RTX 3080 incelemesi sonunda yayında! Nvidia’nın Eylül ayının başında tanıttığı Ampere mimarili RTX 3070, RTX 3080 ve RTX 3090 serisi ekran kartları herkes tarafından büyük bir merakla bekleniyordu. Resmi lansmanın ardından kullanıcılar ekran kartlarının performans testlerini görmek için bir süre daha beklemek zorunda kalmışlardı. Çünkü 16 Eylül 2020 tarihine kadar bir gizlilik söz konusuydu.
Fakat bu gizlilik bugünden itibaren kaldırılıyor ve sizlere yeni nesil RTX 3080 ekran kartının detaylı incelemesini aktarabiliyoruz. Founders Edition ekran kartının yenilenmiş ve sıra dışı tasarımı, yeni nesil Ampere mimarisinin detaylarına ve performans testlerine değineceğiz. Tabii ki bununla kalmayıp önceki neslin en güçlü oyun ekran kartlarından biri olan GeForce RTX 2080 Ti model ekran kartıyla birebir kıyaslamasını da sizler için yapacağız!
Bildiğiniz gibi RTX 3000 Founders Edition serisinde soğutucu tasarımı baştan sona değişti. Hem altta hem de üstte birer tane fan var artık. Nvidia’nın iddiasına göre çok daha verimli ve sessiz olduğu söylenen bu soğutucu tasarımının sunduğu termal performansa da değiniyor olacağız.
Yeni Nesil Ampere Mimarisini İnceliyoruz
Nvidia’nın yeni Ampere mimarisi ekran kartları tarafında büyük bir adım aslında. Yapay zekayla birlikte aslında çok farklı işlerin çok daha kolay bir şekilde yapılabileceğinin en büyük kanıtı oluyor. Samsung 8 NM üretim süreciyle ortaya çıkan bu ekran kartları dünyanın en güçlü GPU’sunu bünyesinde barındırıyor. Aslına bakılırsa zaten dünyanın en güçlü ekran kartları yine Nvidia markası altındaydı. Fakat Nvidia yeni mimariyle birlikte çok daha güçlü ekran kartlarına imza atıyor.
Bunun yanı sıra yine dünyanın ilk GDDR6X bellekleri kullanılmaya başlanıyor. Bu belleklerle birlikte 2 katına varan bellek bant genişliğine ulaşılmakta. Üstelik özel tasarım sayesinde sinyal seviyesinde çeşitli iyileştirmeler bulunuyor, yani çok daha stabil bir veri transferinin sağlandığını söyleyelim. Ayrıca geçtiğimiz günlerde paylaştığımız haberle birlikte de GDDR6X belleklerin aslında çok iyi bir overclock potansiyeline sahip olduğunu sunmuştuk.
Ampere mimarisiyle birlikte 3. nesil Tensor Core teknolojisine geçiş yapıldı. Tensor çekirdeklerini yapay zeka çekirdekleri olarak düşünebilirsiniz. Geliştirilmiş yapay zeka çekirdekleriyle birlikte DLSS, Nvidia Broadcast gibi yapay zeka isteyen uygulamalar çok daha verimli bir şekilde kullanılmakta. Yapay zekanın hayatımıza iyice girdiğini düşünürsek bu konudaki gelişmeler bir hayli önemli bir hal kazanıyor. Çünkü yapay zekaya ilerleyen zamanlarda çok daha farklı işleri kolaylıkla yaptırmak mümkün, bunları ise zamanla göreceğiz.
Nvidia’nın kendisini öne çıkardığı en büyük kısımlardan diğeriyse donanımsal ışın izleme teknolojisi olmuştu. RTX 2000 serisiyle birlikte iyice hayatımıza giren bu teknoloji oyunlardaki, uygulamalardaki yansımaların, gölgelerin gerçek zamanlı olarak işlenmesine olanak tanıyor. Örneğin yerdeki bir su birikintisinin üzerine yansıyan bulutlar anlık olarak işleniyor ve sunuluyor. Ya da cisimlerin yer değişiklikleri sonrası oluşturulan gölgeler gerçeğe en yakın şekilde işlenebiliyor.
Bu teknolojiyi aslında yazılımsal olarak yapmak mümkün, fakat GPU’yu çok fazla yorduğu için bunun için harici ray tracing çekirdeklerini kullanılmakta. Ampere mimarisiyle birlikte artık ikinci nesil ray tracing çekirdeklerini görüyoruz. Yeni nesil ray tracing çekirdekleri 2 katına varan bir performans sunabilmesiyle öne çıkıyor, böylesine yüksek bir artış görmek mükemmel!
Bu ışın izleme işlemi normal shaderlarla birlikte yapıldığı zaman kare oluşturma süresi 51 MS gibi yüksek sürelere çıkabiliyor. Fakat bu işlemi hem 2. nesil donanımsal ray tracing çekirdekleri hem de yapay zeka çekirdekleri bir arada yaptığı zaman kare oluşturma süreleri 6.7 MS gibi çok daha iyi sürelere düşebiliyor. Gördüğünüz gibi bu tarafta 2 katına varan devasa bir ışın izleme performansı artışı söz konusu.
Watt başına performans tarafındaysa Nvidia yine 2 katına varan bir artış olduğunu iddia etmekte. Aynı performans seviyesinde yapılan kıyaslamalarda Turing mimarili bir ekran kartına oranla Ampere mimarili bir ekran kartının 1.9 kata varan bir verimlilik sunduğu iddia edilmekte. Bu konuda daha detaylı sonucu yazımızın en sonunda bulunan güç tüketimi grafiğinden alabilirsiniz.
Ahmet
Eyl 20, 2020 at 00:19
RTX 3080 Founder Edition Türkiye’de Satılacak Mı?
Abdullah HACIGÜL
Eyl 20, 2020 at 00:20
Hayır Türkiye’de satışı olmayacak
Emre
Eyl 21, 2020 at 01:46
Rtx 3090 modelinde durumlar ne?
Mehmet Yılmaz
Eyl 21, 2020 at 01:48
Henüz elimize ulaşmadı fakat sitemize çok sayıda haberini giriyoruz.
Talha Kaçmaz
Eyl 30, 2020 at 22:39
Araştırdığım kaynaklarda RTX 3070 F.E fiyatı 425EUR civarında. Gaming X Trio ya da Asus Rog Strix gibi modellerin 500EUR’u geçme ihtimali var mı sizce?
Mehmet Yılmaz
Eyl 30, 2020 at 23:40
Net fiyatını bilemeyiz maalesef.