Yeni bir RAM alıyorken ya da bilgisayarınızın RAM’ini yükseltiyorken öncelikle takılı veya alacağınız RAM’in DDR kaç olduğunu öğrenmek gerekiyor. Özellikle amatör kullanıcılar bu konuda kafa karışıklığı yaşayabiliyor. Tabii bunun için öncelikle RAM modelini öğrenmek gerekiyor. Daha sonra RAM modelinden yola çıkarak RAM’in detaylarını öğrenebilirsiniz demektir! Bugünkü rehberimizle birlikte RAM’in DDR kaç olduğu nasıl anlaşılır? Sorusuna yanıt bulacağız!
RAM’in DDR Kaç Olduğunu Öğrenmek
Sisteminize yükseltme yaparken ya da bozulan bir RAM’inizi değiştirirken ilk olarak RAM’inizin DDR kaç olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Eğer DDR3 anakarta gidip DDR4 RAM alırsanız hiçbir şekilde uyum sağlamayacaktır. Bu yüzden uyumlu bellekler seçmeniz büyük önem taşıyor. RAM’in DDR kaç olduğunu öğrenmek ise aslında gerçekten kolay bir iş, birden fazla yöntemi de bulunuyor.
- CPU-Z Programıyla Öğrenmek
CPU-Z Programındaki Memory kısmından bellek özelliklerini çok hızlı bir şekilde öğrenebildiğiniz yöntem.
- RAM Modeliyle Öğrenmek
Bilgisayarınızı söküp belleği çıkartıp üzerindeki modelini araştırarak RAM’in özelliklerini öğrenebildiğiniz yöntem.
- Anakart Modeliyle Öğrenmek
Bu ise anakartınızın bellek desteğine bakarak takılı olan belleğin DDR kaç olduğunu öğrenmeye yönelik bir yöntem.
CPU-Z Programıyla RAM Bilgilerini Öğrenmek
RAM’in DDR kaç olduğunu öğrenmenin en basit yollarından biri aslında CPU-Z programıdır. BURADAKİ linkten indirebileceğiniz CPU-Z programını bilgisayarınıza kurun. Daha sonra programı açıp “Memory” sekmesine geçin sol üstte “Type” yazan yerin hemen karşısında belleklerinizin DDR kaç olduğu bilgisi yer alacaktır. Örneğin yukarıda kullandığımız görselde bu değer DDR4, sizde DDR2, DDR3 gibi değerler de olabilir.
DDR Değerini RAM Modeliyle Öğrenmek (Programsız)
RAM’in DDR kaç olduğunu öğrenmek için programsız olan yöntem ise fiziksel olarak kontrol aslında. Tabii CPU-Z programı ile öğrenmek bunlar arasında en kolayı kesinlikle! Öncelikle bu işlem için kasanızı, dizüstü bilgisayarınızı sökmeniz gerekeceğini bilmeniz gerekiyor. Bir ihtimalle RAM’inizin üzerindeki etikette bu bilgi yazarken diğer ihtimal ise RAM modelini Google’da arattırarak öğrenmek. Etikette yazan modeli Google’a yazdığınız zaman çook yüksek ihtimalle karşınıza aynı bellek ve özellikleri çıkacaktır!
Anakart Modeliyle Öğrenmek (Programsız)
RAM’in DDR kaç olduğunu öğrenmenin dolaylı yoldan bir yöntemi daha var aslında. Anakartınızın modelini öğrenirseniz internette ufak bir araştırma sayesinde bellek desteğini öğrenerek takılı olan, takılacak belleklerin özelliğini öğrenebilirsiniz. Bunu yine bilgisayarınızın kapağını sökerek anakart üzerine kodlanan model numarasından öğrenebilirsiniz ya da eğer anakartınızın kutusu duruyorsa üzerindeki bilgilerle de öğrenebilirsiniz.
RAM alacaklar, yükseltecekler için RAM’in DDR kaç olduğu nasıl öğrenilir? Bilgisayarımdaki RAM kaçıncı nesil?, RAM’in DDR kaç olduğunu programsız nasıl öğreniriz? Gibi soruların bazı hızlı çözümlerini sizler için derledik. Eğer kafanıza takılan bir soru varsa yorum atarak bizlere sormayı unutmayın.
Ferhad
Kas 22, 2023 at 18:13
Selam benim ana kartın üzerinde ddr400 yazıyor fakat ramın üzerinde ddr oldugu yazmıyor pc320 yazıyor bu kac ddr oldugu anlamına geliyor lütfen açklarsanız sevinirim
Mehmet Yılmaz
Kas 23, 2023 at 02:29
Düz DDR yani DDR1 diyebiliriz.