Bu rehberimizde yaygın kullanılan bazı BIOS türlerini detaylı şekilde inceleceğiz. Burada bir sürü işinize yarayacak bilgiler var.
1.BIOS
Hesaplamada, BIOS (/ ˈbaɪɒs, -oʊs /, BY-oss, -ohss; Temel Giriş / Çıkış Sisteminin kısaltması ve ayrıca Sistem BIOS’u, ROM BIOS’u veya PC BIOS’u olarak da bilinir), önyükleme süreci (açılışta başlatma) ve işletim sistemleri ve programlar için çalışma zamanı hizmetleri sağlamak. BIOS sabit yazılımı, kişisel bilgisayarın sistem kartına önceden yüklenmiş olarak gelir ve açıldığında çalışan ilk yazılımdır. Ad, 1975 yılında CP / M işletim sisteminde kullanılan Temel Giriş / Çıkış Sisteminden gelmektedir. Orijinal olarak IBM PC’ye özel olan BIOS, uyumlu sistemler oluşturmak isteyen bazı şirketler (Phoenix Technologies gibi) tarafından tersine mühendislik yapılmıştır. Bu orijinal sistemin arayüzü fiili bir standart olarak hizmet vermektedir.
Modern bilgisayarlardaki BIOS, sistem donanım bileşenlerini başlatır ve test eder ve daha sonra bir işletim sistemini başlatan toplu depolama aygıtından bir önyükleyici yükler. DOS çağında BIOS, klavye, ekran, depolama ve diğer giriş / çıkış (G / Ç) aygıtları için uygulama programları ve işletim sistemi arayüzünü standartlaştıran BIOS kesinti çağrıları sağladı. Daha yeni işletim sistemleri, başlatma sonrasında BIOS kesinti çağrılarını kullanmaz.
Çoğu BIOS uygulaması, tamamlayıcı sistem yonga setini oluşturan çeşitli aygıtlarla arabirim oluşturarak, belirli bir bilgisayar veya ana kart modeliyle çalışmak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Başlangıçta, BIOS ürün yazılımı PC ana kartındaki bir ROM yongasında saklanıyordu. Modern bilgisayar sistemlerinde, BIOS içeriği flash bellekte depolanır, böylece yongayı ana karttan çıkarmadan yeniden yazılabilir. Bu, BIOS ürün yazılımına kolay, son kullanıcı güncellemelerine izin verir, böylece yeni özellikler eklenebilir veya hatalar giderilebilir, ancak aynı zamanda bilgisayarın BIOS kök kullanıcı takımlarından etkilenme olasılığı da yaratır. Ayrıca, başarısız olan bir BIOS yükseltmesi anakartı tutabilir.
2. (U)EFI
Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi (UEFI), bir işletim sistemi ile platform sabit yazılımı arasında bir yazılım arabirimini tanımlayan bir özelliktir. UEFI, orijinal olarak tüm IBM PC uyumlu kişisel bilgisayarlarda bulunan eski Temel Giriş / Çıkış Sistemi (BIOS) sabit yazılım arayüzünü, eski BIOS hizmetleri için destek sağlayan çoğu UEFI sabit yazılım uygulamasıyla değiştirir. UEFI, işletim sistemi kurulu olmasa bile bilgisayarların uzaktan tanılamasını ve onarımını destekleyebilir. Intel, orijinal Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi (EFI) özelliklerini geliştirdi. EFI’nin bazı uygulamaları ve veri biçimleri Microsoft Windows’unkilere benzer. 2005 yılında UEFI, EFI 1.10’u (EFI’nin son sürümü) kullanımdan kaldırmıştır. Birleşik EFI Forumu, UEFI spesifikasyonlarını baştan sona yöneten endüstri kuruluşudur.
3. Coreboot
Eskiden LinuxBIOS olarak bilinen Coreboot, çoğu bilgisayarda bulunan tescilli ürün yazılımını (BIOS veya UEFI), yalnızca modern bir 32’yi yüklemek ve çalıştırmak için gereken minimum sayıda görevi gerçekleştirmek üzere tasarlanmış hafif bir ürün yazılımı ile değiştirmeyi amaçlayan bir yazılım projesidir. bit veya 64 bit işletim sistemi.
Coreboot, çıplak donanımı başlattığından, desteklediği her yonga setine ve anakarta taşınması gerekir. Sonuç olarak, coreboot yalnızca sınırlı sayıda donanım platformu ve anakart modeli için kullanılabilir.