Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Ryzen 9 3950X ve RTX 2080 Ti İle Sistem Toplama Rehberi – All Star Premium 4 –

Ryzen 9 3950X ve RTX 2080 Ti İle Sistem Toplama Rehberi

Yıllardır topladığımız All Star Premium serisi bilgisayarlara bugün bir yenisi daha eklendi! Serinin 4. sistemi özel donanımlarıyla birlikte toplandı. Bildiğiniz gibi bu seride özel parçalar kullanmaya özen gösteriyoruz, hem özel hem de yüksek performanslı bu parçalarla güzel bir sistem çıkartmak gerçekten çok keyifli oluyor.

Sistemde X570 Godlike anakart, Ryzen 9 3950X işlemci ve RTX 2080 Ti Lightning Z ekran kartı gibi en üst seviye model parçalar bulunuyor. Performansı bir kenara bırakırsak Cougar Blazer gibi çok özel bir kasayla şık bir görsellik de sağlamayı başardık. Bu sistem hem oyun oynamak hem de profesyonel işler için gerçekten çok yüksek bir performans sunacaktır…

MSI MEG X570 Godlike Anakart

Sistemimizin anakartı MSI MEG X570 Godlike model anakart oluyor. Bu anakart X570 çipsetli anakartlar içerisinde en pahalı modellerden biri. Şık tasarımı, yüksek overclock performansı gibi konularla birlikte en üst seviyeye oynuyor zaten. Kutu içeriği olarak içerisinde RAID yapabileceğiniz ikili bir harici M.2 SSD kartı çıkıyor, bunun yanı sıra 10 gigabit ethernet kartı kutuya dahil edilmiş. Yani kutu içeriğiyle bile üst seviye olduğunu hissettiriyor.

Anakartın genel tasarımına baktığımızda siyah ve gri renklerin uyumunu görüyoruz. Anakart en üst seviyede olduğu için tasarımı ona göre çok şık bir şekilde hazırlanmış. Çipset soğutucunun üzerindeki MSI ejderhası, RAM slotlarının altındaki bilgi ekranı, giriş-çıkış birimlerinin üstündeki koruma falan derken bu anakart gerçekten çok şık bir tasarıma sahip. Özellikle sistemimize çok iyi bir uyum sağlayacağını düşünüyoruz…

Bu anakartın güç yönetimi kesinlikle çok iyi! Mosfet soğutucularının üzerindeki devasa bloklara anakartı çevreleyen nikel kablo bakır ısı borusu eşlik etmiş, bu ısı borusu X570 çipsetine kadar uzanıyor ve pasif bir soğutma sağlıyor. X570 çipsetinin hemen üzerinde ise aktif soğutma sağlamak için ufak bir fan bulunuyor, sıcaklık arttığı zaman devreye girerek sıcaklığı dengeliyor.

Anakartın alt tarafına baktığımızda tam 4 adet ekran kartı yuvası görüyoruz, hepsinin çevresinde metal bariyerler var, benzerleri RAM slotlarında bile kullanılmış. Bu sayede hatalı montaj ya da ağır ekran kartlarının slotlara zarar vermesinin önüne geçilmeye çalışılmış bu güzel bir şey. Bu anakartla SSD’lerimizi Raid 0 modunda kullanacaktık fakat X570 çipsetiyle yapılan Raid modunun performansını çok beğenmedik, işlemci üzerinden yapmak çok daha mantıklı.

İşte bu sorunun önüne geçmek için bu anakartın kutu içeriğinden harici bir M.2 SSD kartı çıkıyor. O kartı ilk 3 Pci Express slotlarından birine takarsanız işlemci üzerinden RAID yaparak performans kaybına uğramıyorsunuz.

Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çipset: AMD X570
  • İşlemci Desteği: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, AM4 APU, AM4 Athlon
  • Bellek Desteği: DDR4 2133 – 5000+ MHz
  • Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 6 x Sata 3.0, 3 x M.2 PCIe SSD
  • Genişleme Yuvaları: 3 x PCI Express 3.0/4.0 X16, 1 x PCI Express 4.0 x4
  • Arka Usb Portları: 1 x (Gen2, Type C), 3 x (Gen2, Type A), 2 x (Gen1, Type A)
  • Görüntü Çıkışları: Bulunmuyor
  • Ses: 2x Realtek® ALC1220 Codec, ESS® E9018 Codec
  • Boyut: eATX

Ryzen 9 3950X İşlemci

Sistemimizde kullandığımız işlemcimize geldiğimiz zaman burada Ryzen 9 3950X modelini görüyorsunuz. Bu işlemci 16 çekirdek ve 32 izlekli yapısıyla birlikte AM4 soketin şu an en güçlü işlemcisi olma ünvanına sahip. Bu işlemci hem günümüz oyunlarında hem de zorlu render işlerinde oldukça yüksek bir performans sunmakta. Üstelik ileride yapılacak ekran kartı yükseltmelerinin önünü de açıyor.

Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çekirdek: 16
  • İzlek: 32
  • İşlemci Temel Frekansı: 3.5 GHZ
  • İşlemci Boost Frekansı: 4.7 GHZ
  • Toplam L3 Önbellek: 64 MB
  • Toplam L2 Önbellek: 8 MB
  • Toplam L1 Önbellek: 1 MB
  • Gpu Modeli: Bulunmuyor
  • TDP: 105W
  • Üretim Teknolojisi: 7 NM
  • Soğutucu: Bulunmuyor

MSI RTX 2080 Ti Lightning Z Ekran Kartı

Bu sistemin en özel parçalarından biri kesinlikle ekran kartımız. 2080 Ti Lightning Z model ekran kartı nadir bulunan ve çok yüksek performanslı bir ekran kartı. Kutusundan çıkarttığınız anda premium hissiyatı sizlere veriyor. Altın ve siyah renklerdeki tasarımın fanlarda dahi uygulandığını görmekteyiz. Üstelik bu ekran kartı çok ağır olduğu için MSI, kutu içeriğine destek aparatı koymayı ihmal etmemiş.

Ekran kartını kutusundan çıkarttığımızda bizleri devasa bir kart karşılıyor. 2080 Ti gibi güçlü bir GPU’yu soğutmak tabii ki kolay bir şey değil, zaten yüksek overclock potansiyeli için 3 adet 8 pin güç bağlantısı bunun habercisi. Bunun haricinde ekran kartının üst tarafında ufak bir bilgi ekranı bulunuyor, burada çeşitli bilgilere ya da animasyonlara yer vermeniz mümkün.

Ekran kartını çevirip arkasına baktığımız zaman karbon fiber görünümlü bir backplate görüyoruz. Ortasında yine gri renklerde “LIGHTNING” yazısı konumlandırılmış, burası biraz sade kalmış açıkçası. Bu arka plakanın altında ise bakır bir boru görüyoruz, yani MSI bu üst seviye ekran kartını soğutmak adına her türlü hamlede bulunmuş!

Teknik Detaylar

  • GPU: TU102-300A-K1-A1
  • Mimari: Turing
  • CUDA: 4352
  • Baz Çekirdek Frekansı: 1350 MHz
  • Boost Çekirdek Frekansı: 1770 MHz
  • Bellek Frekansı: 14000 MHz GDDR6
  • Bellek Bant Genişliği: 352 Bit
  • Bellek Miktarı (VRAM): 11 GB
  • Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0b, USB Type-C
  • Çoklu Ekran Kartı Desteği: Nvidia SLI
  • Üretim Teknolojisi: 12nm
  • Desteklenen Teknolojiler: DX 12, Ray Tracing, DLSS 2.0
  • Güç Konnektörleri: 3 x 8-Pin
  • TDP: 350W

G.Skill Trident Z Neo Bellekler

Sistemimizdeki bellekler tam 4 x 32=128 GB kapasiteye sahipler. Fakat bu kapasitedeki bellekleri bulmak biraz zor. 3200 MHz hızında çalışan Trident Z Neo bellekleri biz ufak bir hız aşırtmayla birlikte rahatlıkla 3600 MHz CL16 değerinde çalıştırabiliriz. Özellikle render yapanlar için 128 GB kapasite bir lüks değil çünkü bellek performansı gerçekten önemli. Tasarımsal açıdan baktığımız zaman siyah-beyaz renk şeması, üstteki Mystic Light uyumlu ARGB bölüm falan derken oldukça şık olduğunu görüyoruz.

2 x XPG Gammix S50 2 TB SSD 

Bu sistemde yüksek kapasitede render ve video düzenleme işleri yapacağımız için kullanılan depolama disklerinin önemi büyüktü! Bundan dolayı 2 adet M.2 SSD kullanmak şart denebilir. XPG Gammix S50 model kodlu PCIe 4.0 SSD’ler 5 GB seviyelerine varan okuma ve 4.4 GB seviyelerine varan yazma hızlarıyla birlikte bu iş için gerçekten çok iyiler.

2 adet 2 TB disk kullanmamızın sebebi ise birine sistem kurulacak, oyunlar, yazılımlar o diskte olacak. Diğer diskte ise kullanılan ham videolar olacak. Videolar diğer diskten çekildiği için tek diskte olduğu gibi bir hız kaybı yaşamadan timeline üzerinde rahatlıkla çalışabileceğiz!

Thermaltake Water 3.0 360 MM Sıvı Soğutma

Sistemdeki işlemcimiz 105W TDP değerine sahip Ryzen 9 3950X’di. Bu işlemci yüksek performanslı olduğu için iyi bir şekilde soğutulması şart. İşte o yüzden 360 MM radyatörüyle birlikte Thermaltake Water 3.0 model sıvı soğutucuyu kullandık. Premium fanları ve ARGB aydınlatmasıyla bu sıvı soğutma gerçekten çok üst seviye. Fakat sıvı soğutmanın borularında herhangi bir kaplama göremedik, borular kauçuk şekilde bırakılmış, bu bir eksi.

Cougar Blazer Kasa

Sistemin en özel parçası kesinlikle kasası oldu. Cougar’ın Blazer model kasası sıra dışı tasarımıyla bizlerin beğenisini kazanıyor. Cougar’ın bu özgün tasarımlı kasaları gerçekten büyük farklılıklar yaratıyor. Bu kasanın turuncu-siyah yapısı, her yerinde hava alması için açıklıklarının olması gerçekten büyük bir artı katmış.

eATX boyutundaki anakartımızın bile rahatlıkla montajlandığı kasanın içi gerçekten çok ferah tasarlanmış. Kasanın neredeyse her yerinde hava ve kablolama açıklıkları bulunuyor. Bu sayede güçlü bir sistem kurduğunuz zaman ısınma sorunu yaşama olasılığınız en aza iniyor.

Thermaltake Toughpower 1050W Güç Kaynağı

Çok yüksek performanslı bir sistem kullandığımız için üst seviye bir güç kaynağı kullanmak şarttı. İşte o yüzden Thermaltake Toughpower 1050W 80+ Platinum güç kaynağını kullandık. Bu güç kaynağı ARGB aydınlatması, full modüler yapısı ve tam 10 yıl garantisiyle gerçekten çok premium bir ürün.

Üstelik üzerindeki tuşlar yardımıyla eğer ARGB destekli bir anakartınız yoksa çeşitli modlar ve renkler arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra sadece yük altında fanın çalışması için Zero Fan özelliğini aktif edebileceğiniz bir anahtar bulunuyor.

Sistemin Performans Testleri

Bu güçlü sistemin ilk oyun testini Battlefield 5‘in 64 kişilik multiplayer moduyla yapıyoruz. 1440P çözünürlük, ultra grafikler ve ray tracing ayarı açık şekilde yaptığımız testlerde ortalamada 80 FPS gibi bir sonuç gördük, Battlefield 5 oyunu böyle güçlü bir sistemi bile gerçekten çok zorluyor!

İkinci oyun testimizi ise PUBG ile yapıyoruz. Yine 1440P çözünürlük ve en yüksek grafik ayarlarında yaptığımız testlerde 140 ile 190 FPS arasında gayet yüksek sonuçlar almayı başardık. Fakat testlerimiz içerisinde ekran kartını en fazla ısındıran oyun PUBG oldu. Görüldüğü gibi ekran kartımız bu oyunda maksimum olarak 75 dereceyi gördü. İşlemcimiz ise ortalama olarak 60 derecelerde kalmayı başardı.

Üçüncü oyun testimiz ise Shadow of the Tomb Raider oyunu ile oluyor. 1440P çözünürlük ve en yüksek grafik ayarlarındaki testlerde ortalama olarak 120 FPS gibi gayet yüksek bir sonuç aldık. Bazı ayarları düşürerek rahatlıkla 144 FPS almak mümkünmüş gibi görünüyor.

Son oyun testimizi ise güncel ve popüler oyunlardan biri olan Valorant ile yaptık. Yine 1440P çözünürlük ve en yüksek grafiklerde 130 ile 250 FPS arasında çok değişken bir sonuç aldık. Hatta FPS değeri çok yüksek olduğu için ekran kartı kullanımı %50’lerde kaldı ve sıcaklıklar 55 derecelere kadar düştü.

Sonuç

Sistemimiz özel parçalardan oluşan ve hem oyunlarda hem de üst seviye render işlerinde yüksek performans verebilecek bir düzeyde oldu. Özellikle bütün donanımların MSI Mystic Light desteklemesiyle birlikte ARGB aydınlatmaların uyumu gerçekten çok şık bir görüntü sunmayı başardı!

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

4 Yorumlar

4 yorum var

  1. Numan

    Tem 19, 2020 at 13:25

    Kral bir pc hediye etsen varya uff

    • Eren

      Tem 22, 2020 at 14:32

      numan kardeşim şuan bir çekiliş var zaten

      • Numan

        Tem 23, 2020 at 15:13

        Çekilişte çıkma ihtimali zor olduğu için yazmiştim

  2. Aykut

    Ağu 26, 2020 at 20:52

    Toplam maliyeti ne kadar böyle bir kasanın.Maalesef internette istediğim hazır kasalar hep tükenmiş ve diğerlerinin özellikleri daha düşük.Asus Rog strix gl12cx almayı düşünüyordum lakin Türkiye’de satıcı bulamıyorum.İtopya gibi siteleri önerir misiniz ? 30bin TL+ civarında kasalara bakıyorum ve genelde kasalarda i9-9900k ve 2080ti var.3D modelling ve Game developing için AMD daha iyi performans verir gibi duruyor.Belki toplama bir sistem alabilirim.Bu bilgisayar hem oyun yapımı hemde oyun oynarken kullanılacak.Öneriniz nedir ? Ve bu topladığınız bilgisayarın parçalarını nereden satın almamı tavsiye edersiniz ?

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun İndirimleri

Oyun dünyasının en sevilen platformlarından biri olan Epic Games Store, oyunculara ücretsiz oyunlar sunma geleneğini bu hafta da sürdürüyor. Bu kez platform, hem simülasyon...

Sistem Gereksinimleri

Bethesda, Indiana Jones and the Great Circle için tam PC sistem gereksinimlerini nihayet açıkladı. Oyunun 5 Aralık’taki Erken Erişim çıkışı öncesinde gelen bu detaylar,...

Oyun Haberleri

Xbox oyuncuları için dopdolu bir hafta sonu daha kapıda! Microsoft’un düzenli olarak gerçekleştirdiği “Ücretsiz Oyun Günleri” etkinliği, bu hafta sonu da oyun severleri sevindirecek....

Sinema Haberleri

Son yıllarda kullanıcılar tarafından yoğun ilgiye maruz kalan yabancı olarak tabir edebileceğimiz dijital içerik platformlarına rakip olması adına 2015 yılında kurulan, yakaladığı performansın akabinde...