Bir dönemin aranan ve çokça kullanılan işlemcisi olan AMD Ryzen 5 1600 AF modeli günümüzde o kadar popüler değil. Çünkü yeni nesillerle birlikte daha iyi performans sergileyebilen çok fazla alternatifi piyasaya çıktı. Fakat bu işlemciye sahip olanlar yeni Nvidia GeForce RTX 3050 8 GB ekran kartını kullanmak isterse nasıl bir senaryo yaşanır bunu öğrenmek adına sizler için oyun testleri yaptık.
AMD Ryzen 5 1600 AF 12 izlekli aslında çoklu çekirdekte oldukça güçlü bir model. Fakat günümüzün işlemcilerinin tekli çekirdek performansına maalesef ulaşamıyor. Bakalım bu önemli eksiklik yaptığımız oyun testlerine nasıl yansıyacak?
AMD Ryzen 5 1600 AF İşlemci
AMD’nin Ryzen 5 1600 AF işlemcisi aslında bir dönem çok popülerdi. Aynı şekilde biz de sistemlerimizde bu işlemciye çokça yer vermiştik. Başlarda bu işlemci pek bilinmiyordu, bir süre sonra insanlar bu işlemcinin normal Ryzen 5 1600 modeline göre farklılıklar içerdiğini fark etti. 12 NM olarak görüntülenen bu işlemcinin performansı düz modele oranla biraz daha iyiydi. Haliyle insanlar düz model yerine bu güncellenmiş modele yöneldiler.
Bu performans testlerimizdeki Ryzen 3 3100 ve Intel Core i3-10100F işlemciler 4 çekirdek 8 izlekli yapıdalardı. Bu model ise 6 çekirdek 12 izlekli bir model olmasıyla öne çıkıyor. Fakat o işlemcilere göre daha eski bir model olduğu için özellikle tekli çekirdek performansında bu modellere göre daha geride kalıyor.
AMD Ryzen 5 1600 AF Teknik Detaylar
- Soket: AMD AM4
- Çekirdek: 6
- İzlek: 12
- İşlemci Temel Frekansı: 3.2 GHZ
- İşlemci Boost Frekansı: 3.6 GHZ
- Toplam L3 Önbellek: 16 MB
- Toplam L2 Önbellek: 3 MB
- Toplam L1 Önbellek: 576 KB
- Gpu Modeli: Bulunmuyor
- TDP: 65W
- Üretim Teknolojisi: 12 NM
- Soğutucu: Wraith Stealth
MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8 GB OC Ekran Kartı
Testlerimizde MSI’ın GeForce RTX 3050 Gaming X 8 GB model ekran kartını kullandık. Gördüğünüz gibi bu ekran kartı Gaming X serisinin klasik tasarım izlerini devam ettiren bir model. Çift fanlı bu tasarım genel anlamda çok şık duruyor diyebiliriz. Zaten daha üst seviye modellerde de bu tasarım kullanılıyor. Yüksek performanslı TorX fanlarla birlikte ve MSI’ın çeşitli özelleştirmelere sahip soğutma bloğu sayesinde bu seri genel anlamda oldukça başarılı bir soğutma performansı çiziyor.
Teknik Detaylar
- Mimari: Ampere
- CUDA Çekirdekleri: 2560
- Baz Çekirdek Frekansı: 1552 MHz
- Boost Çekirdek Frekansı: 1845 MHz
- Bellek Frekansı: 14 Gbps GDDR6
- Bellek Bant Genişliği: 128 Bit
- Bellek Miktarı (VRAM): 8 GB
- RT Çekirdekleri: 20
- Tensor (AI) Çekirdekleri: 80
- Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4a, 1 x HDMI 2.1
- Üretim Teknolojisi: Samsung 8 NM
- Desteklenen Teknolojiler: DX 12, 2. Nesil Ray Tracing, DLSS 2.0, RTX I/O
- Güç Konnektörleri: 1 x 8-Pin
- TDP: 130W
AMD Ryzen 5 1600 AF & MSI GeForce RTX 3050 8 GB Performans Testleri
AMD Ryzen 5 1600 AF ve GeForce RTX 3050 8 GB ekran kartıyla yapacağımız performans testlerinin ilkini Dying Light 2 ile yapıyoruz. Orta grafik ayarlarında ve 1080P çözünürlükte gördüğünüz gibi alt çekirdek kaynaklı ufak darboğazlar yaşıyoruz, fakat genel işlemci kullanımı bir hayli düşüktü.
Call of Duty Cold War testine geldiğimizde ise işler burada bayağı bir bozuluyor. Genel işlemci kullanımı %50’lerde kalmasına rağmen ekran kartına %25’lere varan darboğaz yaptığını görmekteyiz. Yine tekli çekirdek performansındaki zayıflığı burada öne çıkmış.
God of War oyununda ise çok daha iyimser bir senaryo bizleri karşılıyor. 1080P çözünürlükte ve orijinal grafik ayarlarında işlemci kullanımı yüksek olmasına rağmen göze çarpan bir darboğaz yaşamadık. Bu oyunun çoklu çekirdek optimizasyonu daha iyi düzeyde olmuş diyebiliriz.
Apex Legends oyun testinde de iyimser tablo devam ediyor. 1080P çözünürlük ve yüksek grafik ayarlarında 120 FPS civarlarında güzel değerler aldık. Ayrıca görselde de görebileceğiniz üzere herhangi bir darboğaz yaşamadık, bu oyunun da çoklu çekirdek optimizasyonu iyi düzeyde.
Forza Horizon 5 oyununda ise bazı ilginç durumlar yaşanıyordu. Genele baktığımızda göze çarpan bir darboğaz olmadı, fakat oyunun FPS değeri biraz dengesiz seyrediyordu. Alt çekirdek kullanımları ise yine dengesiz bir düzeydeydi.
AMD Ryzen 5 1600 AF’nin son performans testini Tom Clancy’s Rainbow Six Siege ile yaptık. Yüksek grafik ayarlarındaydık, bazı sahnelerde %10 civarlarında darboğaz yaşadık fakat oyun genel anlamda akıcı durumdaydı ve bir sorun yaşamadık.
Sonuç
AMD Ryzen 5 1600 AF modeli bir dönem gerçekten en fiyat/performans işlemcilerden biriydi. Fakat son testlerimize bakacak olursak yeni rakiplerinin oyun tarafında çok daha iyi sonuçlar verebildiğini görüyoruz. Genel olarak RTX 3050 ekran kartıyla darboğaz yaptığını görmekteyiz, bu sorun ise büyük ölçüde mimarinin eksikleri ve tekli çekirdek performansının zayıf kalmasından kaynaklanıyor aslında.