Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Sistem Tavsiyeleri

RTX 3060 Ekran Kartıyla Sistem Toplama Rehberi -DART1-

Bugünkü sistem toplama rehberimizde Asus TUF RTX 3060 ekran kartımız ve AMD Ryzen 5 5600X işlemcimiz bulunuyor. Orta seviyenin bu iki güçlü donanımını fiyat/performans bir sistemle bir araya getirmeyi başardık. Üstelik günümüzdeki stok sıkıntılarını düşünecek olursak bu sistemin avantajları gerçekten çok büyük!

Sistemin ana bileşenlerini güçlü tuttuk, fakat diğer taraflarda da yine kalite/fiyat/performans bileşenler kullanmayı ihmal etmedik. 750W güç sunan yarı modüler PSU, Asus TUF kasa ve NZXT sıvı soğutmayla DART1 sistemi ortaya çıkardık!

Asus TUF B450-Plus Gaming Anakart

DART1 sistemimizde Asus’un TUF B450-Plus Gaming model kodlu anakartını kullandık. TUF serisine mensup olan bu anakart yüksek dayanıklılık iddiasıyla öne çıkan bir model. Üzerindeki askeri sınıf sertifikalı bileşenlerle birlikte hem iyi bir overclock potansiyeli hem de uzun ömürlü bir performans sunuyor. Bunun yanı sıra 4 RAM slotu, M.2 SSD yuvasıyla birlikte fiyat/performans anakartlardan biri.

Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çipset: AMD B450
  • İşlemci Desteği: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, Ryzen 9 AM4 APU, AM4 Athlon
  • Bellek Desteği: DDR4 2133-4400 MHz Arası
  • Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 6 x Sata 3.0, M.2 PCIe SSD
  • Genişleme Yuvaları: PCI Express 3.0 X16, PCI Express 3.0 X8, PCI Express 1x
  • Arka Usb Portları: 2 x USB 3.1 Gen1, 2 x USB 2.0, 1 X Type-C, 1 X USB 3.1 Gen2
  • Görüntü Çıkışları: 1 x DVI-D, 1 x HDMI 1.4
  • Ses: Realtek ALC887-VD2 7.1 Kanal HD Codec + DTS Custom
  • Boyut: Micro ATX

AMD Ryzen 5 5600X İşlemci

Sistemimizde AMD Ryzen 5 3600 işlemci yerine Zen 3 mimarisini baz alan Ryzen 5 5600X model çok daha güncel ve güncel bir işlemciyi tercih ettik. Bu işlemci yine 6 çekirdek ve 12 izlekli bir yapıyla bizleri karşılıyor. Fakat AMD’nin şu an için en güncel mimarisi olan Zen 3 mimarisiyle birlikte geldiği için özellikle oyun performansı tarafında gerçekten çok iyi işlere imza atabiliyor. Hatta Intel Core i7-10700K model işlemciyle bile rahatlıkla rekabet edebilen bir model.

Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çekirdek Sayısı: 6
  • İzlek Sayısı: 12
  • İşlemci Temel Frekansı: 3.7 GHZ
  • İşlemci Boost Frekansı: 4.6 GHZ
  • Toplam L3 Önbellek: 32 MB
  • Toplam L2 Önbellek: 3 MB
  • Gpu Modeli: Bulunmuyor
  • TDP: 65W
  • Üretim Teknolojisi: 7 NM
  • Soğutucu: Wraith Stealth

Asus TUF RTX 3060 Gaming OC Ekran Kartı

Asus’un RTX 3000 serisi ekran kartlarıyla birlikte çok güzel işlere imza attığını söylersek çokta yanılmış olmayız. Gerek TUF serisi olsun gerek Strix serisi olsun yenilenmiş ekran kartları hem tasarımsal açıdan hem de performans açısından gerçekten çok iyi düzeydeler. Sistemimizdeki TUF model RTX 3060 ekran kartı ise gördüğünüz gibi 3 fanlı devasa bir ekran kartı aslında. Bu fanlar Asus’un yenilenmiş fan tasarımına sahipler, hem daha iyi hava akışı hem de daha dayanıklı fanlar bunlar.

Ekran kartının arkasında da metal bir arka plaka bulunuyor. En sağ tarafta gördüğünüz gibi oldukça büyük bir “GEFORCE RTX” yazısı konumlandırılmış, solda ufak bir “TUF GAMING” yazısı görüyoruz. Bu arka plaka sayesinde hem bileşenler bir miktar soğutulmuş oluyor hem de uzun bir ekran kartı olduğu için ekran kartının yamulmasının önüne bir hayli geçilmiş oluyor.

Teknik Detaylar

  • GPU: GA106-300
  • Mimari: Ampere
  • CUDA Çekirdekleri: 3584
  • Baz Çekirdek Frekansı: 1320 MHz
  • Boost Çekirdek Frekansı: 1882 MHz
  • Bellek Frekansı: 14 Gbps GDDR6
  • Bellek Bant Genişliği: 192 Bit
  • Bellek Miktarı (VRAM): 12 GB
  • RT Çekirdekleri: 28
  • Tensor (AI) Çekirdekleri: 112
  • Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.1
  • Üretim Teknolojisi: Samsung 8 NM
  • Desteklenen Teknolojiler: DX 12, 2. Nesil Ray Tracing, DLSS 2.0, RTX I/O
  • Güç Konnektörleri: 1 x 8-Pin
  • TDP: 170W

G.Skill Ripjaws V 8+8 16 GB 3600 MHz CL18 Bellekler

Sistemin bütçesi 10 bin TL’leri aştı, haliyle böyle bir sistemde yüksek frekansa sahip bellekler kullanmak şart olmuştu. İşte bu yüzden G.Skill’ın Ripjaws V model 8+8 16 GB kapasite sunan belleklerini kullandık. Bu belleklerin güzel tarafı ise 3600 MHz frekansa sahip olmaları ve CL18 gecikme değerleriyle gelmeleri, tabii hız aşırtma bilginiz varsa bu bellekleri 4000 MHz hızında bile çalıştırmanız mümkün aslında.

Sandisk Ultra 500 GB M.2 SSD

Sistemde Sandisk’in Ultra model 500 MB M.2 SSD’sini kullandık. Evet bu sistemde daha performanslı ve pahalı SSD modellerini kullanabilirdik, fakat sistemin fiyatını olumsuz yönde etkileyecek bir hamle olurdu bu. Zaten Ultra model bu PCIe SSD modeli saniyede 2400 MB okuma, 1750 MB seviyelerine varan yazma hızı yapan gayet performanslı bir model. Tabii siz dilerseniz sisteme ek olarak HDD de ekleyebilirsiniz.

NZXT Kraken M22 RGB Sıvı Soğutma

Sistemde Ryzen 5 5600X gibi yüksek frekanslara çıkabilen bir işlemciye yer verdik. Bu işlemcinin tam performansına ulaşabilmesi adına iyi bir soğutma şart aslında. İşte bu yüzden NZXT’nin Kraken M22 model 120 MM sıvı soğutucusunu kullandık. Bu modelin pompa tarafındaki RGB aydınlatması gerçekten çok şık bir görüntü katıyor. Üstelik gördüğünüz gibi genel malzeme kalitesi de gayet iyi düzeyde bu modelin.

Sharkoon WPM Gold Zero 750W 80+ Gold Güç Kaynağı

Sistemde Sharkoon WPM Gold Zero model 750W güç kaynağını kullandık. Bu model 12V kanalından 744W verebilen çok güçlü bir model. Böyle bir sistem için fazla çok bile olduğunu söyleyebiliriz. Fakat fiyatının bu sistem için uygun tutulmasıyla birlikte sistemde yerini aldı. Ayrıca yarı moduler yapısı, 80+ Gold serfitikasıyla birlikte gerçekten başarılı bir model kullanmış olduk.

Asus TUF Gaming GT301 RGB Kasa

Sistemde kasa olarak Asus TUF Gaming GT301 model mid-tower oyuncu kasasını kullandık. Bu kasanın önü mesh bir yapıyla geliyor, öndeki 3 adet RGB fanıyla birlikte çok iyi bir hava akışına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Buna ek olarak ön tarafta “TUF GAMING” yazılı bir kısım daha görüyorsunuz, burası gösteriş amaçlı yapılmış isterseniz çıkarabiliyorsunuz. Kasanın sol tarafında köşelerinde şerit bulunan bir temperli cam da bulunuyor. Zaten genel yapısı itibarıyla pahalı bir kasa modeli olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Anakartımızın, ekran kartımızın da TUF imzalı olmasıyla birlikte üçlü bir set yapmış olduk.

DART1 Sistemin Performans Testleri

 

DART1 sistemin ilk oyun testini Call of Duty: Black Ops – Cold War oyunuyla gerçekleştirdik. 1080P çözünürlükte, en yüksek grafiklerde, DLSS kalite modunda ve ray tracing kapalıyken yapılan testte 120-150 FPS arasında çok yüksek değerler elde ettik. Işın izlemeyi en yüksek yaptığımızda ise 80-120 FPS aralarında yine çok iyi değerler elde ettik, ayrıca bu testleri yoğun bir multiplayer sunucusunda gerçekleştirdik.

DART1 sistemin Playerunknown’s Battlegrounds (PUBG) testine geldiğimizde 1080P çözünürlükte ve ultra grafiklerdeydik. Gördüğünüz gibi 130-160 FPS civarlarında çok güzel değerler almayı başardık. Hatta çözünürlük yükseltince bile yine çok yüksek FPS değerleri alınabiliyor.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege testinde geldiğimizde ise yine 1080P çözünürlüğündeydik ve en yüksek grafik ayarlarındaydık. Gördüğünüz gibi 200 FPS’in üzerinde çok yüksek FPS değerleri almayı başardık. Burada işlemcimizin mimarisel başarısı büyük rol oynuyor!

Olmazsa olmazımız Counter Strike: Global Offensive testinde ise 1080P çözünürlüğünde ve en yüksek grafik ayarlarını kullandık. Sahneden sahneye değişecek şekilde 250-400 FPS arasında çok yüksek FPS değerlerine ulaştık.

DART1 sistemle son oyun testini Death Strading ile yaptık. Yine 1080P çözünürlükteydik, grafikler en yüksekteydi ve DLSS ayarımız kalite modundaydı. Böylesine zorlu ayarlara rağmen gördüğünüz gibi 150 FPS civarlarında çok güzel değerler almayı başardık.


Peki bu DART1 sistemin termal başarımı ne durumda diyecek olursanız burada gayet iyi değerler aldığımızı söyleyebiliriz. Ryzen 5 5600X işlemcimiz NZXT sıvı soğutmayla beraber 60-65 derece civarlarında seyrederken Asus TUF RTX 3060 ekran kartının ise bu testlerde 55 derece civarlarında kaldığını gördük. Özellikle ekran kartının soğutma başarımı gerçekten çok güzel, üstelik fan gürültüsü de yok denecek kadar az!

Sonuç

10000 TL bütçeye topladığımız RTX 3060 ekran kartlı ve Ryzen 5 5600X işlemcili “DART1″ oyuncu sisteminin bileşenlerine ve performansına sizler için bir göz gezdirdik. Kalite/fiyat/performans oranının çok yüksek olduğu bu sistem hem tasarımsal açıdan hem de performans tarafında çok güzel işlere imza attı.

Dilerseniz BURAYA tıklayarak sistemin hazır olarak toplanmış haline ulaşabilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Sistemin stokları 100 adet ile sınırlıydı, ilerleyen tarihlerde stok kaynaklı fiyatta ve bileşenlerde değişiklikler olabilir.

 

 

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

2 Yorumlar

2 yorum var

  1. ali efe

    Haz 29, 2021 at 19:02

    merhaba ben valorantta güzel fps alıcak bi bilgisayar arıyorum ve şuan iki pc arasında kaldım biri rtx 3060 amd ryzen 4 3600 ikincisi gtx 1660 amd ryzen 5 5600x hangisi daha iyi fps aldırır

    • Mehmet Yılmaz

      Haz 29, 2021 at 19:17

      Valorant’ta GPU çok kullanılmıyor, FPS değerinin çok değişeceğini sanmıyorum o ikili arasında.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun İndirimleri

Epic Games Store‘un haftalık ücretsiz oyun kampanyası, oyunseverlere düzenli olarak çeşitli oyunları ücretsiz olarak sunma fırsatı sağlıyor. Bu hafta, Epic Games Store’un oyunculara hediye...

İnceleme

Yapay zekanın önemi her geçen gün artıyor. Aslında çok yeni bir şey sayılmaz fakat son zamanlarda büyük firmaların yaptığı atılımlarla birlikte çok daha fazla...

Oyun Haberleri

Contra oyunu gerek dünyada olsun gerek ülkemizde olsun efsaneleşmiş yapımlardan biri oldu. Ülkemizde Atari’lerle oynanan en popüler oyunlardan biriydi. Aslında oyunun geçmişi ülkemizdekine göre...

Telefon Haberleri

Sony’nin merakla beklenen yeni amiral gemisi Sony Xperia 1 VI, XQ-ES54 model numarasıyla EMVCO veri tabanında görüldü. Bu gelişme, telefonun yakın zamanda piyasaya sürüleceğinin...