Almanya’da görev yapmakta olan bilim insanları, sperm ve yumurtaya ihtiyaç duymadan yapay bir fare embriyosu ürettiler.
Söz konusu olan fare embriyosu kök hücreler kullanılarak üretildi ve rahim dışında beklenenden çok daha uzun bir süre gelişmeyi başardı.
Daha önce de kök hücrelerle buna benzer deneyler yapılmıştı fakat elle tutulur bir sonuç elde edilememişti. Son zamanlarda kök hücre teknolojisinin gelişmesiyle birlikte çok daha fazla işe yarar sonuç elde edilebiliyor. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir haber de buna örnek gösterilebilir.
Gerçek Embriyo ile Yüksek Oranda Benzerlik Gösterdi
Yaklaşık sekiz günün ardından gelişmeyi durduran embriyoda, kan pompalayan bir kalp, belirgin yapıda baş ve kuyruk, iskelet kasları, gelişmekte olan bir beyin ve omurilik oluşmuştu. Bu haliyle doğal bir embriyo ile neredeyse birebir aynıydı.
Embriyoların gelişmeyi durdurmasının sebebi bilinmemekle birlikte bu belirsizliğin çözüleceği araştırmacılar tarafından belirtildi.
Araştırmacılar “Bu çalışma, memeli embriyolarının rahim dışında büyüyebileceğini gerçekten gösterdi.” Şeklinde açıklamalarda bulundular.
Bu haber ilginizi çekebilir: Gerçek İnsan Derisine Sahip Olan Robotlar Üretilecek
Kaynak: https://www.science.org/content/article/innovative-bioreactor-womb-mouse-stem-cells-transform-organ-filled-embryos?utm_campaign=NewsfromScience&utm_source=Social&utm_medium=Twitter