Google’a ait olan yapay zekâ firması DeepMind tarafından 2018 yılında geliştirilen ve adı AlphaFold olan yapay zekâ, bilinen tüm proteinlerin yapısını analiz ederek çözdü.
Protein Yapıları Dünyanın En Zor Bulmacaları Gibi
AlpaFold adlı yapay zekâ, proteinlerin yapısını tahmin etmek için amino asit dizilerini ve bu dizelerin etkileşimlerini analiz ediyor.
Proteinlerin yapısının çözülmesi oldukça önem arz ediyor. Proteinler vücutta adeta bir LEGO parçaları gibi, her bir bölüme farklı şekilde takılmış karmaşık yapılardır. Proteinlerin yapılarını biliyor olmak başta alzheimer, parkinson, spinal müsküler atrofi, huntington ve amyotrofik lateral skleroz da dahil olmak üzere pek çok hastalığı ortadan kaldırmamızı sağlayabilir.
Şirketin kurucusu Demis Hassabis: “Aslinda, bunu tüm protein evrenini kapsayan bir gelişme olarak düşünebilirsiniz. AIphaFold’un çalışması bitkiler, bakteriler, hayvanlar ve diğer birçok organizma için tahmine dayalı yapılan içeriyor. Sürdürülebilirlik, gıda güvenliği ve ihmal edilen hastalıklar gibi önemli konularda etkisi olabileceği büyük fırsatlar açıyor.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.
Günümüzde yapay zekâ algoritmalarının ne kadar tehlikeli olabileceği bazı insanlar tarafından dile getirilse de, birkaç yıl içinde biz insanlar için vazgeçilmez teknolojiler olacak gibi duruyorlar. Bu konu hakkında sizin düşünceleriniz nelerdir? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın.
Bu haber ilginizi çekebilir: Bilim İnsanları Küresel Isınmayı Ortadan Kaldırmak İçin Dünya Yörüngesini Baloncuklarla Sarabilir
Kaynak: https://www.theguardian.com/technology/2022/jul/28/deepmind-uncovers-structure-of-200m-proteins-in-scientific-leap-forward