Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

MSI Spatium M480 1 TB M.2 SSD İncelemesi

MSI markası her geçen gün farklı ürün gruplarında gelişme gösteriyor. Fakat SSD tarafında büyük bir suskunluk vardı diyebiliriz. MSI’ın bu suskunluğu Spatium M480 serisi M.2 SSD’leriyle birlikte sona eriyor. SSD piyasasına yeni girmelerine rağmen yüksek hızlar verebilen üst seviye bir modelle bu piyasaya giriş yaptılar.

MSI Spatium M480 SSD incelememizde bu diskin teknik detaylarına değineceğiz ve bunun yanı sıra Spatium M480 model SSD’nin çeşitli performans testlerini sizlere sunuyor olacağız.

MSI Spatium M480 PCI Express 4.0 SSD

MSI Spatium M480 model SSD’nin kutusu şık, zarar görmemesi adına korunaklı malzemelerden yapılmış ve güven veriyor. Kapağı kaldırdığımız zaman bizi en üstte M.2 SSD için soğutucu blok, ortada M.2 SSD’nin kendisi, en altta ise M.2 SSD’nin alt tarafı için ufak bir soğutucu bulunuyor.

Gördüğünüz gibi MSI soğutucuyu SSD’ye yapıştırmamış. Yapışık gelen modelleri dizüstü bilgisayarlar gibi alanın kısıtlı olduğu yerlere takmak istediğiniz zaman sökmeniz gerekiyordu ve bu aslına bakılırsa riskli bir işlem olabiliyordu. Ayrık gelmesi kullanıcıya sunulmuş büyük bir kolaylık, dilerseniz anakartınızın kendi soğutucusunu da kullanabilirsiniz.

MSI Spatium M480 model SSD MSI için iddialı bir dönüm noktası olmuş. Çünkü M.2 SSD piyasasında yeni olan bu marka ilk ürün olarak böylesine üst seviye bir ürünle başlangıç yapıyor. İnsan ilk başta daha ucuz bir modelle giriş yapılmasını bekliyor fakat MSI markası tepe seviyeye oynayan bir modelle iddiasını ortaya koymuş ve bunu başarmış gibi görünüyor. Çünkü bu model her şeyiyle performanslı ve üst seviye.

MSI Spatium M480 1 TB Teknik Detaylar

  • Kapasite: 512 GB, 1 TB, 2 TB Seçenekleri
  • Yonga Tipi: 3D TLC
  • Yonga Markası: Micron
  • Kontrolcü: PHISON E18
  • DRAM: 512 GB = 512 MB DDR4, 1 TB = 1 GB DDR4, 2 TB = 2 GB DDR4
  • Okuma Hızı (Teorik): 1 TB Model İçin 7000 MB
  • Yazma Hızı (Teorik): 1 TB Model İçin 5500 MB
  • Özellikler: TRIM, SMART, LDPC, AES256
  • Çalışma Ömrü: 1.6 Milyon Saat / 700 TB (1 TB Modeli)
  • Yazılım: MSI Center

MSI Spatium M480 modeli saniyede 7 GB seviyelerine varan okuma, 5.5 GB seviyelerine varan yazma hızları sunabilen tepe ve pahalı bir model. Haliyle teknik detaylar tarafında da dolu dolu modellerden biri olmuş. Phison E18 model kontrolcüyle birlikte bu SSD gerçekten uçuşa geçmiş. Dev üreticilerden biri olan Micron’un 96 katmanlı 3D TLC serisi yongaları ise depolama görevini görüyor, bu yongalar da yine yeni nesil ve performanslı yongalardan biri.

Böylesine performanslı bir modelde DRAM olmaması zaten garip olurdu. Elimizdeki 1 TB modelinde 1 GB DDR4 DRAM kullanılmış. Uzun süreli kullanımlarda, dosya aktarımlarında bu önbellek sayesinde çok daha rahat kullanım senaryosu sunuluyor.

MSI Center yazılımıyla birlikte bu SSD modelini büyük ölçüde kontrol edebiliyorsunuz. Bu yazılımla birlikte çeşitli yedekleme işlemleri, SSD sağlığı gösterme ve sıcaklığı gösterme gibi işleri yapmanız mümkün kılınmış. Özellikle yedekleme yapmak için büyük bir kolaylık sağlıyor diyebiliriz.

MSI Spatium M480 1 TB Performans Testleri

MSI Spatium M480 SSD’nin incelemesine performans testleriyle devam ediyoruz. CrystalDiskMark testinde gördüğünüz üzere saniyede 7031 MB okuma ve 5481 MB yazma gibi çok yüksek değerler almayı başarmış. Bu değerler MSI’ın vaat ettiği değerlerle birebir örtüşüyor.

ATTO Disk Benchmark yazılımında yaptığımız testte ise okuma hızının 6.51 GB seviyelerinde, yazma hızının ise 5.12 GB seviyelerinde olduğunu görmekteyiz. Bu değerler CrystalDiskMark yazılımına göre biraz daha düşük, muhtemelen ölçüm yöntemlerinden kaynaklanıyor.

AS SSD Benchmark yazılımında ise sonuçlar çok az daha düşüyor. Okuma tarafında 5700 MB, yazma tarafında ise 5085 MB gibi yine oldukça yüksek değerler gördük.

Aslına bakılırsa SSD’lerdeki en önemli noktalardan biri sunabildiği IOPS değerleri. Çünkü gündelik kullanımda bu değerlerin önemini görüyorsunuz. Okuma tarafında 356,68 IOPS, yazma tarafında ise 317,87 IOPS değeri gerçekten yüksek diyebileceğimiz değerlerden.

Gerçek kullanım senaryolarına gelecek olursak tek parça bir dosyayı bu SSD’den başka bir PCI Express 4.0 SSD’ye aktarırken 2,40 GB seviyelerine varan hızlara ulaştık. Pratikteki değerler haliyle bir hayli düşmüş. Tam tersini yaparken ise saniyede 2,70 GB seviyelerine varan hızlara ulaştık.

MSI Spatium M480 model SSD’yi PlayStation 5 oyun konsoluna takıp acaba ne kadar fayda sağlıyor görmek istedik ve değerler gerçekten şaşırtıcıydı. PlayStation 5’in kendi depolamasından bu SSD’ye 87 GB boyutundaki Far Cry 6 oyununu sadece 1 dakika 7 saniyede aktardık, bu gerçekten çok iyi. Bu SSD’den dahili depolamaya aktarma işlemi ise 6 dakika 22 saniye kadar sürdü, yani arada devasa bir fark var.

Sonuç

MSI Spatium M480 model M.2 SSD’nin incelemesinin sonuna geliyoruz. MSI, M.2 SSD piyasasında henüz çok yeni bir marka olmasına rağmen üst seviyeye hitap eden ve çok yüksek performanslı bir  modeli kullanıcılara sunmuş. Kutusundan ayrı olarak çıkan soğutucularıyla birlikte uzun süreli kullanımlarda da stabilite hedeflenmiş, bu tarz şeyler güzel.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Teknoloji Haberleri

Honor, teknoloji dünyasında yine bir yenilikle karşımıza çıkıyor: Honor Pad 9 Pro. Bu yeni tablet, iki ay önce MWC 2024’te tanıtılan Honor Pad 9’un...

Oyun Haberleri

Ukrayna merkezli video oyun şirketi GSC Game World, merakla beklenen yapımı STALKER 2: Heart of Chornobyl için yeni bir fragman ve ekran görüntüleri yayınladı....

Oyun Haberleri

Gray Zone Warfare‘in beklenmedik bir şekilde yarın erken erişimle çıkacağı duyuruldu. MADFINGER Games‘in bu ani duyurusu, oyuncular arasında büyük bir merak uyandırdı ve oyunun...

Sistem Gereksinimleri

Sizlerle uzunca bir süredir paylaştığımız oyun sistem gereksinimleri serimize Bellwright sistem gereksinimleriyle birlikte devam ediyoruz. Çoğu kullanıcı istediği oyunu bilgisayarına indirmeden önce sistem gereksinimlerini kontrol...