Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Rehber

Android Telefonda Silinen Dosyalar Nasıl Geri Getirilir?

Kullanılan akıllı telefonlar videolardan en önemli belgelere kadar neredeyse tüm verilerin tutulduğu cihazlar haline gelmektedir. Durum böyle olunca zaman zaman bu verileri daha düzenli hale getirmek için zaman zaman ise artık ihtiyacımız olduğunu da düşündüğümüzden bazı dosyaları sileriz. Bu dosyalar bazen silmek istediğimiz veya daha sonra ihtiyacımız olduğunu fark ettiğimiz dosyalar da olabilmektedir. Bu rehberimizde Android Telefonda Silinen Dosyalar Nasıl Geri Getirilir? sorusunu ayrıntılı bir şekilde sizler için düzenledik.

Herkes zaman zaman istemediği bir dosyayı yanlışlıkla silebilir. Belki de şimdi yeniden yaşayamayacağınız mutlu bir anının fotoğrafıydı. Belki de iş için ihtiyacınız olan önemli bir belgeydi. Durum ne olursa olsun, dosyaları kaybetmek oldukça kötü bir durum olsa da dijital çağda hayatın bir parçası haline geldi. Bazı durumlar ihtiyaç duyulan o dosyayı geri almanın bir yolu olabilir. Dosyanın niteliğine, ne kadar kapsamlı bir şekilde sildiğinize ve ne kadar şanslı olduğunuza bağlı olarak; işinize yarayabilecek birkaç kurtarma yöntemi vardır. Android veri kurtarma hakkında bilmeniz gereken en önemli şey, telefonunuzu kullanmayı en kısa sürede bırakmanız gerektiğidir. Bu dosya gerçekten kaybolursa dosyanızı geri almak için en iyi şansı verecektir.

Bir dosyayı sildiğinizde, veriler aslında hiç kaybolmaz. Olan tek şey, Android’in bilgilerin depolandığı alanı “boş” olarak işaretlemesidir. Bu, dosyayı bulamayacağınız anlamına gelir ve bu, Android’in dosyayı eksik olarak değerlendireceği anlamına gelir. Bu aynı zamanda, bir zamanlar bu verileri içeren yuvaların, yeni dosyalar için alana ihtiyaç duyulması durumunda, üzerine yazmak için uygun olarak işaretlendiği anlamına gelir. Sadece bu olduğunda veriler gerçekten kaybolur ve geri alamazsınız.

İşte bu yüzden telefonunuzu kullanmayı bırakmanız ve kesinlikle yeni fotoğraf çekmeyi veya yeni uygulamalar yüklemeyi bırakmanız çok önemlidir. Aslında, telefonunuzu gerçekten uçak moduna almanızı şiddetle tavsiye edilir. Bu şekilde e-postaları, WhatsApp fotoğraflarını ve güncellemeleri indirmesini önlemiş olursunuz.

Android Telefonda Silinen Dosyaları Geri Getirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Android telefonunuzda silinen dosyaları geri getirmenin birden fazla yolu var diyebiliriz. Fakat bu işlemin bir garantisi bulunmuyor, yani eğer şanslıysanız bütün fotoğrafları geri getirebilecekken hiçbir dosyayı geri getirememe olasılığı bile bulunuyor. Bu yüzden sizler için birden fazla yöntemi sıraladık.

1. Adım : Geri Dönüşüm Kutusunun Kontrol Edilmesi

Bu aşama biraz şans gerekiyor olsa bu işlemin sonunda dosyalarınızı hiç silmemiş gibi olursunuz! Tıpkı bir bilgisayar gibi, birçok Android telefonun da bir geri dönüşüm kutusu vardır, bu da dosyaların hemen tamamen kaldırılmadığı anlamına gelir. Örneğin, Samsung telefonlarıyla birlikte gelen Galeri uygulamasının böyle bir güvenlik ağı vardır (Bu aslında fotoğrafları silmenin neden cihazınızda yer açmadığının da açıklamasıdır.) Geri dönüşüm kutusunu kontrol etmek için, geri dönüşüm kutusuna geri dönmeniz yeterlidir. Resimler veya Albümler sekmesinde en üst seviyeye ve ardından sağ üstteki menüye dokunun. Bu, “Geri Dönüşüm Kutusu” seçeneğini içeren bir menü açacaktır. Bunu seçin ve tüm “silinmiş fotoğraflarınızın” bulunduğu bir klasöre götürüleceksiniz.

2. Adım : Bulut Yedeklemesinin Kontrol Edilmesi

Google Fotoğraflar ayrıca fotoğrafları 60 gün boyunca depolayan bir çöp kutusuna sahiptir, ancak bu biraz farklı çalışır. Bu işlem için Google Fotoğraflar fotoğraflarınızı Google Drive’a yedekler. Bunun anlamı, bir fotoğrafı başka bir uygulama aracılığıyla tamamen silseniz bile, Google fotoğrafları aracılığıyla kurtarılabilir olabilir.

Fotoğrafınızı veya videonuzu burada göremiyorsanız, sol üstteki menüden çöp kutusuna bakabilirsiniz. Dosyalar 60 gün boyunca burada kalacaktır. Hala şansınız yoksa bu işlemleri telefon uygulaması üzerinden değil internet sitesi üzerinden deneyebilirsiniz. Menüden Çöp Kutusu klasörünü de kontrol edimelidir. Fotoğraflarınızı Google Fotoğraflar’daki çöp kutusundan kaldırmış olsanız bile, bu değişikliklerin henüz Google Drive’a yansıtılmamış olma olasılığı vardır. Bu nedenle buradan da hızlıca kontrol edilmesi gerekir.

Google Drive hakkında bilmediğiniz bir şey, aslında cihazınızdaki herhangi bir klasörü yedeklemesini isteyebilmenizdir. Fotoğraflar’ı açın, ayarlara gidin ve ardından Cihaz klasörlerini yedekle’yi seçin. Bu, gelecekte Android veri kaybını önlemek için yararlı bir önleyici tedbirdir. Tabii ki, Gmail gibi diğer birçok uygulama da dosyalarınızı varsayılan olarak bulutta depolayacaktır.

3. Adım : WhatsApp Fotoğraflarını Geri Alma

Eğer geri getirmek istediğiniz dosya yanlışlıkla sildiğiniz bir WhatsApp fotoğrafıysa, denemek ve bu fotoğrafları geri almak için birkaç seçenek vardır. İlk olarak, WhatsApp’ın kendisinde yerleşik olan yedeği kontrol edin. Ayarlar > Sohbetler > Sohbet Yedeği’ne gidin. En son yedeklemenin ne zaman yapıldığını söyleyen bazı bilgiler görmelisiniz. Bu yeniyse, uygulamayı kaldırın ve Play Store’dan yeniden yükleyin. Bu size eski sohbetlerinizi ve medyanızı geri yükleme seçeneği sunar. Ayrıca fotoğrafları Google Drive’a yedekleme seçeneğini de göreceksiniz, bu nedenle bu seçenek etkinse buraya da bakmayı deneyin. Ancak yanlışlıkla son yedeğinizin üzerine tekrar yedek almış olabilirsiniz. Fotoğrafı silip daha yeni bir yedek başka fotoğrafı kaydettiyseniz bile WhatsApp cihazınızda, sunuculardan hangi fotoğrafların alınacağını söyleyen bir dizi yedekleme dosyası tutmaktadır. Bu sayede fotoğraf kaybedilmeyecektir. Seçtiğiniz dosya tarayıcısını kullanın ve ardından WhatsApp > Veritabanları’na gidin. Burada msgstore-2021-07-08.crypt12 gibi adlara sahip bir dizi dosya göreceksiniz. Bunlardan en yenisi bulunur ve msgstore-1991.crypt12 (veya ne isterseniz) olarak yeniden adlandırılır. Bu durumda WhatsApp, fotoğraflarınızın yedeğini alırken en son ikinci yedekleme dosyasını erteleyecektir. Fotoğraflarınızın orada olup olmadığını görmek için WhatsApp medya klasörüne bakmayı da deneyebilirsiniz.

Bunlara ek olarak WhatsApp, gönderdiğiniz fotoğrafların yanı sıra aldığınız fotoğrafların kopyalarını da saklar. Bu nedenle, birine bir fotoğraf gönderdiyseniz ve ardından onu telefonunuzun kamera klasöründen sildiyseniz, WhatsApp Media klasöründe yine de bir kopyası olabilir!

4. Adım : Bilgisayar İçin Android Veri Kurtarma Uygulamalarının Kullanılması

Bu adımlardan hiçbiri işe yaramadıysa, üçüncü taraf çözümleri denemeye başlamanız gerekir. Android veri kurtarma uygulamaları bazen gerçekten kaybolan verileri geri alabilir. Bu, Android tarafından silinmiş olarak işaretlenmiş olsa bile verilerin nerede depolandığına bakarak çalışır. Veri kurtarma uygulamaları bazen gerçekten kaybolan verileri geri alabilir. Kurtarmaya çalıştığınız verileri bozmamak için telefonunuzu mümkün olduğunca kullanmayı bırakmanızın önemli olduğu yer burasıdır. Bu aynı zamanda biraz zor durumda olduğunuz anlamına gelir. Ancak akıllı telefonunuza bir üçüncü taraf veri kurtarma uygulaması yüklemek aslında kaydetmeye çalıştığınız dosyaları geçersiz kılmanıza neden olabilir. Bu sorunu önlemek için her zaman önce bir masaüstü bilgisayar kurtarma uygulaması kullanmayı denemelisiniz. Recuva bu işlemler için en çok güvenilen masaüstü uygulamalarından biridir. Bu uygulamayı yüklenmesinin ardından uygulama, kayıp dosyalarınızı denemek ve kurtarmak için sizi bir kaç adımdan geçirir. Bu Android veri kurtarma yöntemi, dahili olarak depolanan dosyalara kıyasla bellek kartlarında depolanan dosyalar için biraz daha iyi çalışır.

5. Adım : Play Store’da Bulunan Android Veri Kurtarma Uygulamalarının Kullanılması

Recuva veya başka bir Android veri kurtarma uygulaması sorunu çözmediyse bir sonraki arama noktası doğrudan akıllı telefona yüklenen Android veri kurtarma uygulamalarını denemektir. Dürüst olmak gerekirse, bunun özellikle farklı sonuçlar vermesi pek olası değildir. Bununla birlikte, farklı uygulamalar biraz farklı yöntemler kullanma eğilimindedir bu nedenle denemekten kesinlikle zarar gelmez.

6. Adım : Dosyaların Geri Yüklenmesi

Arada sırada bir dosyayı kurtarabilirsiniz, ancak bunun tanınmayacak kadar bozuk olduğunu görebilirsiniz. Örneğin, bir fotoğrafı kaydedebilir ve görüntünün yalnızca ilk birkaç satırını görüntüleyebilirsiniz veya oynatılmayan bir video dosyası alabilirsiniz. Eğer dosyaların geri yüklenmesi sonucunda bu olursa, sizin için hasarlı dosyaları geri yüklemeyi teklif eden hizmetler vardır. Bu orijinal dosyanın ne kadarının hala hasarlı olduğuna bağlı olarak mümkün olabilir. (Yalnızca küçük bir sapma dosyanın çoğu uygulama tarafından okunamaz hale gelmesine sebep olur ve bu bazen manuel olarak düzeltilebilir.) Aynı hizmeti sunan programlar da var ama sadece gerçek insanlar tarafından yürütülen servislerle çalışmanızı tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde, sonuçta dosyalarınız kurtarıl bir yazılım parçasına çok para harcama riskiniz vardır.

7. Adım : Android Veri Kurtarma Hizmetlerinden Yararlanılması

Silinen dosyaya ne kadar ihtiyacınız olduğuna ve ne kadar bütçeniz olduğunuza bağlı olarak, başka bir seçenek de veri kurtarma hizmeti kullanmak olabilir. Bu hizmetler, çeşitli farklı yöntemler kullanarak herhangi bir cihazdan veri kurtarmayı sunar. Örneğin bazı şirketler hala üzerine veri yazılabilen cihazlardaki tüm verileri kurtarabileceklerini belirtmektedir. Bu şirketlerin cihazınızı şahsen toplaması gerekiyor ve muhtemelen yukarıda belirtilen dosya geri yükleme süreçleriyle birlikte burada listelenen stratejilerin bir kombinasyonunu kullanacaklar. Ancak yalnızca dosyayı kurtarılabilir olarak değerlendirirlerse ücret aldıklarını görünce kaybedecek çok şeyiniz yok. Tek sorun, bu listedeki diğer seçeneklerden çok daha pahalı olmalarıdır, bu nedenle bu dosyalara gerçekten ihtiyacınız olup olmadığı konusunda uzun ve sıkı düşünmeniz gerekir.


Bu rehberimizde Android Telefonda Silinen Dosyalar Nasıl Geri Getirilir? sorusunun yanıtını bir çok farklı yöntem ile beraber sizlere sunduk. Dosyalarınızı geri getirme ile ilgili sorularınız ve diğer kullanıcılar ile paylaşmak istediğiniz tavsiyeleriniz için sitemize yorum bırakabilirsiniz.

Yazar

İTÜ Fizik Mühendisliği öğrencisi olan Elif Ersoy, yaklaşık 5 yıldır sunucu ve bilgisayar işletim sistemleri üzerine çalışmalarını sürdürmekte olup; kariyerine İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nda devam etmektedir. Aynı zamanda Donanım Arşivi'nde günlük yaşamımızda neredeyse her kullanıcının karşılaştığı problemler üzerine içerik editörlüğü görevini yürütmektedir.

6 Yorumlar

6 yorum var

  1. Mehmet

    Nis 5, 2022 at 20:03

    7 yıl önce telefondan sildiğim resimleri kurtqrma şansım varmi 3 kez format atıldı 4 yıldır da kullanılmıyor cihaz bulman şart yonlendire biteceğiniz veri hizmeti varmi

    • Mehmet Yılmaz

      Nis 5, 2022 at 20:39

      3 kez format atıldıysa imkansız gibi bir şey diyebilirim.

  2. Asena

    Nis 24, 2022 at 10:59

    Dün android telefonumdaki ses video ve fotogralari dosyalarım cihaz ve sd kart üzerinden temizlik yapayım derken silmişim. Nasıl geri yükleyeceğim bilemiyorum. Çocuklarımın bütün anılarıni kaybettim

  3. Araf

    Şub 14, 2023 at 23:10

    Bir ay önce PC ye yedeklediğimi sandığım klasörlerimi telefondan silmiştim fakat klasörleri boş olarak yedeklemişim. Özellikle vefat eden bi yakınımla fotoğrafım olduğu için çok önemli bi hal aldı bu durum benim için. Kurtarma şansım var mı

    • Mehmet Yılmaz

      Şub 15, 2023 at 13:00

      Telefondaki yongalardan veri kurtarmak çok zor maalesef. Profesyonel destek almanızı öneririz.

  4. selin

    Eyl 15, 2023 at 18:48

    harika bir yazı olmuş mobilden kurtarma baya zor gerçekten

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Dolu dolu geçen bir ekim ayının ardından, yılın sonuna yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Ancak neyse ki kasım ayı da oyun dünyasına birçok yeni yapımın katılacağı...

Oyun Haberleri

Xbox oyuncuları için heyecan dolu bir hafta sonu daha başlıyor! Microsoft’un her hafta düzenlediği “Ücretsiz Oyun Günleri” etkinliği, bu hafta da beş muhteşem oyunla...

Oyun Haberleri

Sony, Kasım 2024’te PlayStation Plus üyeleri için ücretsiz oyun serisini duyurdu. Her zamanki gibi, PlayStation Plus Essential aboneleri ve üzeri için üç oyun mevcut...

Oyun İndirimleri

Epic Games Store, her hafta oyunseverlere sunduğu ücretsiz oyunlarla oyuncu topluluğunu büyütmeye ve onları yeni deneyimlerle tanıştırmaya devam ediyor. Bu haftanın Epic Games kullanıcılarına...