Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

AMD Radeon RX 6500 XT 4 GB İncelemesi

Bugün sizler için AMD Radeon RX 6500 XT 4 GB model ekran kartının incelemesini gerçekleştiriyoruz. Uzunca bir süredir sessiz olan giriş-orta seviye ekran kartı pazarında son zamanlarda büyük hareketlilik söz konusu. Bu vakte kadar daha çok orta-üst seviye modeller görüyorduk fakat geçtiğimiz haftalarda tanıtılan RX 6500 XT model ekran kartıyla birlikte bu durum değişti.

XFX Speedster QICK 210 RX 6500 XT model ekran kartı ise gerek tasarım olsun gerek soğutma performansı olsun RX 6500 XT serisi için gayet yeterli modellerden biri olmuş. Fakat RX 6500 XT ekran kartının büyük bir eksisi bulunuyor, PCI Express 4.0 X4 standartını kullanan bu modelin nispeten daha eski anakartlarda sunduğu performansı da sizler için test ettik ve performans testlerimize dahil ettik. Böylelikle PCI Express 3.0 X4 standartının darboğaz seviyesini de görebileceksiniz.

AMD Radeon RX 6500 XT 4 GB Ekran Kartı

XFX Speedster QICK 210 RX 6500 XT 4 GB model ekran kartının tasarımına baktığımızda giriş seviyesi denebilecek bir model için aslında sade ve şık bir tasarımla geldiğini söyleyebiliriz. Siyah renklerin hakim olduğu bu tasarımda çift fanlı yapı kullanılması güzel olmuş, fanlar ise gördüğünüz üzere ufak boyutlarda da değiller ve performans tarafında gayet iyi işlere imza atabiliyorlar. Bu ekran kartı sadece 107W TDP değeriyle geldiği için bu soğutmanın gayet yeterli olacağını tahmin etmek zor değil.

Ekran kartının giriş seviyesi olduğundan bahsetmiştik. Bu durum ek özelliklerin yokluğundan anlaşılıyor aslında. Ekran kartının üst tarafında gördüğünüz gibi nikel kaplı bir bakır ısı borusu görülüyor, bu borunun kaplanmış olması bu fiyat seviyesi için gayet iyi aslında. Fakat görebileceğiniz üzere RGB aydınlatma bu ekran kartında bulunmuyor, tasarım genel anlamda sade tutulmuş diyebiliriz.

Ekran kartının alt tarafından baktığımızda soğutucu blok ve bakır ısı borularını daha net bir şekilde görebiliyoruz. Bu blok 107W TDP değerine sahip bir kart için gayet yeterli görünüyor aslında. Bakır ısı borusu tarafında ise altta 2 adet, üstte 1 adet bakır ısı borusu olmak üzere toplamda 3 adet nikel kaplı bakır ısı boruları bulunuyor.

Bu ekran kartının en güzel taraflarından biri arka plakası olmuş diyebiliriz aslında. Fiyat/performans odaklı bir model olmasına rağmen oldukça şık bir arka plaka tasarımı söz konusu. Üstelik bu arka plaka diğer bazı uygun fiyatlı modellerdeki gibi plastik değil, metal bir yapıda ve oldukça kaliteli bir hissiyata sahip. Uygun fiyatlı modellerden biri olmasına rağmen böyle şeylere yer verilmesi gerçekten güzel olmuş.

AMD Radeon RX 6500 XT Teknik Detaylar

  • GPU: Navi 24
  • Mimari: RDNA 2.0
  • İşlem Birimi: 16 Ünite
  • Stream Processors: 1024
  • Boost Çekirdek Frekansı: 2815 MHz
  • Bellek Frekansı: 18 Gbps GDDR6
  • Bellek Bant Genişliği: 64 Bit
  • Bellek Miktarı (VRAM): 4 GB
  • Infinity Cache: 16 MB
  • Ray Tracing Çekirdekleri: 16
  • Görüntü Çıkışları: 1 x DisplayPort, 1 x HDMI
  • Üretim Teknolojisi: TSMC 7 NM
  • Desteklenen Teknolojiler: DX 12, Işın İzleme, FidelityFX, AMD Smart Access Memory
  • Güç Konnektörleri: 1 x 6 Pin
  • TDP: 107W

AMD Radeon RX 6500 XT model ekran kartı kağıt üzerinde size zayıf bir kartmış gibi görünebilir fakat testlerimize baktığımızda durumun çok daha iyi olduğunu görüyoruz. 64 bit bellek veri yolu ilk bakışta çoğu kullanıcıya yetersiz gelebilir fakat 2815 MHz gibi çok yüksek bir boost frekansı ve yeni nesil sıkıştırma teknolojileri falan derken aslında 1080P çözünürlükte oyun oynamak için gayet yeterli bir modelin ortaya çıktığını görüyoruz.

AMD Radeon RX 6500 XT ekran kartındaki asıl sorun bellek veri yolu falan değil aslında. Bu ekran kartı için bahsedilmeyen en büyük kırpma PCI Express arabiriminde yapılmış. Çünkü bu ekran kartı PCI Express 4.0 X4 arabirimini kullanıyor. Evet PCI Express 4.0 olduğu için X4 hattı yeterli olabilir fakat PCI Express 4.0 teknolojisi için güncel anakart kullanmanız gerekiyor. Aksi takdirde PCI Express 3.0 X4 kullanıyorsunuz ve bant genişliği yarı yarıya daha düşük oluyor.

Eğer PCI Express 3.0 destekli bir anakartla kullanırsanız X4 hattı ile 4 GB/s civarları hızlara ulaşabiliyorsunuz, PCI Express 4.0 teknolojisinde ise bu değer 8 GB/s seviyelerinde, yani 2 katı fark var kağıt üzerinde. Bu ekran kartı ise 4 GB’s hızını genel anlamda aşabilecek bir model olduğu için bazı durumlarda ciddi performans farkının yaşandığını göreceksiniz. Bu ekran kartı ile PCI Express 4.0 destekli bir anakart, işlemci ikilisi kullanmakta fayda var.

Bu ekran kartındaki tek kesinti PCI Express tarafında değil aslında. Resmi sitede de gösterildiği üzere güncel bazı codecler bu ekran kartında tam olarak desteklenmiyor. Örneğin H265 sadece decode olarak destekleniyor. Yani yazana göre sadece çözme işlemi yapabiliyor, fakat güncel işlemciye sahipseniz bunlar çok büyük eksikler değil tabii ki.

AMD Radeon RX 6500 XT Performans Testleri

AMD Radeon RX 6500 XT 4 GB ekran kartının performans testlerini yaparken oldukça üst düzey bileşenlere sahip bir test sistemi kullandık. Evet üst seviye bir ekran kartı değil fakat AMD Ryzen 9 5900X işlemci, 16 GB 3600 MHz belleklerle birlikte bu ekran kartının potansiyelinde herhangi bir kısıtlama olmamasını hedefledik. Bu sayede testler çok daha adil ve doğru sonuçlar verecektir.

AMD Radeon RX 6500 XT incelememize oyun testleriyle devam ediyoruz. İlk oyun testimizi PC’ye henüz yeni çıkış yapan God of War ile yaptık. Düşük grafik ayarlarında, 1080P çözünürlükte 76 FPS alabildik, PCI Express 3.0 ile yaptığımız testte ise FPS değeri değişmedi. Performansları kıyaslayacak olursak RX 6500 XT modeli GTX 1650 modeline göre çok daha üstün görünüyor.

Far Cry 6 testine geldiğimiz zaman ise 1080P çözünürlük, FSR açık ve yüksek grafik ayarlarını kullandık. RX 6500 XT ekran kartı bu testten 70 FPS almayı başardı, GTX 1660 modeline bir hayli yaklaşmış. Fakat bu testi PCIe 3.0 ile yaptığımızda FPS değerinin 62’ye düştüğünü görüyoruz, bant genişliği darboğazı burada kendisini belli etmiş.

Red Dead Redemption 2 oyununa geldiğimizde orta grafik ayarlarında 76 FPS gibi bir değer alıyoruz. Bu değer GTX 1660 modeline bir hayli yaklaşmış görünüyor. PCIe 3.0 testinde ise aralarında bir fark göremedik açıkçası bu oyunda.

Forza Horizon 5 testine geldiğimizde ise 1080P çözünürlükte, yüksek grafik ayarlarındaydık. Gördüğünüz üzere 88 FPS gibi iyi bir değer almışız. PCIe 3.0 testinde ise 80 FPS almışız, yani az bile olsa bir darboğaz söz konusu burada.

Assassin’s Creed Valhalla oyununda medium grafik ayarlarını kullandık. RX 6500 XT ekran kartı 66 FPS verebildi. PCIe 3.0 testinde ise 56 FPS alabildiğini görüyoruz, yani yine ciddi bir darboğaz oluşmuş bant genişliğinden dolayı.

Watch Dogs: Legion oyununda ise high grafik ayarlarını kullandık. 62 FPS gibi fena olmayan bir değer almayı başardık. PCIe 3.0 testine baktığımızda ise 55 FPS görüyoruz, yani çok olmasa bile yine bir darboğaz oluşmuş.

Shadow of the Tomb Raider oyununa geldiğimizde ise işler bir hayli değişiyor. High grafik kalitesinde 83 FPS gibi gayet iyi bir değer alarak GTX 1660 modelini yakalamış. Fakat PCIe 3.0 testinde ise 68 FPS gibi düşük bir değer alıyoruz, bu oyunda PCIe 3.0 kaynaklı ciddi bir darboğaz oluşmuş.

Mount and Blade 2: Bannerlord oyununa geldiğimizde ise very high ayarlarda 88 FPS gibi yine oldukça iyi bir değer görüyoruz. GTX 1660 ekran kartıyla aralarında sadece 2 FPS kalmış. Bu oyunda ise PCIe 3.0 kaynaklı bir darboğazla karşılaşmıyoruz.

Dirt 5 oyununda high grafik kalitesinde 64 FPS gibi bir değer aldık. PCIe 3.0 ile test yaptığımız zaman ise 57 FPS alabiliyoruz. Yine çok olmasa bile biraz darboğaz olduğunu söyleyebiliriz.

Playerunknown’s Battlegrounds (PUBG) oyununa geldiğimizde ise high grafik ayarlarında 86 FPS gibi bir değer görüyoruz. Bu oyunda da GTX 1660 modeline oldukça yakın bir performans sergilemiş. PCIe 3.0 testinde ise minimal bir fark var.

Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege oyununda ise işler bir hayli değişiyor. RX 6500 XT model ekran kartı bu testten 129 FPS alabiliyor. GTX 1659 modelinin ise 135 FPS alarak ilk defa öne geçtiğini görüyoruz. PCIe 3.0 testinde ise yine ciddi bir darboğaz oluşmuş maalesef.

Valorant testinde high grafik ayarlarındaydık, 280 FPS gibi yine oldukça yüksek değere ulaştık. PCIe 3.0 testinnde ise 268 FPS görüyoruz, yine bir darboğaz oluşmuş durumda.

Counter Strike Global Offensive oyununda FPS değerleri bir hayli yüksek oluyor haliyle. 411 FPS ise gayet iyi bir değer. PCIe 3.0 testinde 387 FPS alabilişiz, arada biraz kayıp var fakat FPS değeri zaten uçuk olduğu için bu fark kabul edilebilir.

Fortnite oyununda ise ilginç bazı sonuçlar ortaya çıkıyor. High grafik ayarlarında 97 FPS değerini almayı başardık. Fakat PCIe 3.0 testinde ise oyun stabil kalamadı ve çok düşük FPS değerlerini gördük. Bu sorunun neden olduğunu bulmak güç, fakat tahminlerimize göre driver tarafında sorun olabilir. İlerleyen zamanlarda gelecek bir güncellemeyle bu sorun çözülebilir.

Oyunlardan çıkıp sentetik testlere geçtiğimizde ise biraz daha şaşırtıcı sonuçlar görüyoruz. 3DMark FireStrike testinde 14017 gibi bir skor aldık. GTX 1660 ekran kartı ise 12770 skor alarak bir hayli geride kalmış. PCIe 3.0 testine baktığımız zaman ise 13256 skor görüyoruz, yine de daha yüksek.

XFX Speedster QICK 210 RX 6500 XT 4 GB Sıcaklık ve Güç Tüketimi

Peki XFX’in özelleştirdiği Radeon RX 6500 XT 4 GB model ekran kartının sıcaklık değerleri ne düzeyde diyecek olursanız aslında gayet iyi değerler görüyoruz. Önü mesh bir kasayla birlikte 57 derecelere kadar ulaşıyor ve fan devri sadece 1200 RPM civarlarında seyrediyor, yani genel anlamda hem serin hem de sessiz bir kart olmuş. Buradaki verimli mimarinin de etkisi burada büyük.

Güç tüketimi konusuna geldiğimizde ise yine iyimser bir tablo sergiliyor. Ryzen 5 5600X işlemcili, 16 GB bellekli ve 750W gold sertifikalı güç kaynağının olduğu bir test sisteminde oyun esnasında toplamda 211W gibi bir gücün prizden çekildiğini görüyoruz. Aslına bakılırsa kaliteli 350-400W güç kaynakları bu ekran kartına rahatlıkla yetecektir, zaten RDNA 2 mimarisi oldukça verimli güç tüketimi gibi konularda.

AMD Radeon RX 6500 XT 4 GB Genel Değerlendirme

  • 1080P Oyun Performansı
  • Sade Tasarım
  • Başarılı Soğutma
  • Düşük Güç Tüketimi
  • Fiyatlandırma

  • PCI Express 4.0 X4 Standartı
  • 4 GB Bellek
  • 64 Bit Bellek Veri Yolu
  • H265 Codec Eksikliği

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Bethesda Game Studios, uzay keşif RPG’si Starfield’ın 15 milyon oyuncuya ulaştığını duyurdu. Bu dönüm noktası, oyunun dünya çapında piyasaya sürülmesinden bir yıldan biraz fazla...

Oyun İndirimleri

Epic Games, oyunculara her hafta ücretsiz oyunlar sunarak onları memnun etmeye devam ediyor. Bu haftanın ücretsiz oyunu ise hayli ilgi çekici bir yapım olan...

Sinema Haberleri

Dünyada aktif olarak bir sürü dijital içerik platformu bulunuyor. Bu platformlardan birisi de Apple tarafından Disney Plus ve Netflix‘e rakip olarak kurulan Apple TV+....

Oyun Haberleri

Xbox Game Pass, her ay oyunculara yeni oyunlar sunarak, oyun dünyasında her zevke hitap eden geniş bir kütüphane oluşturuyor. Kasım ayının ilk yarısında birçok...