Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

45.000 TL Bütçe ile All Star Premium 3 Topluyoruz

 

Bugünkü sistem toplama yazımız diğerlerinden biraz daha özel olacak. Üst seviye performansı hedeflediğimiz All Star Premium serisi sistemlerin üçüncüsüne bu yazımızda detaylıca bakacağız.

Üst seviye edit işleri, çeşitli kurgu işleri ve yüksek kare hızlarında oyun oynamak gibi çeşitli hedeflerle kurulan bu sistemin ana parçalarını Ryzen R9 3900X işlemci ve Asus Rog Strix GeForce RTX 2080 Ti olarak tercih ettik.

ANAKART

İlk olarak sistemimizin anakartıyla başlıyoruz. Bütçemiz çok yüksek olduğu için rahatlıkla en üst seviye anakartlardan birini tercih edebildik. Asus ROG Crosshair VIII Formula modeli bu bütçe için bir hayli uygundu. Anakartın kutusuna baktığımız zaman kırmızı siyah renklerin vurgulandığını görüyoruz. Alt tarafta ise Crossfire, SLI ve Pci Express 4.0 gibi teknolojilerin logoları bulunuyor.

Anakartı kutusundan çıkardığımız zaman gerçekten premium bir tasarım karşılıyor. EK damgalı özel sıvı soğutma destekli soğutma blokları bir hayli büyük tercih edilmiş. Parlak olarak gördüğünüz kısımlarda ise Aura Sync uyumlu RGB LED’ler bulunmakta.

Anakart bir hayli üst seviye olduğu için alt tarafında bile oldukça geniş bir metal plaka bulunuyor. Koyu gri renklerde tercih edilen bu arka plakada ROG gözüne yer verilmiş ve gayet şık durmakta.

Anakartın sağ üst köşesine baktığımızda uzay kurulum için yerleştirilen güç ve reset tuşlarını görüyoruz. 24 Pin güç girişinin hemen yanında ise kasanın ön Type-C portu için bir adet bağlantı noktası yerleştirilmiş.

Anakartın alt bölümüne baktığımızda X570 çipsetini soğutan aktif bir fan görüyoruz. Bunun hemen yanında ise 2 adet, metalle güçlendirilmiş Pci Express 4.0 slotları bulunuyor, bu metal güçlendirmeler sayesinde takacağınız ağır ekran kartlarının slota bindirdiği baskı azaltılmış oluyor.

En sol kısımda ise Asus’un üzerine özellikle düştüğü ses çözümü olan SupremeFX ses çipini görüyoruz. Bu ses çipi bir hayli üst seviyeye hitap ediyor sunduğu temiz ve yüksek kaliteli ses çoğu kullanıcı için fazlasıyla yetecektir.

Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çipset: AMD X570
  • İşlemci Desteği: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, AM4 APU, AM4 Athlon
  • Bellek Desteği: DDR4 Maksimum 5000 MHz
  • Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 8 x Sata 3.0, 2 x M.2 PCIe 4.0 SSD
  • Genişleme Yuvaları: 3 x PCI Express 4.0 X16, 1 x PCI Express 1x
  • Arka Usb Portları: 8 x USB 3.2 Gen2, 4 x USB 3.2 Gen1
  • Görüntü Çıkışları: 
  • Ses: Rog SupremeFX S1220 8 Kanal
  • Boyut: ATX

İŞLEMCİ

Sistemdeki işlemci tercihimiz AMD’nin üçüncü nesil Ryzen 9 3900X işlemcisinden yana oldu. Bu işlemci ev üst seviyelere oynayan oldukça performanslı bir işlemci. Ayrıca üzerinde Pci Express 4.0 gibi güncel teknolojileri de barındırmakta. İçerisinden ise Wraith Prism RGB soğutucu çıkmakta tabii biz bu pahalı sistemde onu kullanmayacağız.

Bu işlemci 12 çekirdek ve 24 izleği ile yapılacak kurgu işleri için fazlasıyla yeterli. Render performansı olarak 1950X işlemciyle neredeyse aynı sonuçları verirken oyun konusunda ise 1950X işlemciyi ciddi anlamda geçmekte.

Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çekirdek: 12
  • İzlek: 24
  • İşlemci Temel Frekansı: 3.8 GHZ
  • İşlemci Boost Frekansı: 4.6 GHZ
  • Toplam L3 Önbellek: 64 MB
  • Toplam L2 Önbellek: 6 MB 
  • Toplam L1 Önbellek: 768 KB 
  • Gpu Modeli: Bulunmuyor
  • TDP: 105W
  • Pci Express: 4.0
  • Üretim Teknolojisi: TSMC 7 NM
  • Soğutucu: Wraith Prism RGB

EKRAN KARTI

Sistemde kullandığımız Asus ROG Matrix Platinum GeForce 2080 Ti ekran kartının kutusuna baktığımızda tıpkı anakartta olduğu gibi siyah-kırmızı renk şemalarını görüyoruz. Fakat bu ekran kartı Nvidia tabanlı olduğu için yeşil renklere de yer verilmiş.

Ekran kartını kutusundan çıkarttığımızda 3 fanlı dev bir tasarım görünüyoruz. Bu 3 fan Asus’un yeni yenil tasarımlı fanları ve çift bilyalı tasarımı ile bir hayli uzun ömürlü ve sessiz. Buradaki parlak yüzeylerde ise Aura Sync uyumlu RGB aydınlatmalar bulunmakta.

Ekran kartını çevirip arkasına baktığımzıda siyah renklerde büyük bir arka plaka görüyoruz. Tasarımı geliştirmek adına paralel çizgilerle güzel bir desen uygulanmış. Ayrıca sağ tarafta kalan ROG gözü ise RGB aydınlatmaya sahip. Bu arka plakanın görevi ise kartın bileşenlerine pasif bir soğutma sağlama ve koruma.

Ekran kartının üzerinde kalan kısmında ise oldukça geniş parlak biz kısım bulunuyor. Bu kısım 3 boyutlu ayna tasarımına sahip ve sonsuzluk efekti oluşturulmuş. Bu kısım da aynı şekilde Aura Sync uyumlu yani renklerini ayarlayabiliyorsunuz.

Gelelim bu ekran kartını diğerlerinden ayıran noktaya. Bu ekran kartının içerisinde tıpkı işlemcilerde kullandığımız gibi bir sıvı soğutma bulunmakta. Sıvı soğutma pompasını ve radyatörünü bu kadar dar bir alana yerleştirerek Asus çok iyi bir mühendislik sergilemiş.

Teknik Detaylar

  • GPU: TU102-300A-K1-A1
  • Mimari: Turing
  • CUDA: 4352
  • Baz Çekirdek Frekansı: 1350 MHz
  • Boost Çekirdek Frekansı: 1800 MHz
  • Bellek Frekansı: 14800 MHz GDDR6 
  • Bellek Bant Genişliği: 352 Bit
  • Bellek Miktarı (VRAM): 11 GB
  • Görüntü Çıkışları: 2 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.0B, USB Type-C
  • Çoklu Ekran Kartı Desteği: Nvidia SLI
  • Üretim Teknolojisi: 12nm
  • Desteklenen Teknolojiler: Nvidia G-Sync, Ray Tracing, DirectX 12, FanConnect 2
  • Güç Konnektörleri: 2 x 8-Pin
  • TDP: 250W

BELLEK

Sistemimiz Ryzen olduğu için bellekler özellikle büyük bir önem kazanmakta. Üst seviye bir sistem olduğu için bu konudaki tercihimizi Gskill TridentZ Neo belleklerden yana kullandık. Bu bellekler 4*16 GB kapasite sunmakta yani günümüz için fazlasıyla yeterli bir kapasite.

Belleği kutusundan çıkartıp baktığımızda siyah-beyaz renklerde bir soğutucu blok görüyoruz. Üst kısımlarda ise homojen dağılımda şeffaf RGB bölümler bulunmakta. Bu bellekler 3600 MHz yani oldukça yüksek bir frekansta çalışmakta, bu bütçedeki bir sistem için bu frekans şart denebilir. Gecikme değeri de CL16 gibi düşük bir değer olduğu için 4000 MHz frekansına kolayca overclock olabilmekte.

DEPOLAMA

Kurguların yapılacağı ana sistem diski olarak XPG’nin Gammix S50 model 1 TB M.2 SSD’sini tercih ettik. Bu disk X570 platformunun sağladığı Pci Express 4.0 hızlarına erişebilen çok üst seviye bir disk. Saniyede 5 GB değerine varan okuma ve 4.4 GB değerlerine varan yazma hızlarına ulaşabiliyor. Bu yüksek hızlara ulaşan disk bize kurgu işlerinde oldukça fazla lazım olacaktır fakat bu kadar hızı stabil olarak tutmak için ise bu diskte kalın ve şık bir soğutucu da kullanılmış.

Sistemdeki ham videoları tutacağımız diskimiz ise XPG’nin SX8200 Pro M.2 2 TB modeli olacak. Bu disk diğeri kadar hızlı bir değil, zaten Pci Express 3.0 standartını desteklemekte. Diğeri kadar hızlı değil demiştik fakat 3.0 standartı için oldukça hızlı bir disk, 3.5 GB okuma ve 3 GB yazma değeri bizim için bir hayli yeterli. Ayrıca kutu içeriğinden ufak bir soğutucu plaka da çıkmakta.

İşleri bitirip dosyaları kayıt edeceğimiz diskler ise Seagate’in üst seviye güvelik ve performans sunan Ironwolf 16 TB diskleri olacak. 240 MB değerlerine varan okuma ve yazma hızı sunan bu disklerden 2 adet tercih ettik. Bunun sebebi ise Raid 1 kurulumu ile dosyaları iki diske birden yazıp güvenliği daha da yükseltmek.

KASA

Böyle özel bir sistemde özel bir kasa kullanmasak olmazdı tabii. Kasa tercihimiz Cougar’ın Conquer modelinden yana oldu. Bu kasa özgün tasarımının yanı sıra sunduğu özelleştirme seçenekleri ile de oldukça farklı bir kasa.

Demonte olarak gelen bu kasayı kurduğunuz zaman çok ağır ve büyük bir kasa ortaya çıkmış oluyor. Hem sağı hem solu temperli camlardan oluşan bu kasanın fotoğrafta gördüğünüz turuncu kısımlarına da çeşitli modlamalar yapılabilmekte.

Kasanın temperli camlarının tasarımı da bir hayli özel. Dümdüz bir cam yapmak yerine özel kıvrımlı ve oldukça kalın bir temperli cam kullanılmış. Alt kısımlarına da gri renklerde “Cougar” yazısı yerleştirilmiş.

GÜÇ KAYNAĞI

Üst seviye bir sistemde tercih edilmesi gerektiği gibi çok performanslı bir güç kaynağı seçtik. Asus’un ROG Thor 1200W güç kaynağı bizim sistemimizin şimdiki hali için fazlasıyla yeterli. Bu kadar yüksek kapasite tercih etmemizin sebebi ise sistemdeki RTX 2080 Ti ekran kartını ileride SLI yaparak daha yüksek bir performans amaçlamamız.

Bu güç kaynağı gerçekten çok özel. Size bakan kısmında bulunan OLED ekranında sistemin tükettiği gücü anlık olarak görebiliyorsunuz gerçekten iyi düşünülmüş bir hareket. Ayrıca sağda kalan ROG gözü ve RGB şerit Aura Sync uyumlu, yani istediğiniz gibi kontrol edebiliyorsunuz.

Güç kaynağının tam modüler yapısının yanı sıra bu moduler kablolar modlu olarak sleeved bir şekilde geliyor. Bildiğiniz gibi sleeved kabloları haricen almaya kalktığınız zaman bir hayli pahalı oluyor. Fakat Asus bu üst seviye güç kaynağının kutu içerisine bu kablolardan yerleştirerek çok iyi bir hamlede bulunmuş.

ROG Thor 1200W güç kaynağının detaylarına baktığımız zaman içerisinde özel soğutma çözümleri görüyoruz. Zaten 80+ Platinum sertifikası ile oldukça verimli olan bu güç kaynağında 0 DB fan özelliği de es geçilmemiş, yani boştayken fan çalışmamakta.

SIVI SOĞUTMA

Oldukça güçlü bir işlemci kullandık, bütçemiz bir hayli yüksek. İşte bundan dolayı sıvı soğutma tercihimiz de bir hayli üst seviye oldu. Asus ROG Ryujin 360 sıvı soğutma, 360MM dev radyatörü, endüstriyel Noctua marka üst seviye fanlarıyla gerçekten en iyilerden biri olmaya oynuyor.

Bu sıvı soğutmanın dahili fanlarını çıkartak 360MM dev radyatörünün üzerine Bitfenix Spectre PRO RGB fanlardan taktık. RGB senkronizasyonun bozulmaması için bu tercih oldukça iyi oldu. Zaten bu fanlar şık tasarımı ve başarılı performansıyla bir hayli üst seviye.

Sıvı soğutmanın pompa kısmına baktığımız zaman yine parlak bir yüzey görüyoruz. Bu parlak yüzeyin hemen altında 1.77 inç boyutunda OLED bir ekran bulunuyor. Burada ROG logosu gibi çeşitli görseller kullanabiliyorsunuz, ya da istediğiniz biz yazıyı yazmanız mümkün. Hemen yanında ise yine Aura Sync uyumlu ayarlanabilir bir RGB aydınlatma bulunmakta.

ÖZELLEŞTİRMELER

Kasadan ve sıvı soğutmanın içerisinden çıkan fanları kullanmayıp Bitfenix markasının Spectre Pro RGB fanlarını kullandık sistemimizde. 6 tanesi sıvı soğutmada olmak üzere toplam 8 adet fan ile soğutma ve görüntü açısından sistemimiz gerçekten başarılı oldu. Üstelik bu fanların da Asus Aura Sync desteği bulunmakta.

Kasada bulunan o turuncu kısmın rahatlıkla modlanabileceğinden bahsetmiştik. Biz ise bu kısma kendi tasarladığımız özel pleksiyi yerleştirdik. Gördüğünüz gibi birebir aynı şekilde olan bu plekside “ALL STAR PREMIUM III” yazısı gibi çeşitli yazılar ve sistemde kullandığımız markaların logoları bulunmakta. Bu pleksiyi özel kılan kısım ise adreslenebilir RGB LED’lere sahip olması. Yani bu aydınlatmayı da Aura Sync ile kullanabileceğiz.

SİSTEMİN PERFORMANS TESTLERİ

Testlerimize ilk olarak sistemde kullandığımız 1 TB XPG Gammix S50 PciE 4.0 diskimizle başlıyoruz. Ana sistem diskimiz olacak bu disk sayesinde kurgu işlerinde yavaşlığın önüne geçeceğiz. Crystal Disk Mark testinde saniyede 5 GB değerine varan okuma ve 4.1 GB civarlarında bir yazma hızı almayı başardık. Bunlar gerçekten çok yüksek değerle!

Ham videoları depoladığımız SX8200 Pro diskine baktığımız zaman ise 3.3 GB seviyelerinde bir okuma ve 3 GB seviyelerine varan bir yazma hızı görüyoruz. Bu yüksek hızlar sayesinde yüksek boyuttaki video dosyalarını işlerken herhangi bir takılma yaşamıyoruz!

İkinci testimiz ise işlemcilerin render gücünü ölçmek için en iyi çözümlerden biri olan CineBench R20 ile oluyor. Ryzen 9 3900X işlemciyi 4.3 GHz değerine overclockladığımız zaman çokluda 7779 gibi çok yüksek bir değer elde ederken teklide ise 522 skor almayı başardık!

İşlemciyi stok hızlarda bıraktığımız zaman ise bu skorlar 6985/517 seviyesinde kalıyor, açıkçası çoklu çekirdek skorundaki artış gerçekten çok yüksek! Core i9-9900K ise sadece 4906/511 seviyesinde kalabiliyor.

İlk oyun testimizi Call of Duty Modern Warfare ile yapıyoruz. Sistemin bütçesine yakışacak şekilde ayarları 2K çözünürlük ve Ray Tracing dahil bütün ayarları en yükseğe alarak yapıyoruz tabii. Gördüğünüz gibi 90-110 FPS arasında çok yüksek değerler görmeyi başardık!

İkinci oyun testimizi ise yeni ve güçlü oyunlardan biri olan Control ile yapıyoruz. 2K çözünürlük ve Ray Tracing en yüksek ayarlarda yaptığımız testlerde FPS değerinin 50 gibi nispeten düşük kaldığını görüyoruz. Ray Tracing ayarını kapattığımız zaman ise FPS değeri 80 gibi değerlere çıkıyor. Control oyununda Ray Tracing ayarını kapatmak bize gerçekten yüksek bir FPS kazancı sağlayabiliyor.

Diğer bir oyun testimiz ise Metro Exodus ile oluyor. Yine 2K çözünürlük en yüksek grafik ve Ray Tracing ayarlarında bu sefer 100 FPS gibi yüksek değerleri görüyoruz. Oyunun grafikleri mükemmel olmasına rağmen Control oyununun 2 katı FPS değerleri görmek mutlu edici açıkçası!

Son oyun testimizi ise hızlı rekabetçi oyunlardan biri olan Apex Legends ile yapıyoruz. Yine bu sisteme yakışacak şekilde 2K çözünürlük ve en yüksek grafik ayarlarında yaptık testimizi. Gördüğünüz gibi 140 ile 165 FPS arasında çok yüksek değerler aldık. Fakat oyunda FPS kilidi olduğunu söylemeden geçmeyelim!

 

SONUÇ

Çeşitli kurgu işleri ve yüksek FPS’de oyun oynamak için topladığımız All Star Premium 3 sistem, R9 3900X işlemcisi, özel sıvı soğutmalı Rog Matrix 2080 Ti ekran kartı ile gerçekten çok üst seviye bir performansa sahip oldu. Bunun yanı sıra özelleştirdiğimiz kasası ve RGB aydınlatmaları ile de oldukça şık bir sistem elde ettik.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

1 Yorum

1 yorum

  1. Ahmet_aa

    Mar 8, 2020 at 16:47

    Abi bu bilgisayarın parçalarnı nerden aldın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun İndirimleri

Epic Games Store, oyuncuları mutlu etmeye devam ediyor ve bu hafta da iki dikkat çekici oyunu ücretsiz olarak sunuyor: Castlevania Anniversary Collection ve Snakebird...

Sistem Gereksinimleri

Obsidian Entertainment’ın merakla beklenen fantezi RPG oyunu Avowed, çıkışına yaklaşırken sistem gereksinimlerini açıkladı. 18 Şubat 2025’te piyasaya sürülecek olan bu yeni açık dünya macerası,...

Oyun Haberleri

Hayatta kalma ve aksiyon oyunları arasında dikkat çekici bir yer edinecek olan Atomfall, 27 Mart 2025’te oyuncularla buluşmaya hazırlanıyor. Rebellion’un geliştirdiği bu heyecan verici...

Sinema Haberleri

Ülkemizde en çok aboneye sahip dijital içerik platformu unvanına sahip Netflix, yeni yerli yapımlar ile karşımıza çıkmaya devam ediyor. Netflix yerli yapımlar konusunda kalitesini...