Eğer Netflix’te bulunan Stranger Things adlı bilim kurgu-korku dizisini sizde izlediyseniz, dizideki Eleven (on bir) adlı kurgusal karakterin cisimlere dokunmadan nasıl hareket ettirdiğini görmüşsünüzdür. Eleven’ın yaptığı bu şeyin, gerçek hayatta bir benzerini Çinli ve Singapurlu bilim insanları Bluetooth teknolojisini kullanarak gerçekleştirdi.
Çin ve Singapur Telekinezi günlük hayatta kullandığımız malzemelerle yapılmadı. Işık, ses ve birçok fiziksel olayla etkileşime girebilen metamalzemelerin iki boyutlu versiyonu olan metayüzeylerle yapıldı.
Beyne Yerleştirilen Elektrotlar Bluetooth Alıcısı İle Veri Yolladı
Gönüllü bir bireyle tamamlanan deneyde, gönüllünün kafasına takılmış olan elektrotlarla beyin dalgaları yakalandı. Yakalanmış olan bu dalgalar, tıpkı bir telefondan başka bir telefona gönderilen dosyalar gibi Bluetooth ile kontrol cihazına gönderildi. Kontrol cihazına gelen sinyaller ise aktüatör adı verilen motorlarla harekete dönüştü.
Araştırmayı yürüten bilim insanlarından birisi olan Dr. Tie Jun Cui: “Çalışmamız, yeni nesil biyo-akıllı metayüzey sistemleri oluşturmak üzere metayüzeyler, insan beyni zekâsı ve yapay zekânın derin entegrasyonunu keşfetmek için yeni bir yol sunabilir.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.
Bu haber ilginizi çekebilir: Diş Fırçalayan Nano Robotlar Geliştirildi
Kaynak: https://singularityhub.com/2022/06/28/in-two-new-studies-metasurfaces-open-the-door-to-telekinesis-and-telepathy/?utm_campaign=D%C3%BCnya%20Halleri&utm_medium=email&utm_source=Revue%20newsletter