Geçtiğimiz günlerde ilk defa bir insana kendi hücrelerinden, 3D baskı yoluyla üretilmiş olan bir kulak nakledildi.
Dünya’da her yıl iki bin bebekten birinde, az gelişmiş ya da tamamen eksik kulak durumu olan mikroti sendromu görülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir tıp şirketi olan 3DBio Therapeutics (Üç boyutlu Biyo Terapötik) doğuştan kulak deformitesi olan yani mikroti sendromu bulunan bir kadına, kendi hücrelerinden üç boyutlu baskı ile üretilmiş bir kulağı başarıyla naklettiklerini duyurdu.
Üretiminde Hastanın Kendi Hücreleri Kullanıldı
Geçmişte mikroti bulunan bireylerin tedavisinde sentetik malzemeler ya da kaburga greftleri kullanılıyordu ve bu tedavilerde uyuşmazlık sorunu meydana gelme ihtimali yüksekti. Üç boyutlu baskı ile üretilen kulak ise hastanın kendi hücrelerinden yapıldığı için, kulağa uymama veya vücudun reddetmesi ihtimali neredeyse sıfıra inmiş duruma geldi.
Daha önce farklı yollarla, organa ihtiyaç duyan bireyler için ya başka bir insandan organ alınıyor ya da hayvanlarda yetiştirilip (birkaç ay önce domuzda yetiştirilmiş olan kalbin bir insana nakledilmesi gibi, nakledilen kişi birkaç ay sonra hayatını kaybetti) yapılıyordu. Bu yollarla yapılan tedavilerde organın reddedilmesi gibi ciddi bir sorunla karşılaşılıyordu. Kulak tedavisinde kullanılan teknik ise önümüzdeki yıllarda bu sorunu tamamen tarihe gömebilir.
Kaynak: https://www.nytimes.com/2022/06/02/health/ear-transplant-3d-printer.html