Rootlu telefon aslında sıklıkla duyulan bir terim olsa da neden yapıldığı ve kullanımda neler değiştirdi hakkında çok fazla bilinmez vardır. Root atma işlemi sadece Android telefonlara uygulanan bir işlemdir ve telefonun performansını büyük ölçüde arttırmaktadır. Bu yazımızda Rootlu Telefon Nedir? sorusunu sizler için yanıtladık.
İçindekiler
Root Nedir?
Bilgisayarla ve işletim sistemleri ile vakit geçirenler ‘root’ kelimesinin anlamına aşinadır. Root bazı işletim sistemlerinde en yetkili kullanıcı olarak bilinmektedir bunu Windows işletim sistemlerindeki Administrator kullanıcısı gibi düşünebiliriz.
Root atma veya rootlama olarak bilinen işlemlerde cihazlara en yüksek erişimli izinler verilir ve bu sayede cihazlar öncesine kıyasla çok daha yüksek performansla çalışmaya başlar. Cihaz kullanımı sırasında daha önce farkedilmemiş özelliklerin ve ayarların açılması rootlama işlemi sayesinde gerçekleşir. Bilgisayarla ve bilgisayarsız olarak root atma işlemleri gerçekleştirilebilir.
Rootlu Telefon Daha Yüksek Performansla Çalışır Mı?
Rootlu telefon önceki haline göre çok daha fazla özelliği desteklemektedir. Örneğin üreticilerin desteklemediği android versiyonları kullanılabilir, operatörlerin zorunlu tuttuğu kaldırılması mümkün olmayan uygulamalar kaldırılabilir, telefonun işlemcisi maksimum hız ile çalışmaya başlayavilir ve her güncellemede daha da kötü hale gelmiş olan pil sağlığı arttırılabilir. Bunun yanında daha önce cihaz kullanılırken izin verilmeyen temalar ve yazı tipleri de etkin hale gelir. Telefon rootlandıktan sonra yapılan işlemler şöyledir:
- CPU hız arttırma veya frekans düşürme
- Pil ömrü uzatma
- Tasker gücünü büyük ölçüde artırma
- Yüklü gelen uygulamaları kaldırma
- Tam yedekleme
- Custom ROM yükleme
- Telefon görünümü özelleştirme
- Temel uygulamalardan daha işlevsel uygulamaları yükleme
- Reklam engelleme
- Telefon hızlandırma
Rootlu Telefon Tehlikeli Midir?
Rootlu telefonlar normal işletim sistemi ile çalışan telefonlara göre daha çok yetkiye ve izne sahip olduğundan dolayı kullanımları sırasında ekstra dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu işlem ile telefonun sınırları ve kuralları sadece kullanıcı için değil aynı zamanda üçüncü parti kötü amaçlı yazılımlar için de ortadan kalkmış olur. Bu nedenle rootlu telefonlar virüslere karşı daha korumasız hale gelebilir.
Rootlu Telefon Garanti Dışına Çıkar Mı?
Rootlu telefonların garanti dışına çıkıp çıkmadığının cevabı cihaza göre değişkenlik göstermektedir. Aslında tamamen yazılımsal bir işlem olsa da bazı cihazlarda bootlader kilidinin açılması gerekiyor ve bu kilit açıldığında cihaz garantiden çıkıyor. Bazı cihazlarda bu işlem gerekmediğinden garanti kapsamına çıkmıyor ancak teknik servis veren ekipler telefonun rootlandığını kısa sürede anlar ve rootlama kaynaklı yazılımsal bir sorun yaşıyorsanız ücretsiz teknik destek alamazsınız.
Bu yazımızda Rootlu Telefon Nedir? sorusunu yanıtlarken bu işlemin artılarından ve eksilerin bahsettik. Her ne kadar telefonun tam performansla çalışmasını sağlasa da rootlama bazı durumlarda telefonunuzu savunmasız hale getirebilir.