NZXT markasının sıvı soğutma tarafında gerçekten iddialı bir konumda olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Z serisi sıvı soğutmaları gerçekten çok başarılı. Bugün incelemesini yaptığımız Kraken Z53 model sıvı soğutma da bunun en net örneklerinden biri kesinlikle!
İncelememizdeki NZXT Kraken Z53 modeli 240 MM radyatöre sahip bir model. Fakat yüksek performans odaklı olduğunu söylersek çokta yanlış olmayacaktır. Diğer güzel yanı ise pompa kısmının üzerindeki yüksek kaliteli 24 Bit ekranı.
NZXT Kraken Z53 Sıvı Soğutma
NZXT Kraken Z53 model sıvı soğutma gerek fiyatıyla gerek performansıyla olsun oldukça üst seviye bir model. Bu modeli öne çıkaran şey ise performansından ziyade pompa tarafındaki dahili ekranı. Bu ekran 650 cd/m parlaklığa kadar çıkabilen yüksek kaliteli bir panele sahip. Ekrana sahip olan tek sıvı soğutma bu değil, fakat genel işlev ve görüntü kalitesi olarak kesinlikle en iyilerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
NZXT Kraken Z53’ün genel tasarımı tabii ki NZXT havasından ödün vermiyor. Kendine has NZXT tasarımı kendini hemen belli ediyor diyebiliriz. Kullanılan yüksek kaliteli fanlar aslında bunun bir örneği. Bu fanlar hem şık görünüyor hem de vida yerlerine kauçuk eklemek gibi ince detaylara sahip. Tabii ki fanlar RGB olsa daha ilgi çekici olabilirmiş fakat bu haliyle bile çok başarılı diyebiliriz.
Kraken Z53’ün radyatörü ortalama boyutlarda diyebiliriz. İki tarafında da NZXT markası basılmış, yani farklı kullanım senaryolarında da herhangi bir rahatsızlık çıkartmayacaktır. Radyatörün genel kalitesi ise tahmin edebileceğiniz gibi üst seviyelerde, zaten performansını görünce söylediğimize hak vereceksinizdir.
NZXT Kraken Z53 Teknik Detaylar
- Radyatör Boyutu: 240 MM, 123 x 275 x 30mm
- Uyumluluk: INTEL: LGA 1200, 115X, 1366, 2011, 2011-3, 2066 / AMD: AM4, sTRX4, TR4
- Pompa: Maksimum 2800 RPM
- Hortum: Dışı Örgülü Kauçuk
- Fanlar: AER 120MM
- Ekran: 320 x 320 24 Bit, Maksimum 650 CD/m Parlaklık
NZXT Kraken Z53 orta boylarda bir pompayla geliyor. Tabanı komple bakır ve termal macun uygulanmış bir şekilde bizleri karşıladı. Çevresindeki metal parçayı ise çevirerek değiştiriyorsunuz ve farklı işlemci soketlerine uyumunu ayarlayabiliyorsunuz. Ekran için ise kutu içerisinden çıkan kabloyla birlikte bağlantı yapabilirsiniz, daha sonra NZXT CAM ile özelleştirebiliyorsunuz. Sıvı soğutmanın hortumu ise ne kalın ne ince, bükülürken bir sorun çıkartmıyor ve güven veren bir yapıda.
Bu sıvı soğutmanın performansının iddialı olduğunu söylemiştik, bunu sağlayan şeylerden biri ise yüksek performanslı fanlar. AER P120 model bu fanlar özelleştirilmiş yaprak tasarımı, 2000 RPM maksimum hız ve 73 CFM değerine varan hava akışıyla gerçekten üst seviye fanlardan biri. Tabii gördüğünüz gibi herhangi bir aydınlatmaya sahip değiller.
NZXT AER P120 Teknik Detaylar
- Hız Aralığı: 500 – 2000 RPM
- Hava Akışı: 18 – 73 CFM
- Statik Basınç: 0.18 – 2.93 mm-H₂O
- Gürültü: 21 – 36 DBA
- Bağlantı: 4 Pin + PWM
Bu sıvı soğutmanın en can alıcı kısmı ise üzerindeki ekranı kesinlikle. 320 x 320 PX çözünürlüğe sahip bu ekran 24 bit renk desteğiyle birlikte adeta ufak bir monitör görevi görüyor. Burada çeşitli GIF’ler, görseller, sistem sıcaklığı, sistem durumunu göstermek gibi şeyleri farklı farklı modları kullanabiliyorsunuz. NZXT CAM yazılımı bu konuda gayet iyi diyebiliriz. Üstelik bu ekran 650 kandelaya varan parlaklığı sayesinde karartılmış camlı kasada bile rahatlıkla görünebiliyor.
NZXT Kraken Z53 Performans Testleri
NZXT Kraken Z53 model sıvı soğutmanın performans testlerini AMD Ryzen 9 5900X model çok üst seviye bir işlemciyle test ettik. Açıkçası sıvı soğutmayı iyice zorlamak istedik. Cinebench R20 testinde test sonlarına kadar 65 derecelerde kalmayı başardı işlemcimiz, iyi diyebileceğimiz değerler bunlar tabii ki.
Call of Duty Cold War oyununda ise işlemci bir hayli zorlanıyor haliyle. Çoklu oyunculu yapısıyla birlikte yüksek sistem kullanımına sahip bir oyun. Burada da 71 derecelere varan sıcaklıklara ulaştığını görüyoruz. Tabii bu testler ortam sıcaklığı, kullanılan kasa ve işlemciye göre büyük oranda değişebilir. Fakat biz bu testleri yaz sıcağında yaptık ve önü mesh olmayan bir kasa kullandık. Yani sizin daha iyi değerler almanız mümkün.
Sonuç
Bugün NZXT Kraken Z53 model sıvı soğutmanın yazılı incelemesini sizler için gerçekleştirdik. Bu sıvı soğutma üst seviyeye hitap ettiğini kanıtlar nitelikte bir performans sergiliyor. En güzel yanı ise üzerindeki yüksek kalite ekranı diyebiliriz.
Derya
Tem 8, 2024 at 07:10
Merhabalar. Bende 2×120 üstte, 3×120 önde, 1×120 arkada olmak üzere totalde 6 stok fanlı üst ve önü tamamen ızgaralı bir kasa bulunuyor. Bu kasayla birlikte; MSI B560M Pro-E anakart ve Intel i7 11700KF işlemci kullanmaktayım. Aldığım hava soğutucu yetersiz kaldığı için anlartım yandı ve serviste tamirde şu anda. O yüzden sıvı soğutma almayı düşünüyorum. Aklımda birkaç model var NZXT’ e ait; bunlardan birisi yeni çıkan RGB modlu Z53 serisi, diğer ikisi de Kraken 240 ve Kraken Elite 240. Kraken 240, Z53 ile aynı ekran boyutları ve çözünürlüğe sahipken, ekranı özelleştirilebilir durumda. Elite ise Kraken ve Z’ nin 2 katı çözünürlük ve büyüklükte ekranına sahip. Kraken ile Elite arasında yaklaşık 3 bin TL civarlarında fiyat farkı var ve bu fark benim için; 3bin ile 6bin olsa göze alınabilecek bir fark iken 6bin ile 9bin bandında olması beni oldukça düşündürüyor. Z serisi ile Kraken serisinin bir farkı da CFM değerlerinde kendisini gösteriyor ki resmi sitesinde Z53 için bu değer max 53.8CFM iken, Kraken ve Kraken Elite serisi içinse max 78.8CFM’ ye kadar çıkabilmekte. Sizce ekran boyutu; aradaki yaklaşık 3bin TL farka değer mi? Z53’ ün ekranı ne kadar boyut olarak? Çok ufak değilse çözünürlüğü sorun değil benim için. Bu arada 1-2 sene sonra ilkemcimi i7 13700kf yapmayı planlıyorum.
Mehmet Yılmaz
Tem 8, 2024 at 13:59
Selamlar. Bahsi geçen modellerin incelemelerini yapmadan buna net bir cevap vermek maalesef mümkün değil.