlamına geliyor.
Asus ROG Ryuo III RGB 360MM Sıvı Soğutma
AMD Ryzen 9 7950X3D modeli çok güçlü bir model ve haliyle sıcak çalışıyor. Bu işlemciyi verimli kullanabilmek adına iyi bir sıvı soğutma kullanmamız gerekti. Burada da devreye Asus ROG Ryuo III RGB 360MM modeli devreye giriyor. Bu da üst seviye sıvı soğutuculardan biri. Yeni nesil Asetek üretimi pompası, yüksek kaliteli radyatörü ve Asus’un statik basınç odaklı özelleştirilmiş fanlarıyla öne çıkıyor.
Tabii üst seviye bir sıvı soğutma alıyorsanız tek olayı performansı olmuyor. Bu sıvı soğutucunun pompa tasarımı da gerçekten çok şık. LED’lerle donatılmış özel bir tasarıma sahip ve bu ekran büyük ölçüde özelleştirilebilir. Yani Mini LED’li bu tasarım sayesinde farklı animasyonları aktif bir şekilde kullanabiliyorsunuz.
Lian Li SL120 V2 RGB Fanlar 7X
Lian Li SL120 V2 model RGB fanlar tasarımsal açıdan özel fanlar. Çünkü bu fanları kablosuz bir şekilde birbirlerine bağlayabiliyorsunuz. Yanlardaki özel konnektör sayesinde kablo kirliliği olmadan birden fazla fanı birbirleriyle birleştiriyorsunuz. Buna ek olarak sunduğu RGB aydınlatmayla da şık görünen fanlar bunlar. 64 CFM değerindeki hava akışıyla çoğu sistem için yeterli olacaklardır zaten. Biz bu sistemde 7 adet bu fana yer verdik.
Sonuç
Her bileşeniyle üst seviye bir sistem ortaya çıkartmayı hedefledik. AMD Ryzen 9 7950X3D işlemcisi ve Asus TUF GeForce RTX 4080 ekran kartıyla bu sistemin hem oyun performansı olsun hem render performansı olsun gerçekten üst noktalardaydı. Tabii üst seviye bir sistemde tasarım da önemli. Gerek anakartımız olsun gerek sıvı soğutucumuz, fanlarımız olsun Aura Sync desteğiyle birlikte birbiriyle uyumlu şekilde çalışıyordu, bu da sisteme güzel bir görsellik kattı.
Adil
Kas 27, 2023 at 02:31
4×16 bellek yerine 2×32 daha mantıklıydı. Ryzen bellek kontrolcüsü baya zorlanır 4 modülü 6G+ hızda sürmeye.