Özellikle ülkemizde beyaz renge sahip monitör bulmak bir hayli zor. Üzerine bütçeniz de düşükse işiniz iyice zorlaşıyor. Rampage Glacier GL27R180Q, ülkemizde beyaz sistem toplamak isteyenler için en uygun fiyatlı monitör alternatiflerinden biri olmasıyla öne çıkıyor. Çünkü büyük markaların bile beyaz monitörlerini bulmak artık zor bir hal aldı.
Rampage Glacier GL27R180Q incelemesinde bu monitörün önemli olan detaylarına değiniyor olacağız. Test cihazlarımızla yaptığımız önemli testlere yer vereceğiz ve merak ettiğiniz sorulara yanıtlar buluyor olacağız. Artılarıyla ve eksileriyle bu beyaz oyuncu monitörü alınır mı? Alınmaz mı? Gelin monitörün incelemesine geçelim.
İçindekiler
Rampage Glacier GL27R180Q Oyuncu Monitörü
Rampage Glacier oyuncu monitörü bizi en başta tasarımıyla etkilemeyi başardı. Çünkü bu fiyat seviyelerinde beyaz renk görmek gerçekten güzel ve alışılmadık bir şey. Şu an için benzer özelliklere sahip monitörlere baktığımızda beyaz renkte bir cihaz görmek mümkün değil. O yüzden kendi fiyat segmentinde farklı bir konuma sahip. 27 inç boyuta sahip olan bu monitör mat bir kaplamaya sahip. Çerçevelere baktığımızda altta beyaz, ortada gri renkte “Rampage” logosu görüyoruz, bu logoyu ufak tutmaları güzel olmuş. Diğer çerçeveler çok kalın değil fakat en büyük sorun ek bir çerçeve daha koymuşlar ve bu çerçeve SİYAH renge sahip, bu da tasarımı bozan garip tercihlerden biri olmuş.
Monitörün arka tasarımı ise gerçekten çok şık olmuş. Beyaz renklerin devam ettiği bu tasarımda 2 adet RGB şerit görüyorsunuz ve bunları cihazın menüsü üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Evet arkadaki şerit normal bir kullanımda pek önemli bir detay sayılmaz fakat bu ürüne gösterilen özeni de bir bakıma gösteren bir şey. Bunun haricinde üst tarafta yine koyu gri renkte bir Rampage logosu bulunuyor. Boyunluğun monte edildiği alan ise siyah renk tercih edilmiş bu da kontrast katan detaylardan biri.
Boyunluğa gelecek olursak minimal ve kibar bir tasarıma sahip. Oyuncu monitörlerinde gördüğümüz o agresif görünüm bu monitörde yerini daha kibar bir tasarıma bırakmış. Zevkler tabii ki değişir fakat bu tarz daha kibar tasarımları da kesinlikle görmek isteriz.
Bu zarif tasarımlı boyunluk ise beklenen ergonomi özelliklerini sunmayı ihmal etmiyor. Aşağı yukarı hareket, eğme ve sağa-sola döndürme hareketlerine imkan tanıyor. Yani karşımızda pivot destekli bir monitör bulunuyor bunlar da bir monitörde aranan önemli detaylardan biri. Monitörün ayak tasarımı da tıpkı boyun tarafı gibi zarif bir tasarıma sahip. Zarifliği sizi yanıltmasın verdiği güven hissi gayet iyi. Monitör kolayca yıkılacakmış hissiyatı vermiyor.
Rampage Glacier GL27R180Q Oyuncu Monitörü Teknik Detaylar
- Ekran Boyutu: 27 inç
- Çözünürlük: 2560 x 1440 WQHD
- Panel: AUO Marka IPS
- Tazeleme Hızı: 180 Hz
- Parlaklık: 300 Nit
- Bakış Açıları: 178-178°
- Kavis: Bulunmuyor
- Kontrast Oranı: 1000:1
- Renk Paleti: Belirtilmemiş
- Tepki Süresi: 1 MS
- Renk Desteği: 10 Bit
- Bağlantılar: DP 1.4, HDMI 2.1, 3.5 MM Jak
- USB: Bulunmuyor
- Diğer Özellikler: FlickerFree, Düşük Mavi Işık, HDR, Adaptive Sync
- Hoparlör: Bulunmuyor
- Vesa: 10 x 10
- Boyutlar: 619 x 269.2 x 554.6 mm
- Ağırlık: 6.3 KG
Nvidia’nın G-Sync uyumluluk testini yaptığımızda bu monitörün aynı zamanda Nvidia G-Sync uyumunu da kullanıcılarına sunabildiğini görüyoruz. Bu da artık günümüzde şart diyebileceğimiz özelliklerden olduğu için önemi büyük. Bu da açık olduğu zaman oyunlarda oluşan görüntüdeki yırtılmaların önüne geçiyor. Bu teknoloji offline oyunlarda önerilirken rekabetçi oyunlarda ise gecikme yapabildiği için pek önerilmemekte.
Monitörün menüsüne Rampage logosunun hemen altında yer alan joyistikle erişiyorsunuz. Cihazın menüsü şaşırtıcı derecede dolu olmuş. Çeşitli hazır profiller, black equalizer ayarları, HDR ayarları, Adaptive-Sync ayarları, renk ayarları, tepki süresi ayarları gibi onlarca seçenek aktif bir şekilde çalışıyor. Menü tasarımı da siyah ve kırmızı tercih edilmiş bu da oyuncu temasını vurgular nitelikte, ama biraz daha şık ve modern bir tasarım tercih edilebilirmiş açıkçası.
Rampage Glacier GL27R180Q Performans Testleri
Tepki süresi ölçme cihazımızla yaptığımız testlerde bu cihazın Level 4 overdrive modunda anlık olarak 1.1 MS gibi ilk tepki süresine ulaşabildiğini gördük. Bu da aslında iddia edilen değerle uyuşuyor. Fakat bu sadece belirli senaryolarda olan anlık bir değer. Ortalamaya baktığımızda ise 3.9 MS gibi bu fiyat segmentinde standart kabul edebileceğimiz bir değerle geliyor. Buradaki asıl sorun ise
Devam eden tepki süresinde de anlık olarak 2.2 MS gibi yine fena olmayan bir değere ulaşmış. Devam eden tepki süresinin ortalaması ise 9.48 MS gibi bir değere sahip. 3.9 MS ilk tepki süresinden 9.48 MS ortalama devam eden tepki süresine geçiş ise aslında inverse ghosting adı verilen yani tersine ghosting sorununa yol açıyor. Yukarıdaki görselde sağ altta da görebileceğiniz üzere ufo testindeki sonuç böyle.
Overdrive ayarını level 3 moduna getirdiğimizde ise işler değişiyor. En iyi olarak 2.7 MS değerini görüyoruz. Bu sefer devam eden tepki süresi ortalamada 5-6 MS civarlarında kalıyor ve en iyi tepki süresiyle aradaki fark daha az olduğu için ghosting yukarıdaki görsel de de görebileceğiniz üzere bir hayli azalıyor. Yani bu monitörü en ideal şekilde level 3 overdrive modunda kullanabilirsiniz. Yüksek overdrive modu evet tepki süresini düşürüyor fakat dezavantaj olarak inverse ghosting problemine yol açabiliyor.
Renk gamut desteğine gelecek olursak burada ucuz bir panel kullanılmadığı yine anlaşılıyor. %99.8 sRGB renk gamutu desteği ve %90.6 DCI P3 renk gamut desteğine sahip olduğunu görüyoruz. Zaten monitörü kullanırken de renklerin doygunluğu, pürüssüzlüğü kendisini belli ediyor. Hatta bu monitörü DisplayPort kablosuyla birlikte 10 bit olarak da kullanabiliyorsunuz. Firma bunu belirtmemiş fakat biz 10 bit olarak rahatlıkla kullanabildik bu cihazı.
Sonuç
Rampage Glacier GL27R180Q incelemesinin sonuna geldik. Bu monitör kendi fiyat segmentindeki 2K 180 Hz tazeleme hızı sunabilen tek beyaz monitör olmasıyla öne çıkıyordu. Bu beyaz rengi ise şık ve zarif bir tasarımla birleştirmeyi ihmal etmemeleri güzel olmuş. Rampage Glacier tabii ki kusursuz bir cihaz değil fakat fiyatına göre sunduklarını düşündüğümüzde fiyat/performans oranı yüksek cihazlardan biri olmuş diyebiliriz.