Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Ryzen 7 2700X & RTX 2070’ile Detaylı Sistem Toplama Rehberi

RYZEN 7 2700X & RTX 2070’İLE DETAYLI SİSTEM TOPLAMA REHBERİ

Bugünkü sistem toplama rehberimizde herhangi bir bütçeye takılı kalmadan performansı ve şık tasarımı ile oldukça ilgi çekici bir sistem toplayacağız. AMD’nin Ryzen 7 2700X işlemcisi ve Asus’un ROG RTX 2070 OC ekran kartıyla hem oyunculuk için hem de render alabileceğiniz bir sistem hedefledik. Tasarımsal açıdan ise NZXT S340 kasa ve Bitfenix RGB fanlar ile de oldukça şık bir sistem ortaya koymayı hedefledik.

ANAKART

 

Sistemimiz performans odaklı olduğu için anakart seçimi yaparken hem performansı iyi hem de oldukça dayanıklı bir anakart seçimi yapmamız gerekiyordu. Bu yöndeki en iddialı çözümlerden biri Asus’da bulunuyor. TUF X470-Plus Gaming model anakart hem performans açısından hem de TUF serisi olduğu için yüksek dayanıklılığa sahip bileşenleri ile gerçekten çok başarılı.

AM4 sokete sahip anakartların en güzel yanlarından biri ise AMD’nin verdiği bilgilere göre 2020 yılına kadar çıkacak işlemcileri destekleyecek olmaları. Yani sistemde kullandığımız bu anakarta gelecek bir BIOS güncellemesi ile üçüncü nesil Ryzen işlemcileri takabileceksiniz.


TEKNİK DETAYLAR

Soket: AMD AM4
Çipset: AMD X470
İşlemci Desteği: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, AM4 APU, AM4 Athlon
Bellek Desteği: DDR4 3200/2933/2667/2400/2133
Maksimum Bellek: 64 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
Depolama: 6 x Sata 3.0, 2 x M.2 Sata PCIe SSD
Genişleme Yuvaları: 2 x PCI Express 3.0 X16, 2 x PCI Express 1x
Arka Usb Portları: 4 x USB 3.1, 2 x USB 3.1 (Gen2), 2 x USB 2.0, USB 3.1 Type-C
Görüntü Çıkışları: 1 x HDMI, 1 x DVI-D
Ses: Realtek ALC887 7.1 Kanal HD Codec
Boyut: ATX

NOT: Bellek frekansı desteği güncel BIOS ile 4000 MHz değerine kadar çıkabilmektedir.

Dilerseniz BURAYA tıklayarak anakarta ulaşabilirsiniz.

İŞLEMCİ

İşlemci tercihini yaparken bu sistemle render yapacak kişileri ya da yayıncılık yapmak isteyecek olan kişileri de düşünerek bol çekirdekli bir işlemci tercih etmek istedik. AMD’nin ikinci nesil Ryzen 7 2700X işlemcisi birinci nesile oranla artan tekli çekirdek performansı ve frekans değeri ile oldukça performanslı bir işlemci. İşlemcinin detaylarına değinecek olursak 8 çekirdek ve 16 izleği ile çoklu çekirdek isteyen uygulamalarda oldukça üst seviye bir performans sergileyebiliyor. Frekans değeri olarak uygun koşullarda 4.3 GHZ değerlerine kadar çıkabilen işlemci oyunlarda da iyi bir performans sergileyebiliyor.


TEKNİK DETAYLAR

Soket: AMD AM4
Çekirdek:
8
İzlek:
16
İşlemci Temel Frekansı:
3.7 GHZ
İşlemci Boost Frekansı: 4.3 GHZ
Toplam L3 Önbellek: 16 MB
Gpu Modeli:
Bulunmuyor
TDP:
105W
Üretim Teknolojisi:
12 NM FinFet

Dilerseniz BURAYA tıklayarak işlemciye ulaşabilirsiniz.

EKRAN KARTI

Bilindiği üzere Nvidia kısa bir süre önce RTX serisi ekran kartlarını duyurmuştu. Bundan kısa bir süre sonra partner firmalar özel tasarımlara sahip ekran kartlarını piyasaya sürdü tabii ki. Bu özel tasarımlı kartlar arasında en üst seviyeye oynayan serilerden biri olan Asus ROG Strix OC serisi ekran kartı bu sistemimizde RTX 2070 olarak yer almayı başarıyor. Bilindiği üzere bu ekran kartı 3 fanlı dev bir tasarıma sahip.

Ekran kartının oldukça üst seviye olduğunu söylemiştik. Aynı şekilde RGB desteği de üst seviyede. Hem fanların çevresindeki şeffaf bölümler, hem üstteki Republic of Gamers yazısı hem de arka plakadaki ROG gözü RGB aydınlatmaya sahip. Yani Asus’un Aura Sync yazılımı üzerinden bu aydınlatmaları istediğiniz modda ve renkte senkronize bir şekilde çalıştırmanız mümkün.


TEKNİK DETAYLAR

GPU: TU106-400A-A1
GPU Frekans:
Boost Clock 1845 MHz (OC Modu)
Bellek Frekans:
14000 MHz
CUDA: 2304 Çekirdek
Bellek Veriyolu:
8 GB 256 Bit
Bellek Türü:
GDDR6
Üretim Teknolojisi:
12nm
TDP:
175 W
Görüntü Çıkışları:
HDMI 2.0B x 2, Display Port x 2
Güç Konnektörleri:
1 x 8 Pin, 1 x 6 Pin

Dilerseniz BURAYA tıklayarak ekran kartına ulaşabilirsiniz.

BELLEKLER

Bu sistemimizi özel kılan konulardan biri ise ülkemizdeki sistem toplama rehberlerinde ilk defa 3600 MHz frekansında ve CL 17 gecikme değerine sahip bir bellek kullanıyoruz. Bu bellekleri özel kılan kısım tek olarak bu değil tabii ki. Buna ek olarak dünyanın ilk sıvı soğutmalı belleği olma özelliğini taşıyan Adata Spectrix DR80 model belleklerine bu sistemde yer verdik. Buradaki güzel kısım ise 16 GB bellek miktarını anakartta bulunan boş 2 bellek slotu sayesinde artırabilecek olmanız.

Belleğin tasarım kısmına değinecek olursak oyuncu temasını vurgulamak adına soğutucusunda kırmızı rengin kullanıldığını görüyoruz bu oldukça iyi olmuş. RGB aydınlatmasına baktığımız zaman ise Asus, MSI, Gigabyte gibi büyük anakart üreticilerinin RGB kontrol yazılımlarıyla uyumlu çalıştığını söyleyelim.

Dilerseniz BURAYA tıklayarak belleklere ulaşabilirsiniz. (3600 MHz, Amazon.de)
Dilerseniz BURAYA tıklayarak belleklere ulaşabilirsiniz. (3200 MHz)

DEPOLAMA

Sistemimizde bütçe sınırı olmadığı için HDD tercihinde bulunmadık tabii ki. Bu yöndeki tercihlerimizi günümüzde artık şart denebilecek bir hale gelmiş SSD’lere yer verdik. Ana depolama için kullandığımız SSD ise NVMe standartını destekleyen ve saniyede 3 GB okuma-2 GB Yazma gibi hızlara varabilen Adata XPG SX8200 PRO SLC tabanlı SSD’si oluyor.




Bu NVMe SSD’nin 3 GB okuma ve 2 GB değerlerine varan bir yazma hızı sunabildiğini söylemiştik. Bu kadar hızlı bir SSD’nin ısınmaması zaten garip olurdu. Bu yüzden Adata bu SSD’nin yanında ufak bir metal plaka vermiş, siz dilerseniz bu metal plakayı SSD’nin üzerine yapıştırarak soğutmasını biraz daha iyi bir hale getirip SSD’nin performansını daha uzun süre korumasını sağlayabilirsiniz.

Dilerseniz BURAYA tıklayarak SSD’ye ulaşabilirsiniz. (NVMe SSD)

Oyunları depolayabileceğiniz Adata SU650 SSD 960 GB kapasitesi ile günümüz için oldukça yeterli bir kapasitede bizce. Hızına değinecek olursak 500 MB hızlarında okuma ve yazma değerlerine ulaşabilen ve 3D Nand yongalarla donatılmış Fiyat/Performans bir SSD.

Dilerseniz BURAYA tıklayarak SSD’ye ulaşabilirsiniz. (Sata 3.0 SSD)

KASA

Bu performanslı ve şık sisteme tabii ki tasarım odaklı bir kasa yakışırdı. Bu yöndeki tercihimizi NZXT’nin S340 Elite model ATX kasasından yana kullandık. Bu kasa oldukça sade fakat şık tasarımı ile sadelik seven kullanıcılar için oldukça iyi bir alternatif sunabiliyor. Bunun yanı sıra temperli cama sahip yan kapağı ve kasanın iç tarafında bulunan kırmızı boyası ile de renk şeması olarak göze hoş gelen bir görüntüye sahip.

Bu kasanın diğer güzel yanlarından biri ise VR desteği sunması. Kasanın içerinde bulunan HDMI kablosunu dilerseniz ekran kartınızın HDMI çıkışına bağlayarak ön panelde bulunan HDMI portuna bir çıkış sağlamanız mümkün kılınmış. Çoğu kasada göremediğiniz bir özellik olduğu için bunun bulunması iyi düşünülmüş bir detay.

Dilerseniz BURAYA tıklayarak kasaya ulaşabilirsiniz.

GÜÇ KAYNAĞI

Dünyanın en büyük güç kaynağı üreticilerinden biri olan FSP bu seferki sistem toplama rehberimizde yerini alıyor. Model olarak ise Hydro G 750W 80+ Gold modelini kullandık. Bu güç kaynağı günümüzün en üst seviye ekran kartlarına bile rahatlıkla yetebilecek bir güç sağlayabiliyor. Performansından yanı sıra full modüler yapısı ile de kasa içi kablolamanızda ciddi anlamda yardımcı oluyor.

Dilerseniz BURAYA tıklayarak güç kaynağına ulaşabilirsiniz.

AKSESUARLAR

Sistemimizde bulunan fanları daha da üst seviyeye taşımak adına Bitfenix markasının Spectre Pro serisi 4 adet fanını kullandık. Bu fanlardan 2 tanesini sıvı soğutmamızın radyatörüne, 2 tanesini ise kasamıza takarak hem hava akışını güçlendiriyoruz hem de Asus Aura Sync destekli RGB aydınlatması ile daha şık bir görüntü elde ediyoruz.

Dilerseniz BURAYA tıklayarak fanlara ulaşabilirsiniz.

Sistemimizdeki şıklığı artırmak adına Bitfenix markasının Alchemy 2.0 sleeve kablo setini kullandık. 20+4 Pin, 8 Pin CPU, 8+8 PCI Express güç kablolarını barındıran bu set kırmızı-siyah renk şeması ile kasamızın renklerine oldukça uyumlu halde. Bunların montajı ise oldukça kolay, güç kaynağındaki kabloların ucuna bunları takarak bir bakıma uzatıcı kablo olarak kullanıyorsunuz.

Dilerseniz BURAYA tıklayarak kablolara ulaşabilirsiniz.

Sistemimizin görüntüsünü açığa çıkarmak amacıyla Bitfenix’in Alchemy 3.0 model koduna sahip adreslenebilir RGB şerit ledinden 3 paket kullandık. Bu şerit led bir kontrolcüye sahip ve Asus’un Aura Sync yazılımına destek sunuyor, üstelik dilerseniz yapışkanla ya da üzerindeki mıknatısları ile kasanıza sabitlemeniz mümkün kılınmış.

Dilerseniz BURAYA tıklayarak şerit lede ulaşabilirsiniz.

SOĞUTMA

Sistemimiz oldukça üst seviye olduğu için işlemciyle birlikte gelen Wraith Prism RGB soğutucusu kullanmıyoruz. Onun yerine Xigmatek markasının Glace 240 model 240MM sıvı soğutmasını kullanmayı tercih ettik. Ortalama bir radyatör kalınlığı sunan sıvı soğutucumuzda RGB aydınlatma bulunuyor. RGB aydınlatmayı kontrol etmek için ise kutu içerisinden çıkan özel kontrolcüye bağlantıları yapıyorsunuz ve kendi kumandası ile kontrol yapabiliyorsunuz.

Dilerseniz BURAYA tıklayarak sıvı soğutmaya ulaşabilirsiniz.

 

SİSTEMİN PERFORMANS TESTLERİ

Sistemin performans testlerine ilk olarak işlemcinin gücünü ölçen Cinebench R15 ile başlıyoruz. Ryzen 7 2700X işlemcimiz bu testte çoklu çekirdekte 1616 CB gibi oldukça yüksek bir skor almayı başarıyor. Yani render, video işleme gibi işlerde oldukça iyi bir performans elde edebilirsiniz.

8 çekirdek ve 16 izlekli bir işlemciye sahibiz, peki bu güçlü işlemci Glace 240 sıvı soğutma ile nasıl bir termal performans sergiliyor ona bakıyoruz. Prime95 testinde maksimum 69 dereceye ulaşan işlemcimiz hem tehlikeli sıcaklıklardan uzakta kalıyor hem de XFR frekansını koruyabiliyor.

İşletim sistemini kurduğumuz SX 8200 PRO SSD’mizin CystalDiskMark adlı programda aldığı okuma-yazma değerlerini görüyoruz. Saniyede 3485 MB okuma ve 2331 MB yazma hızı gerçekten çok iyi.

Gündelik kullanımlarda asıl önemli rolü oynayan IOPS değerlerine baktığımızda ise okumada 337606 IOPS skor alan SSD yazma testinde ise 201039 IOPS gibi fiyat/performans açısından oldukça iyi değerlere imza atıyor.

Peki ya oyunlarımızı depoladığımız Adata SU650 960 GB SSD’de durumlar ne? CrystalDiskMark programında okumada saniyede 545 MB değerini veren SSD yazmada ise saniyede 516 MB gibi oyunlarda oldukça yeterli bir performans seviyesinde kalıyor.

Oyun testlerimize Battlefield 5‘in battle royale moduyla başlıyoruz. 2K çözünürlükte, DXR kapalı ve en yüksek ayarlarda 90-110 FPS arasında oldukça iyi değerler görmeyi başardık.

Diğer bir oyun testimizi günümüzün popüler battle royale oyunlarından biri olan Apex Legends ile yapıyoruz. Yine 2K çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarında yaptığımız testlerde 90-120 FPS arasında değişken bir FPS değeri elde ettik. Oyun optimizasyon konusunda hâlâ çok iyi sayılmaz fakat değerler yine iyi.

Sonuncu oyun testimizi ise sürpriz bir oyunla yapmak istedik. Crysis 3 yıllar önce çıkan bir oyun olmasına rağmen muhteşem grafikleriyle günümüzün çoğu oyunundan daha iyi bir kalite sunabiliyor. 2K çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarında dış mekanda ortalama 45 FPS, iç mekanlarda ise 80 FPS gibi değerler alabilirdik. Bu esnada ise ekran kartı sıcaklığımız 65 dereceyi geçmezken işlemcimiz de o civarlarda kalmayı başardı.

SONUÇ

Herhangi bir bütçeye takılı kalmadan tamamı güçlü markalardan oluşan hem performanslı hem de şık bir sistem ortaya çıkardık. Gerek AMD’nin Ryzen 7 2700X işlemcisi olsun gerek Asus ROG Strix RTX 2070 OC ekran kartı olsun günümüz oyunlarında rahatlıkla yayıncılık bile yapabileceğiniz yüksek bir performans bulunuyor.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

12 Yorumlar

12 yorum var

  1. Halil Murat

    Şub 21, 2020 at 18:09

    Sizce rx5700xt nitro+ sistem mi rtx2070s sistem mi almalıyım

    • Mehmet Yılmaz

      Şub 21, 2020 at 19:21

      2070 Super ile ciddi bir fiyat farkı var fakat RTX avantajını unutmamak lazım.

  2. Abdulkadir

    Mar 9, 2020 at 18:55

    ya abi o kadar pc topluyon bir tane bana verirmisin ya seni hep telefondan izleyerek olmuyo ya bir tane versen ne olur ki abi ya

    • abbasyanbasan

      May 14, 2020 at 01:04

      bak verdi şuan geldi mi?

  3. Mami

    Mar 29, 2020 at 12:44

    Kac tl???

  4. İlker

    Nis 24, 2020 at 19:09

    Rtx 2070’li ryzen 5’li (yayın ileride olabilir o yüzden tavsiye etmezseniz ryzen 7’de olabilir) oyun amaçlı bir performans kasası toplamak istiyorum. 10 ila 17 bin arası fiyat performans bileşenleri ile böyle bir kasa ve monitör bileşen önerisi verebilir misiniz?
    Teşekkür ve saygılarımla.

    • İlker

      Nis 24, 2020 at 19:17

      Bu konudaki bileşen markaları ile fiyat yukarılara çıkıyor o yüzden aynı değerlerde diğer fiyat performans markalarından kaliteden çok fazla ödün vermeden bir kasa toplamak istiyorum. Sadece kasada ışıklandırma kullanmayacağım.
      Kasa, ekran kartı ssd ve 144hz monitörde kaliteli uygun fiyatlı markalar tercih edilerek bütçeyi karşılayabileceğimi düşünüyorum.
      Kişisel seçimlerimde, uzun zamandır bilgisayar dünyasından uzak kaldığım için uyumluluk sorunu çıkabileceği kaygısını taşıyarak sizden yardım istiyorum tekrar saygılarla, hayırlı günler.

  5. sefs

    May 2, 2020 at 12:46

    bu sistem gtx 1080ti kaldırırmı asus rog

  6. Goril

    May 7, 2020 at 17:48

    Abi bu sistem ne kadar söyler misin

  7. Yasin

    Ara 14, 2020 at 16:30

    bu sistemdeki ürünlerin hepsini bulmakta zorlanyorum yardım edebilir misiniz

    • SEZGİN

      Haz 4, 2021 at 02:03

      Mehmet Bey Bu Yukarıda Toplamış Olduğunuz Gaming Pc Ne Kadara Oluyo Bunları Ayrı Ayrı Siparişi verip Getirttirsek bile Sizin Gbi Bi Profosyonel biri Olmadan Yerleştiremeyiz Ben Yapamam Yani Neyse Konuya Gelecek olursak Bu Oyuncu GAMING Totalde Ne Kadara Olur LuTFeN Bana Bi Dönüş Yaparsanız Size Gerçekten Minettâr Kalırım Mehmet Bey Ben Bu Pc yi Aynen Sizin Toplatacak olsam Bu Ürünlerle Kaça Olur LuTFeN CvB Bekliyorum Mehmet Bey Saygılar.‍♂️

      • Mehmet Yılmaz

        Haz 4, 2021 at 14:30

        Bu sistemin parçalarını sıfır olarak bulmanız pek mümkün değil.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sistem Gereksinimleri

Obsidian Entertainment’ın merakla beklenen fantezi RPG oyunu Avowed, çıkışına yaklaşırken sistem gereksinimlerini açıkladı. 18 Şubat 2025’te piyasaya sürülecek olan bu yeni açık dünya macerası,...

Oyun Haberleri

Hayatta kalma ve aksiyon oyunları arasında dikkat çekici bir yer edinecek olan Atomfall, 27 Mart 2025’te oyuncularla buluşmaya hazırlanıyor. Rebellion’un geliştirdiği bu heyecan verici...

Sinema Haberleri

Animasyon yapımları denildiği zaman herkesin aklına ilk olarak Disney ve Pixar gelecektir. Birçok başarılı animasyon serisine imza atan iki firma; belki de stüdyoların en...

Oyun Haberleri

Bethesda Game Studios, uzay keşif RPG’si Starfield’ın 15 milyon oyuncuya ulaştığını duyurdu. Bu dönüm noktası, oyunun dünya çapında piyasaya sürülmesinden bir yıldan biraz fazla...