Intel’in harici bir masaüstü ekran kartı yapacağı haberi ilk duyulduğunda insanlar gerçekten heyecanlanmıştı. Çünkü yıllardır AMD Radeon ve Nvidia GeForce tarafının aktif olduğu bir piyasada 3. bir rakip olması işleri büyük anlamda değiştirebilirdi. Bugün incelemesini yapacağımız Asus XE DG1-4G ekran kartı ise bu beklentilere karşı çıkartılan bir model. Fakat beklentileri karşılayabileceği ise meçhul.
Intel’in de bu sektöre girmesi gerçekten güzel. Fakat ortaya çıkan ürünler şu an için tartışmaya açık. Elimizdeki şu an için giriş seviyesi bir model fakat rakiplerine oranla avantajı olması bekleniyordu. Şu anki görüntü pek öyle değilmiş gibi. Bu ekran kartı performans ve stabilite anlamında rakiplerinden biraz daha geride!
Intel DG1-4G Ekran Kartı
Asus DG1-4G model ekran kartı aslında oldukça sade bir model. Bu ekran kartı şu an için sadece hazır sistemlerle birlikte sunuluyor. Haliyle tasarım ve soğutma tarafında üzerine pek düşülmediği gayet açık. Intel’in harici ekran kartı sektöründe aktif olması ise güzel bir haber fakat uygulamaya baktığımız zaman bazı sıkıntıları açıkça görebiliyoruz. DG1 modeli evet oldukça giriş seviyesi bir model fakat kesinlikle daha iyi sunulabilirdi. GT 1030 gibi kartlarla rekabet etmesi beklenen bir model için performansı ve sundukları oldukça basit kalabiliyor.
Intel bir GPU üretmek konusunda aslında tecrübeli diyebileceğimiz bir firma zaten. Çünkü yıllardır entegre grafik çözümü üretiyordu. Fakat harici ekran kartı tarafında pek bir tecrübesi bulunmuyor haliyle. DG serisi ise bu konuda son tüketiciye ulaşması beklenen serilerden biri oldu. DG1 ise şu an için en basit çözümlerden biri. Bunun haricinde DG2 gibi daha üst seviyeye hitap eden modeller beklenmekte.
Elimizde bulunan Asus DG1-4G model ekran kartı aslında hazır sistemlerde bulunan bir model. Şu an için bu ekran kartını dışarıdan satın alıp sisteminize takmanız pek mümkün görünmüyor. Gördüğünüz gibi oldukça ufak bir alüminyum soğutucu blokla birlikte geliyor. Aslında giriş seviyesi bir model için bunlar önceden de gördüğümüz şeyler fakat bu ekran kartı için kesinlikle yetersiz bir çözüm.
Intel’in DG1-4G model ekran kartı harici bir güç bağlantısın gerektirmiyor. Çünkü bu model 30W gibi oldukça düşük bir TDP değeriyle geliyor. Haliyle nispeten ufak soğutucular bu kart için genel anlamda yeterli oluyor diyebiliriz. Fakat bu karttaki çözümün ise bu kart için yetersiz olduğunu oyun testlerinde görüyor olacaksınız. Ekran kartının serin çalışması çok daha iyi bir senaryo olabilirdi.
Asus DG1-4G Teknik Detaylar
- GPU: DG1
- Mimari: Generation 12.1
- Shading Units: 640
- Boost Çekirdek Frekansı: 1650 MHz
- Bellek Frekansı: 4.3 Gbps LPDDR4X
- Bellek Bant Genişliği: 128 Bit
- Bellek Miktarı (VRAM): 4 GB
- Görüntü Çıkışları: 1 x DisplayPort, 1 x HDMI, 1 x DVI
- Üretim Teknolojisi: 10 NM
- Desteklenen Teknolojiler: DirectX 12, Vulkan
- Güç Konnektörleri: Bulunmuyor
- TDP: 30W
Asus DG1-4G model ekran kartına sahip olmak aslında gerçekten çok zor. Çünkü bu ekran kartını haricen bir mağazadan ya da bir web sitesinden gidip alamıyorsunuz. Bu ekran kartı şu an için sadece bazı hazır sistem üreticilerinin sistemlerinde bulunuyor. Açıkçası bu sistemlerin fiyatlarına baktığımız zaman ortalamada 4000 TL gibi yüksek tutarlar görmekteyiz. Sistemler de haliyle bir hayli giriş seviyesi konumundalar.
Bu ekran kartındaki en can alıcı nokta hazır sistemlerden çıkması değil aslında. Bu ekran kartı sadece belirli anakartlarla çalışabiliyor. Bu anakartlar ise tahmin edebileceğiniz gibi Intel çipsetli modeller. Böylesine yersiz bir kısıtlamanın olması gerçekten çok ilginç bir tercih olmuş. Bu ekran kartını şu an için AMD işlemcili bir sistemde kullanamıyorsunuz. Bu da sizi belirli parçaları almaya zorlamakta.
Asus XE DG1-4G Performans Testleri
Asus XE DG1-4G model ekran kartının RX 550, GT 1030 gibi giriş seviyesi modellerle mücadele etmesi bekleniyordu. Biz de testimizi buna göre yaptık. Shadow of the Tomb Raider oyununda 1080P çözünürlük ve düşük grafik ayarlarında 1080P çözünürlükte 35 FPS gibi bir değer görebildik. GT 1030 ise bu testten 39 FPS alabiliyor. Dahili bir yongaya sahip olan Ryzen 5 5600G APU ise 43 FPS alarak harici olan bu ekran kartına yüksek bir fark atıyor.
Counter Strike: Global Offensive oyununun atölye benchmark haritasında ise 1080P çözünürlük ve en yüksek grafik ayarlarında 175 FPS gibi nispeten iyi bir değer elde ettik. GT 1030 ise bu testten 185 alabildi. Bu testte Ryzen 3 serisi APU’lardan bariz daha üstün görünüyor.
Dirt 5 oyununa geldiğimizde ise FPS değerleri bir hayli düşüyor. 1080P çözünürlükte ve en düşük grafik ayarlarında 30 FPS sınırına ulaşan bir performans ortaya çıkmakta. GT 1030 tarafı ise 32 FPS alabiliyor. Yani bu oyunda neredeyse denk performans gösteriyorlar denebilir.
Sevilen FPS oyunu olan Valorant tarafında ise 1080P çözünürlük ve en düşük grafiklerde 172 FPS gibi bir değer alabildik. Açıkçası bu oyundaki performansı diğer GPU’lara oranla bir hayli zayıf kaldı diyebiliriz. GT 1030 model ekran kartı bu testten 188 FPS alırken Ryzen 5 5600G APU 201 FPS alarak liderliği aldı.
Asus XE DG1-4G model ekran kartının son oyun testini Fortnite ile yapıyoruz. 1080P çözünürlükte gördüğünüz gibi 80 FPS gibi bir değer verebilmiş. GT 1030 harici ekran kartı 89 FPS alabiliyorken dahili grafikli Ryzen 5 5600G ise 107 FPS alarak bu testte büyük bir fark oluşturmayı başardı.
Peki pasif soğutmalı bu ekran kartının termal başarımı ne durumda diyecek olursanız size pek iyi haberlerimiz yok. Çünkü bu ekran kartı testlerimizde 90 dereceye varan sıcaklıklara ulaştı. Bu 30W bir ekran kartı için pek kabul edilebilir bir sıcaklık değil ve tehlikeli sulara bir hayli yakın, üstelik uzay montaj bir testte! Diğer zararı ise ekran kartı frekansının 1050 MHz değerine kadar gerilemesi, yani büyük bir throttle söz konusu.
Ekran kartının soğutucu bloğunun hemen yanına 12 CM bir Noctua fan koyduğumuzda ise aynı yükte bu seferki sıcaklığın 48 dereceye kadar düştüğünü görüyoruz. Yani sıcaklık değeri neredeyse yarı yarıya düştü! Bu sıcaklık farkı ise bize performans farkı olarak geri dönmekte. Çünkü 1050 MHz civarına düşen frekans değeri 1150-1200 MHz civarına kadar yükseldi bu sefer. Bu fark ise oyunlarda %7 civarlarında bir FPS farkına yol açıyor!
Ayrıca oyun testlerimizde bazı senaryolarda dengesiz FPS değerleri aldık. Bu sorunun ekran kartının sürücülerinden dolayı olabileceğini düşünüyoruz fakat bu ekran kartı çıkalı aylar olduğu için bu tarz hataların olmaması gerektiğini düşünüyoruz.
Sonuç
Asus XE DG1-4G ekran kartı incelemesinin sonuna geldik. Intel’in harici ekran kartı sektörüne el atması gerçekten güzel bir düşünce aslında. Bunun arkasında da büyük yatırımlar bulunduğunu zaten biliyoruz. Fakat uygulamadaki ekran kartı ise “BAŞARILI” demek için pek uygun görünmüyor. Üstelik yukarıda bahsettiğimiz özel kısıtlamaları da kattığımız zaman bu ekran kartı şu an için oldukça avantajsız bir modelmiş gibi görünmekte.