Lian Li’nin üst seviye ve şık bilgisayar bileşenlerini Asus’un yüksek performanslı anakart ve ekran kartıyla birleştirerek ortaya hem çok şık görünen hem de yüksek performans veren bir sistem topladık. Lian Li’nin çok popüler olan Dynamic XL kasası ve Galahad 360 model sıvı soğutması bu sistemde bizlere eşlik edecek.
Asus ROG Strix B550F WiFi model anakart ve Asus ROG Strix GeForce RTX 3080 12 GB ekran kartı ise bu sistemin diğer önemli parçalarından biri olacak. Bu bileşenler ise AMD Ryzen 9 5900X gibi tepe seviye bir işlemciyle beslenmiş.
İçindekiler
Asus ROG Strix B550-F Gaming WIFI Anakart
Bu sistemde Asus’un ROG Strix B550F Gaming WiFi model anakartı kullanılıyor. Bu anakart B550 anakartlar arasında tepe seviyeye oynayan modellerden biri. B550 PCI Express 4.0 gibi faydalarından yararlanabildiğimiz bu model tasarımsal olarak ise gerçekten çok şık bir model. Kırmızı-siyah renk şemalı bu tasarım oyuncu temasını vurgulamış ve bu konuda başarılı olmuş.
Bu anakartı özel kılan en büyük şeylerden biri ise tepe seviyeye oynayabilecek olan güç beslemesi. 14+2 fazlı bu güç beslemesi sadece faz sayısıyla değil güç bileşenlerinin kalitesiyle de öne çıkıyor. Bu sayede AMD Ryzen 9 5950X gibi tepe seviye bir işlemciyi bile rahatlıkla besleyebiliyor bu model. Hatta yine üst seviye hız aşırtmalara da izin verdiğini belirtmeden geçmeyelim. Bu 14+2 fazlık güç birimleri ise oldukça büyük soğutucu bloklarla desteklenmiş durumda.
Teknik Detaylar
- Soket: AMD AM4
- Çipset: AMD B550
- İşlemci Desteği: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, Ryzen 9, AM4 APU, AM4 Athlon
- Bellek Desteği: DDR4 2133 – 5100 MHz Arası
- Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
- Depolama: 6 x Sata 3.0, 1 x PCIe 4.0 M.2, 1 x PCIe 3.0 M.2
- Genişleme Yuvaları: PCI Express 4.0 X16, 1 x PCI Express 3.0, 3 x PCI Express 1x
- Arka Usb Portları: 2 x USB 3.2 Gen 2, 4 x USB 3.2 Gen 1, 2 x USB 2.0
- Görüntü Çıkışları: Display Port 1.2, HDMI 2.1
- Bağlantı Seçenekleri: 2.5G Ethernet, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1
- Ses: Realtek ALC S1220A 7.1 Surround
- Boyut: ATX
Bu anakartla birlikte PCI Express 4.0 desteği de sunuluyor. En üstteki PCI Express X16 yuvası ve hemen üzerinde yer alan M.2 SSD yuvası PCI Express 4.0 teknolojisini barındırıyor. Böylelikle bu anakartla birlikte çok yüksek okuma ve yazma seviyelerine ulaşan M.2 SSD’lerinizi rahatlıkla kullanabiliyorsunuz, üstelik büyük soğutucu bloklarla birlikte geliyor.
Diğer önemli detaylardan biri ise bu anakartın bağlantı seçenekleri. Bu anakartla birlikte hem 2.5G ethernet yuvası sunuluyor hem de dahili olarak Wi-Fi 6 desteği sunuluyor. Bluetooth 5.1 desteğiyle de birlikte bu anakart güncel bağlantı teknolojilerini bünyesinde barındırıyor.
AMD Ryzen 9 5900X İşlemci
AMD’nin şu an masaüstü tarafındaki en güçlü modellerinden biri olan Ryzen 9 5900X’e bu sistemde yer verilmiş. Bu işlemci tam 12 çekirdek ve 24 izlekli yapısıyla öne çıkan bir model. Bol çekirdekli yapısına rağmen tam 4.8 GHz seviyesine varan boost frekansıyla da aslında oyunlarda da çok iddialı modellerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bu işlemciyle gerek yayıncılık olsun gerek render işleri olsun rahatlıkla yapabiliyorsunuz.
Teknik Detaylar
- Soket: AMD AM4
- Çekirdek Sayısı: 12
- İzlek Sayısı: 24
- İşlemci Temel Frekansı: 3.7 GHZ
- İşlemci Boost Frekansı: 4.8 GHZ
- Toplam L3 Önbellek: 64 MB
- Toplam L2 Önbellek: 6 MB
- Gpu Modeli: Bulunmuyor
- TDP: 105W
- Üretim Teknolojisi: 7 NM
- Soğutucu: Bulunmuyor
Asus ROG Strix RTX 3080 OC 12 GB Ekran Kartı
Sistemin en şık parçalarından biri olan ekran kartına gelelim. Burada Asus ROG Strix RTX 3080 12 GB model ekran kartını görüyoruz. Bu ekran kartı Asus’un yenilenmiş ROG Strix tasarımını taşıyan oldukça şık bir model. 3 adet yüksek performanslı fana sahip olan bu modelin soğutucu bloğu ise baştan sona özelleştirilmiş bir yapıda. Bu sayede RTX 3080 serisi içerisindeki en iddialı soğutmalara sahip modellerden biri halini almış.
Bu başarılı soğutma ise yine oldukça şık görünen ARGB aydınlatmayla desteklenmiş. Bu ARGB aydınlatmayı Asus’un Armoury Crate yazılımı üzerinden kontrol etmeniz mümkün.
Ekran kartının arka tarafını kaplayan metal bir arka plakaya da bu modelde yer veriliyor. Siyah ve gri renklerin hakim olduğu bu arka plaka hem karta tasarımsal açıdan bir bütünlük katıyor hem de pasif bir soğutma desteği sağlıyor. En sol tarafta ise soğutma performansının artması adına havalandırma için boşluklar bırakıldığını görmekteyiz.
Teknik Detaylar
- GPU: GA102-200
- Mimari: Ampere
- CUDA Çekirdekleri: 8704
- Baz Çekirdek Frekansı: 1440 MHz
- Boost Çekirdek Frekansı: 1710 MHz
- Bellek Frekansı: 19 Gbps GDDR6X
- Bellek Bant Genişliği: 320 Bit
- Bellek Miktarı (VRAM): 10 GB
- RT Çekirdekleri: 68
- Tensor (AI) Çekirdekleri: 272
- Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.1
- Üretim Teknolojisi: Samsung 8 NM
- Desteklenen Teknolojiler: DX 12, 2. Nesil Ray Tracing, DLSS 2.0, RTX I/O
- Güç Konnektörleri: 2 x 8-Pin + 1 x 6-Pin
- TDP: 320W
PNY XLR8 4 * 8=32 GB RAM
Sistemde PNY markasının XLR8 model ARGB aydınlatmalı belleklerine yer veriliyor. Toplamda 4 adet 8 GB bellekle birlikte 32 GB kapasiteye bu sistemde yer verilmiş. Bu bellekler 3600 MHz frekansına sahip ve CL16 gecikme süresiyle geliyor. Yani hem şık hem de oldukça performanslı belleklerden biri olduğunu söyleyebiliriz. ARGB kontrolünü ise Asus Armoury Crate yazılımı üzerinden rahatlıkla yapabiliyorsunuz.
PNY CS2130 2 TB M.2 SSD
Sistemde yine PNY markasının CS2130 model koduna sahip M.2 SSD’sine yer verildiğini görüyoruz. Bu SSD 2 TB kapasite sunuyor ve saniyede 3500 MB seviyelerine varan okuma, 3000 MB seviyelerine varan yazma hızlarını bize sunuyor. Üstelik anakartın dahili M.2 SSD soğutucularıyla birlikte bu SSD çok daha stabil bir performans sunacaktır.
Lian Li Galahad 360 Sıvı Soğutma
Sistemdeki en özel parçalardan biri ise Lian Li’nin Galahad 360 model sıvı soğutması diyebiliriz. Çevresi parlak metal, ortasında ise parlak ve aynalı bir yapıya sahip pompası gerçekten çok şık görünüyor. Üstelik bu aynalı yapının çevresinde de yine oldukça şık görünen ARGB aydınlatmaya yer verilmiş. Performans tarafında ise Galahad 360 modeli üst seviyeye hitap eden bir model, zaten özelleştirilmiş bir pompayla geliyor.
Galahad 360 modelinin ARGB olan tek kısmı pompa bölgesi değil. Kutu içerisinden çıkan yüksek performanslı fanlarda da oldukça şık bir ARGB aydınlatma bulunuyor. Diğer güzel detaylardan biri ise hem sıvı soğutma borusunun kaplı olarak gelmesi hem de fan kablolarının örgülü kaplamaya gelmesi, bu ince detaylar tasarıma büyük katkı veriyor aslında. Biz bu sıvı soğutmayı Lian Li Dynamic XL model kasanın üst tarafına yerleştirerek optimal senaryolardan birini kullanacağız.
Asus ROG Thor 1200W 80+ Platinum Güç Kaynağı
Bu sistem için 750-850W bir güç kaynağı aslında rahatlıkla yetecektir. Fakat burada Asus’un ROG Thor 1200W model güç kaynağına yer verildiğini görmekteyiz. Bu güç kaynağı yine tepe seviyeye oynayan oldukça pahalı modellerden biri. Bu güç kaynağını özel kılan şey ise üzerindeki ekranı, bu ekranla birlikte sistemin anlık olarak güç tüketimini görüntüleyebiliyorsunuz.
Diğer detaylarına bakacak olursak full modüler bir yapıda olduğu için gereksiz kablo karışıklığına yol açmıyor. Diğer güzel yanı ise 80+ Platinum sertifikasıyla birlikte verimli ve sessiz bir çalışma sunabiliyor bu model bizlere. Zaten bu güç kaynağında özelleştirilmiş bir soğutma yöntemi kullanılmakta.
Lian Li Dynamic XL ROG Kasa
Sisteme şıklığıyla eşlik eden kasa ise Lian Li Dynamic XL ROG versiyon oyuncu kasası oluyor. Gerek ülkemizde olsun gerek yurt dışında olsun bu kasa büyük beğeni kazanan bir model. Oldukça geniş iç yapısı, iki tarafı temperli camlı yapısıyla birlikte öne çıkıyor. Bu kasanın iki tarafı cam olduğu için üst seviye bir sisteme sahipseniz parçalarınızı rahatlıkla sergileyebiliyorsunuz.
Lian Li Dynamic XL kasayı özel kılan şey ise çift bölmeli tasarımı. Bu kasa standart bir kasaya göre çok daha geniş bir yapıda. Sol tarafta görebileceğiniz üzere güç kaynağı takabileceğiniz bir bölüm bulunmuyor, çünkü bu kasaya güç kaynağını dikey olacak şekilde sol taraftaki özel bölmeye takıyorsunuz. Bu bölgenin kablolama açıklığı ise çok geniş olduğu için bu tarz kasalarda kablolama yapmak çok daha basit ve hızlı oluyor.
Bu kasanın iki tarafının cam olması sizi korkutmasın. Düzgün fan kurulumuyla birlikte aslında gayet yeterli bir hava akışını sizlere sunabiliyor. Önemli nokta alttan soğuk havayı içeriye alıp üstten ve arka taraftan içerideki sıcak havayı tahliye edebilmek. Bu kasa zaten size çok sayıda fan ve sıvı soğutma desteği sunduğu için bu konuda özgürsünüz diyebiliriz.
Aksesuarlar
Sistemdeki kasa fanları Lian Li’nin UNI Fan SL120 model fanları. Bu fanlar aslında ilginç bir yapıda geliyor. Bu fanları özel kılan ise modüler yapıda olması. Gördüğünüz gibi bu fanlar birbirine geçmeli bir yapıda ve özel konnektöre sahip. Böylelikle 3 tane fanı aslında tek bir kabloyla bağlayıp kontrol edebiliyorsunuz. Fanların performansına gelecek olursak 1900 RPM kadar hızlara çıkabiliyor ve 58 CFM gibi bir hava akışıyla geliyor. Yani hem inovatif hem de oldukça performanslı fanlar.
ARGB aydınlatmaları ise yine üst seviyelere hitap edecek cinsten. Dahili kontrolcü ve L-Connect yazılımıyla birlikte bu fanları aktif olarak kontrol etmeniz mümkün kılınmış.
Bu performanslı fanlara ek olarak sistemde Lian Li’nin Strimer Plus model 24 pin uzatma kabloları bulunuyor. Bu 24 pin uzatma kablosu beyaz bir renge sahip, ARGB aydınlatma tarafında oldukça şık bir görüntüye sahip. Yine aynı şekilde bu uzatıcı kabloyu da dahili kontrolcüyle birlikte kontrol etmeniz mümkün durumda.
Ekran kartına gidecek olan PCI Express kablosunda da Lian Li Strimer Plus model uzatıcı kullanılıyor. Yine aynı şekilde bunu da dahili kontrolcü ve L-Connect yazılımıyla birlikte kontrol edebiliyorsunuz.
Sistemin Performans Testleri
AMD Ryzen 9 5900X ve GeForce RTX 3080’li sistemin ilk oyun testini Call of Duty Cold War ile yaptık. 2K çözünürlükte, en yüksek grafik ayarları ışın izleme kapalı ve DLSS kalite modundaydı. Gördüğünüz gibi 180-200 FPS gibi çok yüksek değerler aldık. Bu oyunda ekran kartı sıcaklığımız 62 derecelerde seyrederken işlemcimiz ise 65-70 derece arasında kalabildi.
İkinci oyun testimizi Dying Light 2 ile yapıyoruz. Yine 2K çözünürlük ve en yüksek grafik ayarlarındaydık, DLSS ise kalite modundaydı. Burada FPS değerleri 70-80’lere kadar düşmüş durumda. Üstelik ekran kartı sıcaklığı 67 derecelere kadar çıkarken işlemcimiz ise 62-63 derece civarlarında seyrediyor. Bu oyun ekran kartına biraz daha fazla yük bindiriyor.
Bir diğer oyun testimiz ise Tom Clancy’s Rainbow Six Siege oyunuylaydı. 2K çözünürlük ve en yüksek grafik kalitesinde 250-300 FPS civarlarında çok yüksek değerler almayı başardık.
Son oyun performansı testini Apex Legends ile yaptık. Yine 2K çözünürlük ve en yüksek grafik ayarlarındaydık. Sahneden sahneye değişecek şekilde 150-200 FPS civarlarında değerler aldık. İşlemcimiz 65 derece civarlarındayken ekran kartı ise 67 derece civarlarında kaldı.
Sonuç
Lian Li’nin kasa ve aksesuarlarıyla toplanan bu sistem AMD Ryzen 9 5900X gibi çok güçlü bir işlemci ve Asus GeForce RTX 3080 12 GB gibi hem şık hem de yüksek performanslı bir ekran kartına sahip. Yüksek grafiklerde başarılı bir performans sunabiliyor. Lian Li’nin Dynamic kasası ve sıvı soğutması ise bu sisteme büyük şıklık katan donanımlardan biri oluyor.
Arda
May 6, 2022 at 14:01
Bendede HD 5400 var işte.
Oğuzhan
Tem 30, 2022 at 13:17
Merhaba toplamış olduğunuz sisteme göz gezdiriyordum fakat aklıma takılan bir soru var. Anakartta dual channel desteği var neden 2×16 ya da quadchannel özelliği olan bir anakart tercihi yapmadınız daha verimli olmaz mıydı ?
Mehmet Yılmaz
Tem 30, 2022 at 13:31
Quad Channel’da ciddi bir performans farkı olmuyor Dual’de olduğu gibi.
Oğuzhan
Tem 30, 2022 at 20:01
Anladım. Son olarak ramlerde cl16 3600mhz olarak iletmişsiniz fakat ürünü herhangi bir yerde bulamadım cl18 olarak bulabilmekteyim. Acaba yanlış mı yazıldı yoksa cl16 versiyonları da var mı
Mehmet Yılmaz
Tem 30, 2022 at 20:50
Bu sistem özeldi, yani direkt olarak alışveriş sitelerinde ya da mağazalarda bulamayacağınız bazı ürünler olabilir.