Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Corsair 4000D Airflow İncelemesi

Bilgisayar kasalarının önemi özellikle donanımlar geliştikçe ve RGB aydınlatmalar yayılınca iyice artmaya başladı. Çünkü insanlar artık görselliğe çok fazla önem vermeye başladı, RGB RAM’ler, RGB fanlar, RGB destekli ekran kartları falan derken çok sayıda aydınlatmaya sahip donanımlar olmaya başladı, haliyle bunları göstermelik şık bir kasa arıyorlar.

Bugünkü incelememizde ise Corsair’ın 4000D Airflow model koduna sahip yeni Mid-Tower kasası var. Bu kasa isminden de anlayabileceğiniz gibi yüksek hava akışı üzerine kurulmuş bir model. Fakat bu yüksek hava akışını sağlamasına rağmen şıklıktan ve kaliteden ödün verilmemiş bir model.

Corsair 4000 Airflow Tasarım

Corsair 4000D Airflow modelinin genel tasarımına baktığımızda aslında oldukça sade bir model olduğunu görüyoruz. Bizim elimizdeki inceleme ürünü siyah renge sahip modeldi, aynı kasanın beyaz renge sahip bir modeli daha var. Yani beyaz renk ağırlıklı bir sistem kuracaksanız beyaz modeli gerçekten güzel bir alternatif oluşturabilecektir. Zaten bu tarz hava akışı odaklı kasaların tasarımları genellikle daha sade tercih ediliyor, çünkü hitap ettiği kitle biraz daha farklı.

Bu kasanın hava akışı odaklı bir model olduğundan bahsetmiştik. Bunu sağlayan en büyük kısım ise tahmin edebileceğiniz gibi kasanın önündeki özel tasarım. Ortada çıkartılabilen üçgen gözenekli bu yapı sayesinde önden çok daha rahat bir şekilde serin hava içeriye çekilebiliyor. Üstelik yine kenarlarda gördüğünüz gibi oldukça yeterli bir hava açıklığı var, oradan da iyi bir hava akışı sağlanmış. Kasanın sadeliğini bozmamak adına en alt ortada ise ufak bir Corsair logosu bulunuyor.

Bu kapağı çıkarttığınızda ise gördüğünüz gibi stock olarak 1 adet Corsair marka aydınlatmasız bir 12 CM fanın geldiğini görüyoruz. Önde yine boyluca toz filtresi bulunuyor ve takıp çıkartması gayet kolay bir yapıda tasarlanmış. Bu fiyat seviyesi için buralara konumlandırılan toz filtresi kesinlikle şart, Corsair’ın bunu atlamaması mantıklı olmuş.

Kasanın üst tarafında yine öndeki gibi gözenekli yapıya sahip bir gri renk toz filtresi bulunuyor. Mıknatıslı bir yapıda olan bu toz filtresinin hemen kenarında sarı renkte bir Corsair etiketi yerleştirilmiş, bu sayede bu toz filtresini çıkartıp takmanız çok daha kolay bir hale getiriliyor.

Kasanın üst tarafına baktığımızda en solda kare şeklinde bir açma-kapama tuşu. Hemen yanında sarı renkte bir USB 3.0 portu, yanında USB Type-C, 3.5 MM kombo jak ve en sağda ise ufak bir reset tuşu bulunuyor. Kasada Type-C kullanılması gerçekten güzel olmuş, fakat fazladan bir tane daha USB portu bulunması çok daha iyi olabilirmiş, sonuçta çok uygun fiyatlı bir model değil bu.

Kasanın solunda oldukça kaliteli bir temperli cam kullanılmış. Gördüğünüz gibi geçmeli bir sistemle birlikte kasaya tutturulmuş, arkadaki 2 vidayı sökerek bu camı söküp takmanız mümkün. Fakat buradaki eleştirimiz bu temperli cam gereğinden fazla karartılmış, RGB aydınlatmalar hariç kasanın içi pek gözükmüyor açıkçası. Aslına bakılırsa kasanın beyaz modelinde bu cam şeffaf, keşke bir seçenek sunulsaymış cam konusunda.

Kasanın ayakları ise gövdeyle bütünleşik bir şekilde tasarlanmış ve kasanın genel tasarımına olumlu yönde bir etki sağlıyor. Bu ayakların yüksekliği ise ortalama diyebileceğimiz bir düzeyde, yani kasanın alttan hava alması için gereken boşluk yeterince var. Bunun yanı sıra güç kaynağı havayı alttan çektiği için hemen alt kısmına ise yine kolaylıkla çıkartılabilen bir toz filtresi yerleştirilmiş.

Corsair 4000D Airflow Teknik Detaylar

  • Form Faktör: Mid-Tower
  • Kasa Malzemesi: Çelik
  • Cam Malzemesi: Temperli Cam
  • Maksimum GPU Uzunluğu: 36 Cm
  • Maksimum PSU Uzunluğu: 18 Cm (HDD’siz 22 CM)
  • Maksimum CPU Soğutucusu Boyu: 17 Cm
  • Genişleme Yuvaları: 7 Adet Yatay, 2 Adet Dikey
  • Dahili Fanlar: Önde 1, Arkada 1 Adet Corsair Fanlar
  • Toz Filtreleri: Üst, Ön, PSU
  • Anakart Desteği: Mini-ITX, Micro-ATX, ATX
  • Disk Yuvaları: 2 x 3.5 inç, 2 x 2.5 inç
  • Boyutlar: 453mm x 230mm x 466mm
  • Ağırlık: 7.8 KG

Kasada gördüğünüz gibi PSU cover bulunuyor. Buranın üstünde yine hava almasını sağlayacak ızgaralı bir yapı görüyoruz. Güç kaynağından çıkan kabloların oluşturduğu çirkin görüntü bu kapağın altında gizleniyor ve çok daha şık bir görüntü elde ediliyor. Üstelik bu kısımda ekran kartını dik takmanız için gereken aparatı vidalayabileceğiniz vida yuvaları da bulunmakta.

Kasanın sağ kapağını kaldırdığımızda bizleri 2 adet çekmeceli HDD yuvası karşılıyor. Bu yuvaya 3.5 inç HDD’lerinizi yerleştirmeniz mümkün. Fakat burada dikkat etmeniz gereken kısım ise eğer uzun bir güç kaynağına sahipseniz bu yuva oradaki kabloları biraz fazla sıkıştırıyor, yani bu kısmı sökmeniz gerekebilir. Bunun yanı sıra yine gördüğünüz gibi basitçe çıkartılıp takılabilen 2 adet 2.5 inç disk yuvası da bu kasada bulunmakta.

Peki bu kasa kablolama açısından nasıl derseniz gerçekten çok iyi düzeyde diyebiliriz. Gördüğünüz gibi sağ kapağın altında amatör kullanıcılar için önceden konumlandırılmış kablolama kanalları bulunuyor. Bu kanalları kullanarak kabloları çok daha derli toplu bir şekilde tutabilirsiniz. Bağlantı kabloları için ise yerler bir hayli fazla altta ve üstte her türlü kablolamanızı yapabileceğiniz yeterli sayıda ve genişlikte alanlar bulunuyor. Kablolar için kapak arasındaki mesafe ise gayet yeterli açıklıkta.

Kasanın önünde 3 adet 120 MM fan takabileceğiniz yuva bulunuyor. Bununla birlikte yine kasanın ön tarafına 360 MM boyutuna kadar olan sıvı soğutucu radyatörlerini takmanız mümkün kılınmış. Takabileceğiniz radyatörün kalınlığı ise genel anlamda çok sıkıntı çıkartmayacakmış gibi görünüyor, çünkü uzun bir ekran kartında bile yeterli bir pay var gibi.

Kasanın üst kısmına dilerseniz 2 adet 12 CM fan ya da 14 CM boyutunda 2 adet fan takabiliyorsunuz. Bununla birlikte 120 MM, 240 MM ve 280 MM boyutunda sıvı soğutma radyatörleri takmanız mümkün. Corsair burada güzel bir şey yaparak yuvaları anakarttan biraz daha uzaklaştırmış, fakat takacağınız radyatör biraz büyükse yine büyük soğutuculu belleklerle ya da farklı bileşenlerle çarpışma riski yok değil.

Kasanın arka tarafına baktığımızda yine 12 CM boyutlarında Corsair’ın özelleştirilmiş tasarıma sahip aydınlatmasız fanlarını görüyorsunuz. Biraz aşağıya indiğimizde ise 2 adet dikey PCI Express yuvası görüyoruz. Burası ekran kartınızı dik olarak takmanıza imkan tanıyan yuvalar. Yani bu kasayla birlikte destekleyen uzatıcı kablolarla birlikte ekran kartınızı dikey olarak takmanız mümkün!

Sonuç

Corsair’ın 4000D Airflow kasası sade tasarım severler için gerçekten ideal bir model olmuş. Kasanın hava akışı isminden anlaşılacağı üzere gerçekten çok iyi düzeyde. Eksi yanları yok mu derseniz tabii ki var, soldaki temperli cam gereğinden fazla karartılı olmuş, eğer RGB bir bileşeniniz yoksa sistemin içini görmek bir hayli zor olabiliyor.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

7 Yorumlar

7 yorum var

  1. Muhammed Arda Öncel

    Eyl 28, 2020 at 18:54

    Donanım Arşivi ailesi olarak çok başarılı inceleme yapmışsınız gerek yazılı inceleme gerekse görüntülü olarak. İşte bu yüzden en iyilerden birisiniz.Tebrikler

    • Mehmet Yılmaz

      Eyl 28, 2020 at 20:13

      Güzel yorumlarınız için çok teşekkürler 🙂

  2. Erdem Kaya

    Eyl 28, 2020 at 20:25

    Abi Adamsın Seni Çok Seviyorum İnşallah Herkezin Böyle Güzel Bir Pc Si Olur

  3. Yusuf

    Eyl 29, 2020 at 03:32

    Abi sen kasanın camını bile düşürünce benim içim gitti uzun zamandır bilgisayarım yok istiyorum alamıyorum yapcak bişey yok. Elinize emeğinize sağlık iyi günler. En iyisisiniz. ★

  4. emre

    Eyl 29, 2020 at 11:37

    abi inş bana çıkar bilgisayar toplucam ama dururmumuz çok yok inş bana çıkar

  5. ahmet çetinaslan

    Eyl 29, 2020 at 11:39

    vallaha ihtiyacım var abi

  6. Arda

    Eki 4, 2020 at 14:36

    inşallah bana çıkar çok ihtiyacım var

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Rehber

Geçici bellek deposu olan RAM (Random Access Memory) bilgisayarın performansına büyük ölçüde etki eden bileşenlerin başında yer almaktadır. Bu nedenle yeni bir bilgisayar alınırken...

Teknoloji Haberleri

Samsung’un sevilen tabletlerinden biri olan Galaxy Tab S6 Lite, yeni ve daha uygun fiyatlı bir versiyonla tüketicilerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Resmi listelerde ve sertifikasyon...

Sistem Tavsiyeleri

Mini sistem toplama rehberlerimize bu sefer sistem performansını çok daha üst düzeylere taşıyan bileşenlerle devam ediyoruz. Çünkü bu sistemde şu an için dünyanın en...

Rehber

Gelişen teknoloji ile beraber birçok uygulama ve internet sitesi farklı mobil cihazlara da uygun versiyonları ile geliştirilmeye başlandı. Mobil sürüm sayesinde bir internet sitenin...