Günümüz otomobillerinde yer alan teknolojilerin ileri boyutlara ulaşması, iki sektörün birbiriyle çok yakın şekilde çalışmasını gerektiriyor. Lakin sert geçen pandemi döneminin ardından tüketici elektroniğine gösterilen yoğun ilgi, deyim yerindeyse otomotiv sektörünü kilitledi. Yarı iletken ve çip tedarik edemeyen fabrikalar peşi sıra üretim durdurma kararı almaya başladı!
Otomotiv Sektöründe Büyük Kriz: Markalar Çip Bulamıyor!
Yarı iletken donanım parçaları, artık pek çok otomobilde bulunan multimedya sistemi ve sürüş yardımcılarının beynini oluşturuyor. Dolayısıyla donanım üretiminde yaşanan sorunlar dolaylı olarak otomotiv sektörünü de etkiliyor. Sektör içerisinden aktarılan son bilgilere göre, otomotiv fabrikalarında bulunan mikroçip stokları büyük ölçüde tükendi. Fakat stokların yenilenmesi noktasında çok önemli bir sorun bulunuyor.
TSMC ve Samsung gibi yonga üreticileri, şu sıralar mevcut siparişlerini yetiştirmek adına tam kapasite çalışıyor. Dev şirketlerin yeni sipariş almak için yeterli üretim gücü ise bulunmuyor. Bu durumdan dolayı hemen hemen bütün otomobil üreticileri, üretim kapasitelerinde kesinti yapacaklarını ya da bazı fabrikalarını geçici süreyle kapatacağını açıkladı. Süreçten etkilenen markalar arasında Mercedes, Volkswagen, Renault, Fiat, Ford, Peugeot, Citroen, Honda, Toyota ve Nissan yer alıyor.
Otomobillerin beynini oluşturan çiplerin tedarik sürecinin ne kadar zaman alacağı ise belirsiz. Durumun en kötü ihtimalle 2021’in üçüncü çeyreğine kadar sürmesi beklenirken, en kötü senaryoda 1 milyona yakın üretim kaybı yaşanabileceği ifade ediliyor. Son olarak Almanya ve ABD hükümetlerinin, durumu çözmek için yarı iletken üreticileriyle temas kurduğunu da belirtelim.