Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

1800 TL Bütçe İle Ryzen APU Sistem Toplama


1800 TL BÜTÇE İLE RYZEN APU SİSTEM TOPLAMA REHBERİ

Uygun fiyatlı sistem toplama rehberlerimize bu sefer 1800 TL bütçe ile APU sistem toplama rehberimizle devam ediyoruz. Bu seferki sistemimizde AMD’nin yeni çıkarttığı R3 2200G isimli APU’suna yer verdik. Bu APU, işlemci gücü olarak R3 1300X civarında olduğu için ileriye dönük yükseltme imkanıyla oldukça ilgi çekici oluyor. Üstelik seçtiğimiz 450W sağlayan Corsair güç kaynağı ile herhangi bir güç sorunu çekmiyorsunuz.

Dilerseniz BURAYA tıklayarak sistemin hazır toplanmış haline ulaşabilirsiniz.

ANAKART

Fiyat performans APU sistemimizin anakart tercihini MSI’ın B350M PRO-VDH anakartından yana kullandık. Bu anakart uygun fiyatına rağmen özel ses çözümü, pasif mosfet soğutucu gibi özellikler barındırarak sistemimizde yer bulmayı başarıyor. Ayrıca AMD’nin B350 chipsetini barındırdığı için işlemcimiz için yeterli bir overclock imkanı sunuyor.


Diğer bir önemli detay ise tabii ki 4 adet RAM slotu barındırması. APU’lar VRAM olarak sistem belleğini kullandığı için şuan 6 GB gibi bir miktar rame sahip oluyorsunuz ama anakartımızda daha 2 adet boş slot olduğu için bunu ileride çok daha yükseltebilirsiniz.

Teknik Detaylar

Soket: AMD AM4
Çipset: AMD B350
İşlemci Desteği: Ryzen İşlemciler, 7. Nesil APU, AM4 Soket Athlon
DDR4 Bellek Desteği: 1866/ 2133/ 2400/ 2667(OC)/ 2933(OC)/ 3200(OC)+ Mhz
Bellek Kanal: Çift Kanal
Depolama: 4 Adet Sata 3, 1 Adet M2
Maksimum Bellek: 64 GB, Toplam 4 Slot
Pci Ex: 1 x PCI-E 3.0 x16 slot, 2 x PCI-E 3.0 x1 slot
Arka Usb Portları: 4 Adet USB 3.1 Gen 1, 4 Adet USB 2.0
Boyut: m-ATX

İŞLEMCİ

Gelelim sistemize güç verecek olan APU’muza. Bu yöndeki tercihimiz kısa süre önce tanıtılan bir model olan R3 2200G oldu. Bu APU uygun fiyatına rağmen 4 çekirdek sunuyor ve içerisinde Vega 8 GPU’sunu barındırıyor.

Teknik Detaylar

Soket: AM4
Çekirdek: 4
İzlek: 4
İşlemci Temel Frekansı: 3.5 GHZ
İşlemci Turbo Frekansı: 3.7 GHZ
Toplam L2 Önbellek: 2 MB
Toplam L3 Önbellek: 4 MB
Çarpan Kilidi: Açık
Gpu Çekirdeği: 8
Grafik Frekansı: 1100 MHz
TDP: 65W
Soğutucu: Wraith Stealth

BELLEKLER

APU sistemlerde en önemli olan kısım ise kesinlikle kullanılan belleklerdir. Bu yöndeki tercihimizi Gskill’in Ripjaws V serisi 2800 MHZ 2*4GB ramlerinden yana kullandık. Bu bellekler 15CL gecikme değeri ile ve şık kırmızı soğutması ile oldukça iyi bir performans verecektir.

DEPOLAMA

Sistemimizin depolama tercihini düşük bütçede kalmak adına sabit diskten yana kullandık. Bu yöndeki tercihimiz Western Digital’in 1 TB kapasiteyi 7200 RPM hız ve 64 MB cache bellek ile sunan WD10EZEX modelinden yana oldu. Bu disk uzun süredir fiyat performans olarak başarılı işlere imza atıyor ve 190 MB/S okuma-yazma hızlarına ulaşmayı başarıyor.

KASA VE GÜÇ KAYNAĞI

Sistemimizde kasa olarak Corsair’ın fiyat performans odaklı bir modeli olan Spec 04’ü kullandık. Bu kasa uygun fiyatına rağmen kalitesi ve şık tasarımıyla oldukça iyi işlere imza atıyor. Ayrıca 120MM sıvı soğutma desteği ve pencereli kapak gibi özelliklere de sahip.

Gelelim bizim için ileriye dönük geliştirmemize olanak tanıyarak olan güç kaynağımıza. Bu konuda fiyat performans odaklı bir model olan Corsair VS450’yi tercih ettik. Bu güç kaynağı 80+ bir verimlilik sunarken 12V kanalından ise 408W gibi oldukça yüksek bir değer sunuyor.

SİSTEMİN PERFORMANS TESTLERİ


Olmazsa olmaz testlerimizden biri olan Counter Strike:Global Offensive testinde 1080P çözünürlük ve düşük ayarlarda yaptığımız testlerde 18 kişilik bir sunucuda ortalama olarak 100-110 FPS gibi oldukça yüksek değerlere imza attık.

Günümüzün popüler oyunlarından biri olan PUBG’de ise 1080P düşük ayarlarda 25 FPS gibi maalesef pek akıcı değerler göremedik. 720P çözünürlükte ise ortalama 40 FPS civarlarında oldukça akıcı bir oyun deneyimi gözledik.


Oldukça fazla istek alan diğer bir oyunumuz ise Rainbow Six Siege oluyor. 1080P düşük ayarlarda ortalama 60 FPS alarak oldukça akıcı bir oyun deneyimi yaşıyoruz. 720P çözünürlükte ise 90 FPS gibi çok yüksek değerlere çıkmayı başardık.

SONUÇ


Bütçemiz günümüz için oldukça düşüktü, fakat düşük bütçeli kullanıcılar için ileride yükseltme imkanı tanıyan ve kaliteli bileşenlerle bir sistem kurmayı başardık. Kullanıcılar bu sisteme ileride çıkacak güçlü bir ekran kartını ya da daha fazla RAM’i kolaylıkla takacaktır.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Teknoloji Haberleri

AMD’nin DLSS’e rakip olarak çıkarttığı FSR teknolojisi yıllar içerisinde büyük gelişim gösterdi. Fakat FSR hâlâ bir donanım gereksinimi duymayan, yazılımla çalışan bir teknoloji. Haliyle...

Teknoloji Haberleri

CES 2025 fuarı tam hızıyla devam ediyor. Ülkemiz saatine göre gece geç saatlerde Nvidia’nın resmi sunumu yapıldı. Bu sunumla birlikte GeForce RTX 5000 serisi...

Teknoloji Haberleri

AMD’nin Ryzen 7 9800X3D işlemciden sonraki en güncel 3D V-Cache işlemcileri olarak olan Ryzen 9000X3D serisi diğer işlemcileri bugünkü CES fuarıyla birlikte resmi olarak...

Oyun Haberleri

Grand Theft Auto 6’nın çıkış tarihi hakkında spekülasyonlar sürerken, Rockstar Games’in ekibi 2025 çıkış penceresi konusunda oldukça net bir mesaj veriyor. GTA serisinin merakla...