Araştırmacılar, Dünyanın çekirdeğindeki konveksiyonda bazı değişimler olduğunu saptadı.
Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Virginia Tech Collage’de (Virginia Politeknik ve Devlet Üniversitesi) eğitim veren yerbilimci Ying Zhou, yirmi yıl arayla meydana gelen depremlerin oluşturduğu verileri inceledi ve bu iki depremin aralarında ciddi farkların olduğunu keşfetti.
1997 mayısında Güney Pasifik Okyanusu’ndaki Kermadec Adaları bölgesinde büyük bir deprem meydana gelmişti. Yaklaşık yirmi yıl sonra, 2018 eylülünde aynı bölgede bir deprem daha meydana geldi. Depremin aynı noktada olması sebebiyle aynı sismik dalgaları göndermesi gerekiyordu, fakat deprem farklı dalgalar gönderdi.
Manyetik Alanda Değişimler Meydana Geliyor
Dünyanın manyetik alanı, Dünya’daki canlı yaşamı uzaydan ve Güneş’ten gelen radyoaktif parçacıklardan korur ve atmosferin yok olmasını da engeller. Dünyanın manyetik alanı yer kabuğunun altındaki sıvı metallerin hareketi ile oluşur.
Ölçümlerde farklı sonuçların oluşmasını Ying Zhou şu şekilde açıklıyor:
“Kanada’dan Sibirya’ya doğru hareket ediyor. Manyetik alan her gün aynı değil. Değişiyor. Bu yüzden dış çekirdekteki konveksiyonun da zamanla değiştiğini düşünüyoruz ama doğrudan bir kanıt yok. Hiç görmedim. Bu dalganın ilerlediği yolda bir şeyler değişmiş. O yüzden artık daha hızlı gidebiliyor. Demek ki 20 yıl önce orada olan bir malzeme artık yok. Bu hafif elementler yukarı doğru hareket ediyor ve o bölgedeki yoğunluğu değiştiriyor.”
Manyetik alanın zayıflaması ya da değişmesi, Dünyada ki iklimsel olayları direkt etkiliyor. Bu da çok kurak ya da çok soğuk dönemlerin gelecekte bizleri beklediğine işaret ediyor olabilir.
Kaynak: https://phys.org/news/2022-06-seismic-earthquakes-reveal-earth-outer.html