Bilgisayar sektörünün gelişmesinde payı çok büyük olan UNIX işletim sistemi nedir? Diğerlerinden ayıran özellikleri nedir? Gelin, “UNIX Nedir?” başlığını aşağıda sizlere teferruatlı olarak anlatalım.
UNIX Nedir?
UNIX, gelişimi 1969 senesinde Ken Thompson, Dennis Ritchie ve diğerleri tarafından Bell Labs araştırma merkezinde başlayan orijinal AT&T UNIX’ten türetilen çok görevli, çok kullanıcılı bilgisayar işletim sistemleri ailesidir.
Başlangıçta Bell sisteminde kullanılmak üzere tasarlandı. AT&T, 1970’lerin sonlarında UNIX’i dış taraflara lisansladı ve bu, University of California, Berkeley (BSD), Microsoft (Xenix), Sun Microsystems dahil olmak üzere satıcılardan çeşitli hem akademik hem de ticari UNIX varyantlarına yol açtı. (SunOS/Solaris), HP/HPE (HP-UX) ve IBM (AIX) bunlara misaldir. 1990’ların başında AT&T, UNIX’teki haklarını Novell’e sattı ve daha sonra UNIX ticari markasını 1996’da kurulan bir endüstri konsorsiyumu olan The Open Group’a sattı. Open Group, Single UNIX Specification (SUS) ile uyumlu ve sertifikalı işletim sistemleri için kullanılmasına izin verir. Bu makalemizde sizlere “UNIX Nedir?” başlığını anlattık. Peki siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlar kısmına yazabilirsiniz. Ayrıca ilginizi çekebilecek olan “MIPS Nedir?” adlı makalemizi başlığın üzerine tıklayarak okuyabilirsiniz.
Kaynak:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Unix