Geçtiğimiz aylarda üzerinde on yıllardır çalışılan ve sonunda uzaya başarılı bir şekilde gönderilen James Webb Uzay Teleskobu’na mikro ölçekte bir gök taşı isabet etti.
James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescope) yada kısaca JWST 25 Aralık 2021 tarihinde Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından fırlatıldı. Ay’ın bile çok ötesine, Dünya ve Güneş’in yerçekimini dengeleyen bir nokta olan L2 yörüngesine fırlatıldıktan tam bir ay sonra başarılı bir şekilde ulaştı. Üzerinde bulunan 18 aynayı hassas bir şekilde tek bir noktaya hizalayıp, Dünya’ya ilk bulgularını gönderdi.
Mikro Ölçekteki Göktaşı Sorun Yaratmayacak
JWST Yörüngeye yerleşmesinin ardından çok kısa bir süre geçtikten sonra büyük bir talihsizlik yaşayarak üzerinde bulunan 18 aynadan birini, bir mikro göktaşı tarafından darbe alarak kaybetti. NASA tarafından yapılan açıklamada bu kaybın yapılan ve yapılacak araştırmaları herhangi bir şekilde aksatıp engellemeyeceği bildirildi.
Geçmişte Hubble Uzay Teleskobu da defalarca kez aksiliklerle karşılaşıp arızalar vermişti ve Dünya’dan gönderilen ekipler tarafından onarılmıştı. Fakat Hubble James Webb’e nazaran Dünya’ya çok ama çok yakındı. Yani şu an ki teknolojiyi baz alarak yorum yapacak olursak James Webb Uzay Teleskobu bir gün onarılmak zorunda kalırsa ne yazık ki kaderine terk edilecek; Kendisine harcanan onlarca yıllık emeği ve milyarlarca doları beraberinde uzayın karanlıklarına gömecek.
Kaynak: https://www.theverge.com/2022/6/8/23160209/nasa-james-webb-space-telescope-meteor-strike-impact