Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Teknoloji Haberleri

USB4 2.0 80 Gbs Aktarım Hızıyla tanıtıldı

USB Promoter Group, USB adlandırma kriterlerini olduğundan bir adım daha da kötü hale getiren en yeni standardı USB4 2.0’ın piyasaya sürüldüğünü duyurdu.

Resmi basın açıklamasında, USB Promoter Group, yeni USB4 2.0 standardının bir USB kablosunda şimdiye kadarki en yüksek hızları getireceğini belirtti. Yeni standart, USB Type-C Thunderbolt 4’ün aktarım hızlarını ikiye katlayarak ve mevcut USB4 özellikli (40 Gbps pasif) ile tam uyumluluğa izin vererek 80 Gbps’ye kadar aktarım hızları sunabilecek ve bu aynı zamanda daha yeni 80Gbps Type- C aktif kablolar anlamına geliyor.

Adlandırma şeması, USB 3.0/3.1/3.2 ve çeşitli yinelemeleri (Gen 1, Gen 2, Gen 2×2) ile devam ettiği süreçte, tüm USB standardı her zaman bir karmaşa olmuştur ve şimdi aynısı USB4 için de geçerli olacağa benziyor. Sadece USB5 olarak adlandırmak yerine ikinci varyasyonuna ulaşan USB4 2.0,yanına gelecek versiyon özellikleriyle birlikte daha çok karmaşıklığa sebep olacaktır. @Ghost_motley’den gelen aşağıdaki tweet, buradaki sorunu vurgulamak için yeterli:

Güncellenen USB4 çözümünün temel özellikleri şunları içeriyor:

  • Mevcut  40 Gbps USB Type-C pasif kablolar ve yeni tanımlanmış 80 Gbps USB Type-C aktif kablolar kullanılarak yeni bir fiziksel katman mimarisine dayalı 80 Gbps’ye kadar veri aktarım hızı  .
  • Mevcut bant genişliğindeki artışı daha iyi kullanmak için veri ve ekran protokollerinde güncellemeler.
  • USB veri mimarisi güncellemeleri ile artık USB 3.2 veri tünelinin 20 Gbps’yi aşması sağlanıyor.
  • DisplayPort ve PCIe özelliklerinin en son sürümleriyle uyumlu olacak şekilde güncellendi.
  • USB4 Sürüm 1.0, USB 3.2, USB 2.0 ve Thunderbolt 3 ile geriye dönük uyumluluk sağlandı.

Son olarak tüm bu özellik güncellemelerinin, Kasım ayında yapılması planlanan bu yılki USB DevDays geliştirici etkinlikleri dizisinin öncesinde yayınlanması bekleniyor. Ancak bu yeni teknolojinin son kullanıcıya ulaşması için biraz zamana ihtiyaç olduğunu belirtmekte fayda var.

Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olan Emir Çiftci, Donanım Arşivi üzerinden teknoloji, donanım ve bilim konuları hakkında haberler yazmaktadır.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Teknoloji Haberleri

Nvidia’nın DLSS hamlesi ekran kartlarında yeni bir akım başlatmıştı diyebiliriz. AMD ise buna geç bile olsa FSR ile cevap vermişti. Fakat Nvidia’nın yapay zekadan...

Teknoloji Haberleri

Intel’in başı son aylarca büyük bir dertte. 13. ve 14. nesil işlemcilerde yaşanan problemler nedeniyle şirket büyük eleştirilere maruz kalmıştı. Çünkü bu sorunlar kullanıcıların...

Oyun Haberleri

EA ve Respawn, 17 Eylül – 8 Ekim arası düzenlenecek olan Apex Legends Space Hunt Etkinliğinde oyuncuları galakside stratejik bir biçimde dolaşmaya davet ediyor. Bu dünya dışı...

Oyun Haberleri

Son yılların en başarılı bağımsız oyun stüdyolarından biri olan Annapurna Interactive, büyük bir krizle karşı karşıya. Bloomberg’in saygın oyun gazetecisi Jason Schreier tarafından yayımlanan...