Şuanda dünya üzerinde bir elin parmağını geçmeyecek kadar çip üreticisi bulunuyor bunlardan biride Samsung. Samsung Foundry bu yılın başlarında 3 nanometre proses ile erken aşama çip üretimine başladığını duyurmuştu. Duyuru, Samsung’a bu yılın ikinci yarısında 3nm seri üretime başlaması planlanan tek rakibi Tayvan Yarı İletken İmalat Şirketi (TSMC) karşısında bir liderlik sağlamasına yardımcı olmuştu.
Yıllar geçtikçe çip boyutlarında ki düşüş bize daha yüksek performans ve daha uzun pil ömürleri getirdi. Samsung yeni yaptığı bir açıklama ile bu işi farklı bir noktaya taşımayı hedefliyor. ABD’de gerçekleştirilen bir teknoloji etkinliğinde Samsung, daha yeni teknolojiler için planlarını paylaştı. 2027 yılına kadar gelişmiş süreçler için üretim kapasitesini üç katına çıkarmayı planladığını belirtti. Teknolojiler, şirketin inandığı yeni bir temiz oda stratejisinin yanı sıra 2nm ve 1.4nm boyutunda çip üretimini içeriyor. Yapılan bu planlar potansiyel talep artışlarını karşılamak için üretimi kolayca ölçeklendirmesine imkan tanıyacaktır.
Ayrıca Samsung etkinlikte yeni üreteceği çiplerin taslağına dair bir kaç resim de paylaştı. Yukarıda gördüğünüz üzere FinFET’ten başlayan çip tasarımı Samsung’un İBM ile geliştirdiği GAAFET tasarımına dönüyor. Bu tasarım şuanda 3nm’ye kadarki çiplerde kullanılıyor. Ancak bu tasarım 2nm boyutu için pek istenilen performansı sağlamıyor. Bu yüzden Samsung üreteceği yeni yongaları yeni geliştirdiği MBCFET tasarımında üretmeyi planladığını belirtiyor.
Samsung, 2025 yılına kadar 2nm teknolojisinin seri üretimine ve 2027 yılına kadar daha gelişmiş 1.4nm teknolojisine başlamayı hedeflediğini belirtti. Bu zaman çizelgesi, Samsung’u 2025’te 2nm üretimine başlamayı planlayan TSMC ile aynı seviyeye getiriyor. Samsung ayrıca gelişmiş çip üretim kapasitesini 2027 yılına kadar mevcut seviyelerin üzerine üç katına çıkarmayı planlıyor. Üretim kapasitesi, çip imalat endüstrisinde çok riski bir oyundur; şirketler genellikle kapasiteyi karşılamak için yüksek maliyetli yatırımlar yapar, ancak daha sonra talep gerçekleşmezse yaptıkları aşırı yatırım onları içinden çıkılmaz bir duruma düşürebilir. Samsung bunun için ise üretim tesislerinde “Kabuk Öncelikli” (Shell First) üretim stratejisini benimsemeyi planlıyor. Bu üretim planı ile şirket değişken tüketici taleplerine göre kendini hazırlayabilecek.
Son olarak Samsung’un yeni hamlesi işlemci performans-verimlilik grafiğinde hatrı sayılır bir artışa sebep olması bekleniyor.