Bugünkü rehberimizde SSD alırken nelere dikkat edilmeli? bunlardan bahsedeceğiz. Hatırlayacaksınızdır, geçtiğimiz günlerde HDD alırken dikkat etmeniz gerekenleri sizler için derlemiştik. Bunun üzerine SSD alırken dikkat etmeniz gerekenleri yapmasak olmazdı tabii ki!
Fakat SSD seçimi HDD seçimine göre biraz daha zor bir konu aslına bakılırsa. İşte bugünkü rehberimizle birlikte bu seçimi sizin için daha kolay ve rahat bir bir hale getirmeyi hedefliyoruz.
İçindekiler
SSD’yi Neye Göre Almalıyız?
Güncel bir sistem topluyorsanız açıkçası SSD kullanmanız şart diyebiliriz. Çünkü günümüzdeki HDD’lere oranla SSD’lerin sundukları performans gerçekten çok üst düzeylerde. Tabii bu SSD seçimini yaparken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler yok değil. Bugünkü rehberimizde sizlere dikkat etmeniz gereken şeyleri anlatacağız!
Bütçenize ve Kullanımınıza Göre Seçim Yapın
En önemli konu tabii ki bütçeniz ve kullanım alanınız olacaktır. Giriş seviyesi bir sistem topluyorsanız saniyede GB seviyelerine varan okuma ve yazma hızları sunan PCI Express M.2 SSD’leri almak zorunda değilsiniz. Bütçeniz düşükse daha çok 2.5 inç boyutundaki SATA arayüzünü kullanan SSD’leri tercih etmenizi öneririz, çünkü bildiğiniz gibi disk yükseltmesi yapmak zor bir iş değil. Fakat eğer ana bileşenlerden kısarsanız upgrade işi sizi zorlayabilir.
Detaylandırmak gerekirse örneğin çok yüksek boyutlu dosyalarla uğraşıyorsanız, devamlı render yapıyorsanız tabii ki PCI Express M.2 SSD almanızı öneririz, çünkü bu program üzerindeki işlemlerinizi bir hayli hızlandıracaktır. Fakat gündelik kullanım ve 1-2 oyun yüklemek için çok üst seviye SSD’ler almak zorunda değilsiniz!
Bunların haricinde bazı SSD’lerde cache bulunuyor. Özellikle büyük dosyalarda çalışanlar için bu tarz SSD’ler çok daha mantıklı. Fakat fiyatlandırmaları biraz daha arttığı için bütçenizi zorlayabilirler!
SSD’nin Bağlantı Arayüzüne Dikkat Edin!
Örneğin eski bir bilgisayarınızı hızlandırmak istiyorsanız SSD tercihi en mantıklı şeylerden biridir. Çünkü özellikle eski mekanik diskler bir hayli yavaş oluyor ve sizin kullanımınızı büyük oranda kısıtlıyor. Fakat eski bir sisteme güncel bir M.2 SSD takmanız bazı dönüştürücüler haricinde pek mümkün olmayacaktır. Eski bir sistemde muhtemelen Sata 3.0 ya da Sata 2.0 girişleri bulunacaktır.
Bu bilgiyi doğrulamak için anakartınızın/cihazınızın üreticisine başvurun ya da anakartınızın modelini yazarak fikir sahibi olunuz. Eğer bilmeden M.2 SSD alırsanız bu diski sisteminize maalesef takamayacaksınız. Dönüştürücüler yok değil, fakat fiyatları çok uygun sayılmaz!
Alacağınız SSD’nin Özelliklerini Mutlaka Kontrol Edin!
Günümüzde bir SSD alacaksanız güncel bir SSD modeli almanız çok daha mantıklı olacaktır. Çünkü teknolojinin gelişmesiyle birlikte yongaların teknolojisi de bir hayli gelişti. Günümüzdeki 3D Nand yongalar önceki nesil yongalara oranla çok daha iyi bir ömür ve hız sunuyor. Tercihiniz 3D Nand TLC, QLC yongalara sahip güncel SSD modellerinden yana olsun. Ya da daha pahalı çözümler yok değil, örneğin SLC ya da MLC, fakat bunlar günümüzde oldukça pahalı oluyor.
M.2 SSD Alacaksanız Bağlantı Standartına Dikkat Edin
Günümüzde maalesef çok yanlış bir algı var. M.2 SSD yazısı görüldüğü zaman bu SSD’nin normal bir Sata 3.0 2.5 inç SSD’den çok daha hızlı olduğu varsayılıyor. Bu algı aslında oldukça yanlış, çünkü alacağınız M.2 SSD eğer SATA arayüzüyle çalışıyorsa muhtemelen çok yakın hızlar verecektir, yani sınırı yine 550 MB/SN civarlarında kalır.
Daha yüksek hızda SSD’ler almak istiyorsanız M.2 PCI Express NVMe modellere yönelmeniz gerekiyor. Eğer üst seviye bir model alacaksanız saniyede 7 GB seviyelerine varan okuma ve yazma hızları sunan çok yüksek performanslı SSD’ler bulunuyor. Bu yüzden M.2 SSD almadan önce mutlaka bağlantı arayüzüne dikkat edin!
Günümüzde 120 ve 240 GB Kapasite Yetersiz!
Günümüzde artık devamlı yayınlanan Windows 10 güncellemeleri, çok yüksek boyutlardaki oyunlar ve yazılımlar derken aslında 120 GB SSD kapasitesi gerçekten yetersiz kalabiliyor. Bu boyuttaki bir diske Windows 10 kurulumu, bazı ana programlar falan kurduğunuz zaman size 30-40 GB gibi bir alan anca alacaktır iyi ihtimalle. Bu yüzden en az 240 GB ve üzeri kapasitelerde SSD tercih etmenizi öneririz, fakat benim kullanımım belli 120 GB bana yeter diyorsanız orada tercih size kalmış.
Hangi Marka SSD Daha İyi?
Hangi marka SSD daha iyi? Açıkçası bu soruya net bir cevap vermek mümkün değil. Çünkü çok büyük markaların bile önerilemeyecek SSD modelleri olabiliyor. Bu konuda markadan ziyade modele yönelmekte fayda var. Nispeten daha az bilindik SSD markalarının çok başarılı ürünleri olabiliyor çünkü. Bunu ise incelemelere bakacak anlayabilirsiniz, ya da Donanım Arşivi Forum üzerinden konu açarakta sorabilirsiniz.
SSD Bağlantı Tipi Ne Olmalı?
SSD alırken bağlantı tipinin önemi büyük. Eğer güncel bir sistem kullanıyorsanız artık M.2 PCI Express SSD’lere yönelmenizi öneririz. GB seviyelerinde okuma ve yazma sunabiliyorlar. Fakat sisteminiz eskiyse ve M.2 yuvası yoksa o zaman Sata 2.5 inç disklere yönelebilirsiniz tabii ki.
Bugünkü rehberimizde SSD alırken dikkat etmeniz gerekenleri, bilmeniz gerekenleri sizler için listeledik. Eğer bu konuda aklınıza takılan sorular varsa yorum kısmından bize sormayı unutmayın!