Suçlar meydana gelmeden bir hafta önce, suçları %90 oranında oldukça yüksek bir doğruluk payıyla tahmin edebilen yapay zekâ algoritması geliştirildi.
Chicago (Şikago) Üniversitesi’nden Profesör Ishanu Chattopadhyay liderliğindeki bir grup araştırmacı tarafından geliştirilen bu yapay zekâ modeli, doksan iki metrekarelik alanda, gelecekteki olayları tahmin etmek için oluşturuldu. Oluşturulan bu yapay zekâ geçmişteki suç verilerini inceleyerek bazı tahminlerde bulundu.
Chicago Üniversitesi profesörü Prof. Dr. Ishanu Chattopadhyay “Kentsel ortamların dijital bir ikizini yarattık. Bunu geçmişte yaşananların verileriyle beslerseniz, gelecekte ne olacağını size söyleyecektir. Sihirli değil, sınırlamalar var ama bunu doğruladık ve gerçekten işe yarıyor.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.
Yapay Zekâlar Bazı Konularda Tarafsız Değiller
Bu yapay zekânın bir benzeri de birkaç yıldır Japonya’da aktif olarak kullanılıyor. Japonya’daki yapay zekâ suçların oluşma ihtimalinin yüksek olduğu yerlerde, vatandaşları ve devriye gezen polis memurlarını bilgilendirmek maksadı ile kullanılıyor.
Bazı araştırmalar, yapay zekâların taraflı olduğunu birçok kez ortaya koymuştur. Yapay zekânın taraflı olmasındaki en temel sebep, işlemek için aldığı verilerin insanlar tarafından sağlanmasıdır. (Nitekim su ve yoğurdu karıştırırsanız, ayrandan başka bir şey olmasını bekleyemezsiniz.) İnsanların büyük bir kısmı da tarafsız değillerdir. Kısaca yapay zekâ keşfetme çağındaki bir çocuk ise, onun örnek alacağı ebeveynleri de insanlardır.
Kaynak: https://www.independent.co.uk/tech/ai-crime-prediction-artificial-intelligence-b2113872.html